Sök
Linnéa och Vendela Jonsson.
Nyheter

Damhockeyns svar på Henke och Joel Lundqvist: ”Alltid sett upp till Henke”

De är tvillingar och spelar hockey. Den ena är målvakt och den andra är forward. Just därför får de talangfulla syskonen Vendela och Linnéa Jonsson ofta höra att det är damhockeyns svar på Henrik och Joel Lundqvist. 
– Vissa brukar ta upp det och säga att vi är som Lundqvist-bröderna, säger målvakten Vendela Jonsson till hockeysverige.se.

Förra säsongen blev tvillingsystrarna Vendela och Linnéa Jonsson svenska mästare med Linköping. Vendela Jonsson som backup åt Kim Martin Hasson i målet och Linnéa som talangfull forward.

Efter säsongen valde dock tvillingsystrarna att lämna Linköping och Sverige för att spela hockey och plugga på Endicott College. Efter sex matcher är laget fortfarande obesegrade och har den imponerande målskillnaden 18-1.
– Det har alltid varit en dröm för oss båda att få spela collegehockey. Speciellt för oss tjejer är det här man kan spela den bästa hockeyn som tjej, säger Vendela Jonsson till hockeysverige.se.
– Mycket av det var också anledningen till att vi valde collegehockey. Men en annan anledning var för att testa på något nytt och lära sig kulturen som är här borta, men framför allt att göra någonting nytt helt enkelt.

Endicott, som systrarna Jonsson valde, är en stad som ligger nordost om Boston. Skolan som dom båda går på grundades redan 1939.
– Vi var i kontakt med en rådgivare som introducerades oss för Endicott. Sedan åkte vi hit för att hälsa på och se hur det såg ut. Det kändes bra från början och det var också därför vi valde Endicott.
– Första tiden här har varit jättebra. Vi trivs bra med laget och alla som är här, alltså både hockey- och studiemässigt. Man ska inte glömma bort att studierna är viktiga här borta.
– Vi tränar varje dag utom söndagar. Rättare sagt så tränar vi måndag till torsdag och sedan har vi matcher fredag och lördag. Under dagarna, jag börjar ungefär klockan elva varje dag. Sedan har jag lektioner till klockan två eller tre. Eftersom det inte är så mycket lektioner blir det en hel del studerande efter lektionstidens slut. Det är mer studerande än vad det var på gymnasiet och man måste verkligen planera tiden. I alla fall så ångrar jag inte att jag åkte.

Spelmässigt har säsongen varit en stor succé för 19-åringen från Mjölby.
– Det har gått bra. Just nu har vi sex raka vinster och jag har fyra nollor i rad. För syrran har det också gått väldigt bra. I helgen slog hon bland annat en straff som hon gjorde mål på.

Fyra nollor i rad, vad känner du själv att du utvecklat under säsongen?
– Vissa matcher har inte varit så svåra att stå, men i andra matcher har jag i alla fall fått lite att göra. Än så länge har vi inte haft så väldigt svårt motstånd. Nu i helgen ska vi spela mot det bästa laget i ligan (Stevenson). Vi får se hur det går.
– Det är såklart svårt att stå matcher där man inte får så mycket skott på sig. Då blir det mer att man mentalt hela tiden måste tänka på att vara med i matchen.

Vad betyder det för dig att ha dins syster på plats i samma skola?
– Det är ett stöd att ha henne och skönt att ha en lite del av familjen kvar här. Även om föräldrarna var med och lämnade oss här så betyder det en del att ha syrran kvar här som lite ”comfort”.


Foto: Endicott College

FÖREBILDERNA – HENKE OCH KIM

Vendela Jonsson är målvakt och Linnéa Jonsson forward, men från början var inte uppdelningen mellan tvillingsystrarna likadan.
– Till att börja med var det faktiskt så att båda var målvakter. Sedan var det så att pappa fick bestämma: ”Nej, vi kan inte ha två målvakter i familjen”. Linnéa var lite bättre än jag som utespelare så hon valde det i stället. Jag tror inte att hon har ångrat sig.

Linnéa Jonsson var runt elva eller tolv år när hon sadlade om till att bli utespelare och det finns ett tvillingpar på herrsidan där också den ena är målvakt och den andra är forward. Givetvis tänker vi då på Henrik och Joel Lundqvist.
– Ja, det finns ju det, skrattar Vendela Jonsson och fortsätter:
– Vissa brukar ta upp det och säga att vi är som Lundqvist-bröderna. Eftersom vi är tvillingar så säger man även att vi är som bröderna Sedin. Nu är ju dom två utespelare så det blir lite annat.

Har bröderna Lundqvist varit förebilder er?
– Jag som målvakt har alltid sett upp till Henrik Lundqvist. Kim (Martin) som jag spelade med förra säsongen i Linköping är också en förebild. Att jag fick spela med henne är stort för mig i min karriär, men visst är båda Lundqvist-bröderna är duktiga hockeyspelare och bra förebilder för många.

Vad har Kim Martin Hasson betytt för dig som målvakt?
Oj… Jättemycket. Jag minns att jag tyckte att det var jätteskönt när hon skulle komma och spela i Linköping. Hon är känd och många vet vem hon är. Att få spela med henne under tre säsonger betydde att jag fick lära mig mycket både på och vid sidan av isen. Kim är en underbar människa även utanför isen.

Vad har du som målvakt plockat med dig från hennes målvaktsspel och personlighet?
– Det här lugnet. Att veta om man släpper in ett mål så kan man ändå ta sig tillbaka in i matchen och spela bra. Hon var lugn i målet och mycket av det har jag försökt ta efter och lära mig av.

I bakvattnet av att Kim Martin Hasson och Valentina Lizana Wallner har slutat så lotsar förbundskaptenen Leif Boork in nya landslagsmålvakter bakom dagens etta Sara Grahn. Givetvis lockar landslagsspel även för Vendela Jonsson, men hon har inte hört något från ”Boorken” den här säsongen.
– Just nu fokuserar jag mest på att spela bra här och för laget. Sedan skulle det vara kul om jag blev kontaktad och skulle få chansen att spela eftersom jag hela tiden vill utvecklas och bli bättre.

Har Leif Boork varit i kontakt med dig?
– Jag har pratat med honom då han var i hallen i Linköping så han vet vem jag är, men vi har inte haft någon större kontakt. Han har inte varit här borta, inte vad jag vet i alla fall, avslutar Vendela Jonsson med ett skratt.

Idag 19:00
AIK - Almtuna IS
1 2.40
X 4.00
2 2.50
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Tingsryds AIF
1 1.74
X 4.10
2 4.05
Idag 19:00
Karlskrona HK - Mora IK
1 2.35
X 4.05
2 2.55
Idag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.85
X 4.05
2 2.10
Idag 19:00
Västerås IK - Västerviks IK
1 1.65
X 4.40
2 4.35
Idag 19:00
Modo Hockey - IF Björklöven
1 2.35
X 4.10
2 2.55
Idag 19:00
Kristianstad IK - BIK Karlskoga
1 3.65
X 4.65
2 1.74
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten