Lukas Kilströöm
SHL

Får kliva fram som kapten i Rödins frånvaro: ”Det är ingen som bara kan hoppa in och ta hans roll”

ANNONS

Med den ordinarie kaptenen skadad har Lukas Kilström fått axla rollen som kapten i Brynäs. Men i ett lag där det finns många ledare handlar det för honom bara om en utbytt bokstav på bröstet.
— Det är ingen skillnad på mig, jag är exakt som jag varit tidigare under säsongen, säger Lukas Kilström till hockeysverige.se

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det sägs att bakom varje framgångsrik ledare finns ett nätverk som ger stabilitet och hjälp att fokusera. Kanske är det just ett sådant nätverk som gör att Brynäs back  Lukas Kilström känner sig trygg i att gå in i rollen som lagkapten när nyckelspelare Anton Rödin blivit skadad.

Förutom någon enstaka match när Rödin varit sjuk har inte Lukas varit lagkapten sedan juniortiden. Tillsammans med Jörgen Sundqvist har han under denna säsong delat på rollen som assisterande kapten under Rödin. Men nu pryds alltså hans matchtröja av ett ”C” istället för ett ”A”.
— Det är självklart en ära, säger Södertäljesonen som kom till Brynäs inför säsongen 2013/14.

Han berättar att skadan på lagkamraten var en olyckshändelse och att det gick väldigt snabbt. Först trodde han att det handlade om att bara sy knät, men sedan fick de reda på att det krävdes operation för Rödin.
— Det är som det är. Oavsett om det är en stjärnspelare eller någon som har en mindre roll är det alltid självklart tråkigt att se dem bli skadade. Men det kommer alltid skador under säsong, säger Kilström.

Den första matchen utan Rödin spelades mot Frölunda under torsdagen. Jesper Ollas gick in i förstafemman där kaptenen brukade finnas. Men Lukas tror att lösningen ligger i en kombination av många spelare.
— Det är svårt, Anton har ju varit en av SHL:s bästa forwards hittills. Det är ingen som bara kan hoppa in och ta hans roll. Vi får gå ihop och ta hans istid och växa med det, säger 25-åringen.

”MÅSTE SPELA VIDARE MED DET VI HAR”

Kan det ge en positiv effekt, att man blir mer samspelta?
— Ja, det kan det väl bli. Men jag tror inte att man ska lägga för stor vikt vid att en enskild spelare är borta. Anssi (Salmela) har också varit borta och han är också en av våra tilltänkta spetsspelare. Men vi måste spela vidare med det vi har.

Spelstilarna hos Anton Rödin och Lukas Kilström skiljer sig. Lukas säger att han är lite mer aggressiv och fysisk medan Anton bidrar med en stor aura och närvaro i varje match. Och gör poäng. Men som ledare tror Lukas inte att det skiljer så mycket mellan de två kollegorna. De har samma inställning om hur ett lag ska fungera och han poängterar att det inte bara är lagkaptenen som bestämmer.
— Vi har jättemånga ledare i laget. Det är inte så att alla sätter sig och lyssnar på mig. Vi är ett lag här. En grupp.

Den vikarierande kaptenen har hittills noterats för elva poäng (4+7) under 32 matcher. Han är nöjd med det och tror att det beror på att han hittat en hög lägstanivå.
— Vissa dagar är man inte där, det är bara att erkänna det. Då får man försöka vara ”så lite dålig” som möjligt. Men i det stora hela har min säsong varit bra och jag tycker att jag har utvecklats.

Anton Rödin väntas vara borta under resten av grundserien. Under tiden ska Lukas Kilström leda laget mot en fortsatt topp sex-placering för att kunna gå direkt till kvartsfinal i slutspelet.
– Jag tror vi får fördela upp Antons istid på många spelare. Nu finns chans för andra att visa att de förtjänar den. Vi får gå ihop som lag och bara fortsätta köra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL