Sök
Linus Söderström.
Nyheter

Linus blottade sin själ – för att hjälpa andra: ”Man ska inte vara rädd för den man är”

Han klev ut i rampljuset och blottade sin själ. Dagen efter att Linus Söderström gått ut och pratat om sin kamp mot Aspergers syndrom förklarar JVM-målvakten varför han valde att berätta sin historia.
– Budskapet jag vill skicka till andra som har det tufft i dag är att man inte ska vara rädd för den man är, säger Söderström till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Jag var jättenervös, helt ärligt jättenervös.
Linus Söderström vrider på sig i stolen och stirrar rakt fram med fokuserad blick. Det har varit en synnerligen händelserik dag i den 19-årige målvaktens liv. Inte nog med att det är första dagen som Juniorkronorna har samlats inför den stundande JVM-turneringen i Helsingfors, i en intervju med TV4 har han öppnat upp sig och berättat om att han sedan sju års ålder har haft diagnosen Aspergers syndrom, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som bland annat påverkar koncentrationsförmågan, förmågan att hantera stress och sättet man kommunicerar med sin omgivning.

Det är svårt att föreställa sig hur tufft det måste vara att som en så pass ung människa kliva ut i offentligheten att blotta sin själ. Därav nervositeten. Men för Linus Söderström fanns det inget att tveka på när han väl fick en förfrågan från TV4 att berätta om hur diagnosen har påverkat hans liv.
– Jag har aldrig dolt den jag är eller vad jag kommer ifrån, det är bara att jag inte har berättat om det inför media tidigare. Det här var första gången och det var därför det blev nervöst. Man vet aldrig hur sådana här grejer kommer att speglas inför allmänheten, hur folk kommer att tolka det, säger Linus.

Han säger att han tycker att TV4:s reportage var ”okej”, men inser att tv som medium har vissa begränsningar. En 40 minuter lång intervju kokas ned till ett inslag på tre eller fyra minuter. För Linus Söderström var det extra viktigt att understryka vilken enormt stor roll den Asperger-skola han har gått i har haft för hans utveckling.
– Jag hade aldrig varit där jag är i dag utan den skolan, den supporten jag fick där och framför allt lärarna som hjälpte mig. De har verkligen transformerat mig till en helt ny människa, en helt ny person. Jag kan nästan säga att jag har dem livet att tacka för. Det är så mycket de har hjälpt mig, säger Linus Söderström.
– Själva resan har varit lång. Det har varit många tuffa dagar i mina tonår och mina juniorår i Djurgården. Det har varit väldigt mörkt, men på något vis har jag lyckats ta mig förbi det och nu är jag här, så på något sätt har det stärkt mig och nu känns det jättebra.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”VI HAR DEN TAJTASTE GRUPPEN I JVM”

Att han valde att tacka ja till att berätta om sin diagnos har mycket att göra med att Linus Söderström vill visa andra i samma situation att det finns hopp. Med rätt vägledning och stöd kan funktionsnedsättningen omvändas till något positivt och bli en gåva i stället för ett hinder.
– Med tanke på hur samhället kan funka nu för tiden kan det finnas många som är rädda för att säga vem de är. Jag fick diagnosen när jag var sju år och i tonåren när det är komplicerat kanske man funderar på vad som är meningen med livet, men för mig var det snarare att jag försökte hitta meningen med vem jag var som person och det var det som vilseledde mig väldigt mycket, säger Linus Söderström.
– Budskapet jag vill skicka till de som har det tufft i dag är att man inte ska vara rädd för den man är, utan det går att göra det här till något väldigt positivt. Jag hade inte suttit här i dag och fått representera Juniorkronorna för andra gången om det inte vore för det.

Linus Söderström skrattar till, som om han plötsligt kommit till insikt över vilken jädra resa han har gjort, innan han plockar upp tråden igen.
– Man ska vara tacksam för de nära och kära man har. För mina föräldrar och mina lärare är de som släpade mig igenom mina mörkaste tider och fick ut mig. Utan dem vet jag inte vad jag hade varit i dag. Jag är otroligt tacksam.

Att han kunnat prestera så bra på isen under exempelvis junior-VM i Toronto i fjol, där han som målvakt befann sig under ofantlig press, tackar han även sina lagkamrater för. Under hela sin tid i juniorlandslagen har han varit omgiven av välbekanta ansikten. Spelare som Dmytro Timashov, Adrian Kempe, Adam Ollas Mattsson och Andreas Englund spelade han med redan i Djurgårdens U16-lag medan han kamperade ihop med bland andra Lukas Vejdemo och William Nylander i TV-pucken.
– Framför allt känner jag att jag har bra support här. Jag har väldigt många nära vänner här i laget som har vetat jättelänge vem jag är och hur jag är, och de ger mig support. På det sättet känns det bra att veta att man är omringad av väldigt bra och ödmjuka personer som man alltid kan prata med, konstaterar han.
– Vi är tajta som grupp, extremt tajta. Jag har inga problem att säga att vi utan tvekan är den tajtaste gruppen på hela JVM. Så mycket har vi gått igenom tillsammans och så mycket gillar vi att vara med varandra. Det kommer bara att handla om att få ihop det här och på något sätt vara bäst när det gäller.

Innan vi avslutar intervjun frågar jag hur hockeyn har hjälpt Linus Söderström genom de tuffa tiderna. Han tystnar för en stund innan en kärleksförklaring till sporten kommer bubblande ur bröstet på honom.
– Det har varit en väldigt bra men framför allt viktig avlastning i livet. Det har varit något att luta sig emot när det varit som tuffast, när man inte känt någon lust till något över huvud taget, då kliver man bara ut på isen och känner att nu är det hockey som gäller. När det kommer en spelare som skjuter ett skott är det bara det man tänker på – och det är en känsla jag älskar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten