Mats Waltin.
Old School Hockey

En av våra mesta landslagsmän – Old School Hockey Mats Waltin

ANNONS

Bara fem män har iklätt sig Tre Kronor-tröjan fler gånger än honom. I veckans Old School Hockey möter vi Mats Waltin, som ser tillbaka på sin långa karriär – som bland annat innehöll 236 landskamper

Backar vi bandet till 2016 hittar vi en Mats Waltin som precis varit med och tagit tillbaka Södertälje till Hockeyallsvenskan. En resa som han började med att åka ut med samma klubb. Men i ärlighetens namn ska sägas att det är inget ok som han behövde bära i och med att han bara fanns med kring lagets fem sista matcher i Kvalserien förra säsongen

Strax därefter blev det annat ljud i skällan. Efter storseger mot Borlänge blev SSK klara för avancemang, trots att två omgångar av kvalserien återstod. I en intervju med hockeysverige.se  berättade han då om bakgrunden till avancemanget.
– Det vi pratade med spelarna om då var att ändra träningskulturen och börja i den änden, att inte prata så mycket utan göra saker. I det skedet försvann det här tänket med att sätta upp mål. När vi sedan kom närmare säsongen kom det upp att sätta upp några form av mål. Där hade Martin (Karlsson) ett jäkla bra upplägg med en form av delmål, en periodisering av delmål med poäng. Den här ”Martinmodellen” köpte spelarna rakt av. Det handlade om att samla poäng i sex matchers perioder.


Målsättning har ett värde. Att det blev uppspjälkat och det fanns en närhet hela tiden tror jag hade ett stort värde för spelarna. Att kunna checka av efter de här sex matcherna hur man låg till. Sedan kunde man ha en bonus där man hade råd att förlora någon match eftersom sådant händer också.
– Med den här ”Martinmodellen” tyckte jag att det växte fram en vinnarmentalitet undan för undan

Mats Waltin är en av få som spelat över 200 matcher i Tre Kronor.

Mats Waltin har också en bakgrund som spelare i Södertälje. Det blev seniorhockey i IK Göta innan han kom till klubben i ”kringelstan”, och senare även blev ”Super-Mats” i Djurgården 1979. Han är även medlem i den exklusiva 200-klubben som innebär att du spelat minst tvåhundra matcher med Tre Kronor.
– Djurgården har alltid varit min klubb. Jag tror att jag bara var fem eller sex år då de första lagbilderna kom upp ovanför sängen hemma i Farsta, berättar Waltin med ett skratt för Old School Hockey då han ska berätta om sin karriär som spelare:
– Vi var ett gäng som spelade fotboll i Olympia. Han som var ledare hos oss i fotbollen, Roger Botén, var även ledare i Djurgårdens C-pojkar i hockey där många av Olympiakillarna redan spelade. Så det blev ganska naturligt för mig att följa med över dit

Som ung i Göta.

Mats Waltin var inte bara framgångsrik inom ishockeyn som junior. Han var även juniorlandslagsman i fotboll.
– Då spelade jag för Brommapojkarna i fotboll. Jag hade även spelat under en väldigt kort tid i ett av ungdomslagen i Djurgården. Många av mina lagkamrater i Göta spelade i BP så även jag kom att spela där.
– Varför det blev så att jag lämnade Djurgården för Göta i hockeyn var som så att det var inte speciellt bra inom Djurgårdens ungdomsverksamhet då. När det här gänget från BP började spela hockey i Göta hängde jag på för just den klubben hade en väldigt bra ungdomsverksamhet under dom här åren och väldigt många bra ledare. Jag spelade i Göta från det att jag var fjorton år fram till det att jag var nitton.

Vilken ambition hade den gamla storklubben IK Göta vid den här tiden?
– Målet var nog att fortsätta vara en etablerad klubb i serien just under allsvenskan, som det hette då. Det var en väldigt familjär klubb där klubbkänslan var väldigt påtaglig. I början spelade och tränade vi faktiskt på Stockholms Stadion. Vi bytte om på Östermalms IP och sedan sprang man över till Stadion där de hade en rink vid ena kortsidan på vintrarna.
– Det var först 1969 som vi flyttade upp till Stora Mossen och tränade i det här barracudatältet som man då hade satt upp där.

VÄRVAS TILL SSK

Efter några mycket lyckade år i IK Göta får allsvenska Södertälje SK upp ögonen för unge Mats Waltin och värvar honom över till klubben.
– Det var Einar ”Kiosken” Granath som värvade mig till SSK. Han satt med i deras sportkommitté vid den här tiden. Hur det kommer sig vet jag inte men jag har alltid sett upp till Kjell Svensson som person och jag ville verkligen ha honom som min tränare samtidigt som Scaniarinken var ny då och väldigt omtalad för att det var en fin arena.
– Lite komiskt i det hela är att tre veckor efter att jag skrivit på för Södertälje säger Kjell Svensson upp sig för att bli förbundskapten i stället. Vi fick Hans ”Tjalle” Mild som tränare efter Kjell och han var mycket bra han med.
– Totalt blev det sex säsonger i klubben och redan första året var vi väldigt nära att vinna SM-guld. Leksand vinner tyvärr guldet på bättre målskillnad efter att Stig Salming gjort självmål mot Leksand i slutet av den sista och avgörande matchen.

I SSK-tröjan.

Hur upplevde du dina sex säsonger i Södertälje?
– Mycket darriga! Vi bytte tränare väldigt ofta och Rickard Fagerlund, som då var ordförande i klubben, satte upp visioner och mål som vi aldrig kunde nå upp till. Allt kändes osäkert och trots att ”Stisse” Johansson, Mats Hysing, Dick Yderström, ”Hasse” Carlsson med flera var många år i klubben blev det aldrig någon kontinuitet i laget. Det var egentligen bara den första säsongen som vi var riktigt bra. Sista året i klubben åkte vi dessutom ur elitserien.
– Jag vill också säga att vi hade väldigt mycket roligt under dom här åren och att jag trivdes trots allt mycket bra i klubben.

Säsongen 1975/76 tilldelas Mats Waltin Guldpucken som ett bevis på att han var säsongens bästa svenska spelare.
– Vi hade det väldigt jobbigt i SSK under den här säsongen och jag tillsammans med Björn ”Böna” Johansson fick väldigt mycket istid. Visst är det kul att få spela mycket men det sliter väldigt hårt också och jag var väldigt sliten i slutet av den säsongen. Jag tror att jag gläds mer nu några år efteråt åt utmärkelsen än vad jag gjorde då.

Var det i Södertälje som du omskolades till back?
– Som ung spelare i Göta spelade jag back i juniorlaget och forward i A-laget. Så det var ingen nyhet för mig att spela back. Om man ska lyfta fram någon ledare som placerade mig som back för gott så var det i så fall ”Tjalle” Mild.

Hur lockades du till Djurgården inför säsongen 1978/79?
– Djurgården, liksom Södertälje, hade haft några instabila år och bland annat varit nere och vänt i division 1. Nu hade politikern Ulf Adelsohn tagit över som ordförande och Djurgården skulle göra en storsatsning där vi i miljonkedjan ingick. I den var det förutom jag även Tord Nänsén, ”Bosse” Berglund, Håkan Dahllöf och Anders Kallur.
– Det var ”Benke” Broberg och Hans Svedberg som kontaktade mig när Södertälje åkte ur elitserien och jag tyckte att det lät inspirerande att få vara med på den här resan.

FÅR SMEKNAMNET ”SUPER-MATS”

Mats Waltin kommer in i ett Djurgården som redan under hans första säsong i klubben går till SM-final mot Modo. Waltin själv hyllas stort i media och får smeknamnet ”Super-Mats”.
– Det var ju väldigt stort att få vara med om att gå till final direkt även om vi förlorade i den tredje och avgörande matchen. Vi hade ett väldigt bra lag men tyvärr fick Anders Kallur en revbensskada redan i den första finalen vilket givetvis försämrade våra möjligheter till att vinna SM-guld.

Hur minns du tillbaka på det enorma intresse som det var kring Djurgårdens hockey vid den här tiden?
– Som en väldigt rolig tid givetvis. Vi hade ett enormt starkt stöd vilket det ofta blir i Stockholm då ett lag går till final. När det börjar närma sig finalen började folk i stan röra på sig och de blåa, gula och röda halsdukarna började komma fram.
– Stockholmarna är lite svårflirtade till en viss nivå vad det gäller hockey, men då allt kopplas på och Hovet eller Globen är utsålt så finns det inget häftigare att uppleva som spelare.

Hur minns du tillbaka på guldåret 1983?
– Vi var väldigt nära att åka ur året innan då ”Leffe” Boork hade kommit in och förändrat hela lagets sätt att träna. Det starkaste minnet är annars när vi vinner den femte och avgörande finalen mot Färjestad i Scandinavium med 6-2. Det var ju ett SM-guld som jag hade trånat efter så lång tid och nu hade vi vunnit. En häftig känsla som är svår att beskriva.
– Ett vidrigt minne från finalerna är hur fansen hånade Håkan Loob. Tidigare hade det funnits ganska oskyldiga ramsor från läktarna om att någon var en sopa och så vidare, men nu var det något helt annat. Jag vill inte ens nämna vad publiken skrek, men det kom att bli startskottet för ett mycket hårdare klimat på läktarna. Hela grejen var i mina ögon jävligt olustig.

Som 32-åring flyttar du till Schweiz för spel i Lugano. Var det för att varva ner från topphockeyn?
– Jag hade möjlighet att flytta till Atlanta Flames i NHL 1978, det som senare blev Calgary Flames, men jag kunde inte se mig själv spela i NHL. Då var NHL jäkligt tufft och hur skulle jag med mina 178 centimeter klara mig där? Jag kunde ju knappt tacklas, skrattar Waltin.
– Jag stannade i alla fall hemma för att göra klar min idrottsutbildning i stället. ”Lill-Kenta” Johansson hade åkte ner till Schweiz och där fick han John Slettvoll (tidigare Andersson) som tränare. Laget behövde en back till och alla fyra i vår familj var sugna på något nytt. Vi fick förfrågan vid rätt tidpunkt och vi stannade tre säsonger i Lugano.

”TRIVDES FÖRBANNAT BRA I SCHWEIZ”

Mats Waltin gör efter sina tre år i Lugano även två säsonger i Zug.
– Det var just det här som jag eftersökte och vi trivdes förbannat bra i Schweiz. Visst var det och är fortfarande en väldig press på de utländska spelarna i schweiziska ligan, men jag gillar att spela under press. Jag fick även vara med som tränare och följa utvecklingen av deras hockey från en ganska låg nivå till idag då man är ett av Europas bästa länder.

Hur mycket influerades Schweiz som hockeynation av alla svenska ledare som jobbat i landet?
– ”Virus” Lindberg, John Slettvoll, Dan Hobér med flera satte givetvis sin prägel på organisationen kring hockeyn. Framförallt tog ”Virus” med sig mycket från den svenska modellen till dom år som han jobbade inom Schweiz ishockeyförbund.

Under åren i Djurgården.

Du rundade av dina år som spelare med ett år i Djurgården och ett år i Södertälje. Var det ett tack för tidigare säsonger?
– Nej, inte alls. Vi i familjen hade bestämt oss för att flytta hem till Enhörna och jag blev faktiskt ganska förvånad då Djurgården hörde av sig med en förfrågan om jag ville spela där. Jag var fortfarande väldigt spelsugen så jag tackade ja direkt och jag kan inte säga annat än att de här två åren var jäkligt roliga.
– Jag hade ett annat lugn och fick en annan distans till hockeyn. Jag hade erfarenheten från många år som elitspelare med ålderns rätt, men ändå fick jag spela och umgås med de unga nya killarna.

Var det givet att du skulle bli tränare efter åren som spelare?
– Ja, på något sätt var det så. Jag hade nog alltid tyckt att det var intressant med rollen som tränare och jag ville vara med och uppleva den. Första åren som assisterande tränare i Södertälje var väldigt nyttiga.
– Mitt första tränarjobb som ensam ansvarig tränare, som var för Davos, var ändå väldigt speciellt. Det var nu som jag själv fick styra upp hur jag ville att det skulle se ut.

Vad var det i kemin mellan dig och Hardy Nilsson som gjorde er så framgångsrika med Djurgården?
– Jag minns att jag, Hardy och K-G Stoppel, som då kom från Djurgårdens juniorlag, åkte till Norge innan vi skulle börja jobba. Då hade vi inte en susning om hur vi skulle jobba tillsammans. ”Järlan” (Jan Järlefeldt) var med som ordningsman för oss och jag minns att vi var jäkligt seriösa.
– Vi satt i en konferenssal med papper framför oss och diskuterade om hur vi skulle spela. Ingen av oss gillade direkt tanken på att ställa upp alla som en mur för att försvara oss. Vi hade nog en ganska likvärdig syn på hur vi ville att det skulle se ut i stället och på den vägen körde vi på.

Har du och Hardy Nilsson pratat om att hitta nya gemensamma tränarjobb framöver?
– Nej, det är ingenting som vi pratat om alls. Det var rätt grej just då och vi hade ett riktigt skönt samarbete under dom här åren. Vi hade förbannat roligt tillsammans även om vi är två väldigt olika personligheter, men båda hade en bra distans till vad vi höll på med och det blev väldigt många skratt då vi jobbade tillsammans.

Waltin var van att bära Tre Kronor på bröstet.

Debuten i Tre Kronor?
– Jag var nitton år och då var faktiskt Kjell Svensson förbundskapten. Vi spelade mot Finland på Hovet i en match där det mest var spel tre mot tre i hela matchen i en riktig skräpmatch. Ibland så blir det sådana här ”hatmatcher” mellan Sverige och Finland och det här var en sådan.
– Annars minns jag bäst då vi dagen innan träffades på Hotell Opalen i Göteborg och jag gick runt och hälsade på Ulf Sterner, Håkan Wickberg och de här killarna. Det var jättestort eftersom det var de här spelarna som jag alltid hade sett upp till. Nu var jag själv en av dem.

Hur minns du tillbaka på den första Canada Cup- turneringen?
– Jag brukar säga att när vi slår AIK som C-pojkar i St. Erikscupsfinalen och Canada Cup 1976 är mina två största upplevelser som hockeyspelare. Ni förstår när man satt där i Maple Leafs Garden med lite fjun under näsan och fick uppleva här hyllningarna av Börje Salming, det var häftigt. Sedan började ju matchen på ett grymt häftigt sätt med att Salming får göra 1-0 på ett direktskott efter ett pass av ”Böna” Johansson.
– Vi gör bara en halvbra turnering men ändå var det väldigt speciellt eftersom alla de bästa var med för första gången. Bobby Orr, Phil Esposito, Bobby Hull och så vidare.
– Jag spelade även i Canada Cup 1981 då ”Ankan” Parmström var förbundskapten. Givetvis var det en kul turnering det med, men den första turneringen var ändå något speciellt. Resultaten 1981 var liksom 1976 inte heller speciellt bra.

”VI TRODDE HAN SKOJADE”

Vid OS i Lake Placid 1980 inleder Sverige med att spela 2-2 mot USA. En katastrof just när slutsignalen går men en stark insats med facit i hand.
– Jo, jag minns att man kallade det för ett jättefiasko att vi tappade poäng mot ett jäkla collegelag från USA. Tommy Sandlin hade varit och tittat på deras träning dagen innan vår match. På genomgången innan matchen börjar Sandlin med att säga: ”Vi kommer inte ha en chans idag för jag har aldrig sett ett mer skridskostarkt och skickligt lag”. Vi trodde han skojade, men det visade sig att han skulle ha rätt som vanligt. USA hade ett gäng som bara gasade på. Dom brydde sig inte vilka dom spelade emot. Det var bara full gas som gällde.
– Det var häftigt då vi satt i omklädningsrummet under matchen mellan USA och Sovjet och väntar på att vår match mot Finland ska börja. Vi satt bara och väntade på att hallen skulle rasa ihop för ett sådant liv var det.

Mats Waltin kom att spela i åtta VM-turneringar, två OS och två Canada Cup.
– Canada Cup 1976 är givetvis den största turneringen, men en annan rolig turnering var hemma-VM 1981. Vi spelade jäkligt bra och gick till final mot Sovjet. Det var jämnt i första perioden men sedan drog ryssarna ner brallorna på oss rejält och vann med 13-1. Trots det så gör vi en ganska bra turnering.

Med den mustiga mustaschen på överläppen.

VM i Wien 1977?
– Det var också en alldeles speciell turnering. Vi lyckades slå omöjliga ryssarna två gånger men ändå vann vi inte guld eftersom vi förlorade mot Tjeckoslovakien som i sin tur sedan vann turneringen. ”Virus” Lindberg, som var förbundskapten då, hade tagit med sig ett gäng unga spelare dit ner och det jag minns bäst är hur bra Göran Högosta och Roland Eriksson var då vi slog ryssarna.
– Man sa skämtsamt att det var lättare att komma in i Tre Kronor än att åka ur det samma. Det låg ganska mycket i det och jag vill verkligen hylla ”Virus” för det modet han visade inför den här turneringen då han vågade satsa på ett helt nytt lag. Vilka visste innan turneringen vilka exempelvis Lars Zetterström, Lars Lindgren och ”Djura” Olsson var?

I den här turneringen skämde Kanada ut sig å det grövsta med ideliga överfall och hot mot i första hand spelarna i Tre Kronor och Sovjetunionen.
– Kanada hade en kille som hette Wif Paiment som började matchen mot oss med att göra en spearing på Kent-Erik Andersson. Vi fick beskedet då han låg där på isen att han antagligen hade spräckt mjälten. Sedan var det Phil Esposito och Stig Salming som rykte ihop i hotellets matsal. Hela tiden eldade den där advokaten, Alan Eagleson, på och fjantade runt och skrek ”fucking swedes”.
– Vi råkade nog inte värst ut trots allt utan jag vet att det var slagsmål i spelagången då Kanada mötte Sovjet. Man var till och med in i ryssarnas omklädningsrum och slängde saker på redan skadade ryssar. Jag tyckte nog hela grejen var ganska obehaglig, men samtidigt väldigt larvig.

Med tanke på den fina karriär du har haft, hur högt rankar du avancemanget med Södertälje från Division 1 till Hockeyallsvenskan?
– Jag fick samma fråga efter matchen mot Borlänge och jag satte den spontant då som en topp fem känsla. Jag står för det även med distans till det. Just med tanke på hur säsongen började med förutsättningarna vi hade och oerfarenheten. Samtidigt med sorgen och besvikelsen som fanns efter degraderingen.
– Vägen har varit så krokig och det som alla har gått igenom…, jag kan absolut känna det som topp fem, avslutar Mats Waltin som numera bor i Leksand.


TV: Peter Forsbergs mest klassiska aktioner i NHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 25 mars
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten