Tommy Jonssons Björklöven har tidiga problem på backsidan.
Nyheter

Björklöven: ”Bör vara topp två i serien i år”

ANNONS

Fjolåret var stundtals kaotiskt, men till slut fick Björklöven ihop lagbygget, tog sig ända till slutspelsserien och var snubblande nära att snuva blivande SHL-laget Malmö Redhawks på en plats i SHL-kvalet. I år tycker tidigare Viasat-experten Leif Strömberg att det ser ännu bättre ut i Umeå.
– Björklöven bör vara och kommer också att vara topp två i serien, säger Strömberg till hockeysverige.se.

Det stormade stundtals uppe i Umeå i fjol med ett spel som inte alltid fungerade som förväntat och resultat som inte gick Björklövens väg. Men någonstans lyckades tränarduon Mats Waltin och Patric Wener få fason på laget, som tog sig till slutspelsserien och bara var en poäng efter Malmö Redhawks i kampen om den tredje och sista platsen till SHL-kvalet.

Nu har Björklöven både ny tränare och ny sportchef på plats. Dessutom har man under våren och sommaren gjort flera fina rekryteringar – och fått behålla nyckelspelare. Det gör experten Leif Strömberg imponerad och förväntansfull.
– Jag undrar om det här är den bästa truppen som man haft i Björklöven sedan år 2000/01, alltså då dom låg i SHL. Jag tycker att Björklöven har en stor och komplett trupp med ungt, gammalt, tuffa, tekniska spelare och så vidare. Truppen innehåller allt, menar han.

Rasmus Edström.

Strömberg menar att det allra bästa för Björklöven är att de har samma målvakt som i fjol, en målvakt som länge ryktades vara på väg till Leksand.
– En viktig bit är att Björklöven fick behålla Kevin Lindskoug som hade en strålande säsong i målet i fjol. Mycket handlade det om att Björklöven satte sitt försvarsspel efter många om och men. Bjöklöven har spelskickliga backar som Rasmus Edström, Stefan Andersson, Jonas Emmerdahl och Tommy Wargh även om det kan se lite tunt ut vad det gäller tuffheten. Ser man på forwardssida tycker jag att man har bra center, aviga forwards, aggressivitet i spelare som Lucas Sandström, spets i powerplay med Jon Palmebjök, Stefan Öhman, Victor Ekeståhl Jonsson och Pär Edblom.
– Björklöven har många bra spelare i truppen, men sedan gäller det att få gruppen att fungera givetvis.

Ny tränare i Björklöven är Tommy Jonsson.
– Tommy har ett bra lag, vilket han vet om också. Han är väldigt noggrann. Jag skulle inte säga pedant för så bra känner jag honom inte. Sedan ska man komma ihåg att Tommy levererat ett SM-guld till Brynäs med grabbarna i laget och övriga ledarstaben.
– Jag vet hur viktigt det är att sätta noggrannheten i försvarsspelet, övergångarna och så vidare. På så vis tror jag absolut att Tommy är bra för Björklöven.

Strömbergs tre profiler i Björklöven:

Stefan Andersson:
– Superviktig för Björklöven. Högerfattat med en stor erfarenhet och som dessutom alltid träffar mål i powerplay. Han är en ryggrad för det här laget.

Mats Lavander:
– Får han vara skadefri så är Mats den stora favoriten i T3 Center i Umeå. Han är en hårt jobbande spelare som känner Tommy sedan Brynästiden. Mats är också en bra kille som står upp för grabbarna.

Jon Palmebjörk:
– Jon Palmebjörk är stjärnan i Björklöven, Det är ”star quality” på honom. Det är Björklövens Steve Yzerman. Han brinner för Löven och är en Umeåkille. Visserligen är moderklubben Teg, men han har verkligen ett stort hjärta för Björklöven.

Strömbergs genombrottsman I Björklöven:

Rasmus Edström:
– Han är underbar att titta på. Det precis som att Skellefteå har en fabrik där man skiter ut backar som är bra på skridskorna, bra passningsspelare och bra på att följa med upp I anfallen. Lite tuffare och lite mer aktiv så spelar han snart i SHL, minst.

Så här går det för Björklöven enligt Leif Strömberg:
– Björklöven bör vara och kommer också att vara topp två i serien. Jag ser möjligtvis Leksand som starkare. Det är några klubbar som bör vara med och slåss om en av dom två första platserna, men nu pratar vi om Björklöven och inte om Västerås eller BIK Karlskoga.

Kuriosa
Björklöven vann sitt hittills enda SM-guld 1987. I finalen slog man Färjestad, tränade av Conny Evensson, med 3-1 i matcher. Tränare för Björklöven var för övrigt Hans ”Virus” Lindberg. I den fjärde matchen vann Umelaget med 6-1, men matchen var jämnar än vad siffrorna visar. Det var Peter Sundström som svarade för viktiga och avgörande 3-1 målet i andra perioden. Efter det var det uppvisning från Björklövens sida.

BJÖRKLÖVEN SÄSONGEN 2015/16

Kevin Lindskoug.

MÅLVAKTER
35) Andreas Ollikainen
47) Kevin Lindskoug

BACKAR
4) Jonas Emmerdahl
8) Kalle Ekelund
16) Lucas Ekeståhl Jonsson
24) Mike Banwell
32) Rasmus Edström
57) Stefan Andersson
86) Tommy Wargh

FORWARDS
6) Kim Karlsson
10) Jesper Thörnberg
15) Pär Edblom
19) William Quist
21) Fredrik Hetta
22) Nicklas Johansson
26) Victor Ekeståhl Jonsson
28) Lucas Sandström
34) Jon Palmebjörk
54) Felix Maegaard Scheel
62) Mats Lavander
66) Gustav Grundström
74) Stefan Öhman ”C”
90) Alex Hutchings

COACH
Tommy Jonsson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch