Uffe Bodin
RANKING: Här är Hockeyallsvenskans tio bästa juniorer

I går rankade jag de bästa juniorerna i SHL efter eget tycke och smak. Någon på Twitter undrade om jag inte kunde göra samma sak med juniorerna i Hockeyallsvenskan, och jo, varför inte? Jag har visserligen inte följt Hockeyallsvenskan lika intensivt som SHL de senaste åren, men många av de främsta juniorerna som ska spela allsvensk hockey i år kunde man följa i såväl juniorlandslag som J20 SuperElit och SHL i fjol, vilket givetvis underlättar enormt när man ska dra ihop den här typen av ranking.

OBS! Att vara junior innebär den här säsongen att man är född 1996 eller senare.

10) Jonathan Davidsson, fw, Asplöven
Davidsson utgjorde en av J20 SuperElits bästa kedjor med Lukas Vejdemo och Daniel Bernhardt i Djurgården i fjol och krönte säsongen med ett SM-guld. Kreativ spelare med vass skridskoåkning som blir spännande att se i Hockeyallsvenskan. Hur klarar han av att kliva upp och spela bland män och, framför allt, hur hanterar en 18-årig kille att flytta från Stockholm till Haparanda? Svaren på dessa frågor avgör hur bra han kommer att lyckas i Asplöven. Hockeymässigt finns alla förutsättningar på plats för Dif-lånet.

9) Fredrik Forsberg, fw, Leksand
Det var ett tufft fjolår för Filip Forsbergs yngre bror. Han fick delar av säsongen förstörd av en skada och fick aldrig så mycket speltid i A-laget som man på förhand hade förväntat sig. Leksands degradering till Hockeyallsvenskan och den därtill följande spelarflykten kan vara en välsignelse för den skicklige forwarden med det vassa skottet. Konkurrensen om speltid känns överkomlig och kanske kan han till och med slå sig in i någon av toppformationerna. Frågetecken för skridskoåkningen och främst då explosiviteten, men den uppges vara något som Forsberg den yngre jobbat hårt på i sommar.

8) Jonathan Dahlén, fw, Timrå
Uffe Dahléns son lämnade HV71 under uppmärksammade former i fjol och hamnade i Timrå där han tog fina kliv i sin utveckling. Sköt 25 mål för Timrås J20-lag som B-junior och var en av svenskarna som fick mest beröm när Småkronorna floppade under U18-VM i Schweiz. Var dessutom en av de stora nyckelaktörerna när Timrås J18-lag plockade hem ett SM-brons. Utrustad med ett bra skott och är en pålitlig målskytt. Spelade fem allsvenska matcher i fjol. Det lär bli betydligt fler i år.

7) Pierre Engvall, fw, Mora
Den Toronto Maple Leafs-draftade speedkulan vräkte in poäng i J20 SuperElit, men hade svårare att hävda sig på seniornivå när han fick chansen där. Flytten från Frölunda till Mora är perfekt för en spelare som jagar nästa kliv i utvecklingen. Moras ungdomliga budgetsatsning gör att flera yngre förmågor kommer att få möjlighet att visa framfötterna i Hockeyallsvenskan. Med sin storlek, sin fart och sitt driv är Pierre Engvall en spelare som kan dra nytta av den situationen.

6) Lucas Ekeståhl Jonsson, b, Björklöven
J20 SuperElits poängmässigt sett näst bästa back i fjol med 44 poäng på 41 matcher i Modo. Lucas Ekeståhl Jonsson är en spelskicklig powerplay-expert med bra passningsspel och fin blick för spelet. Nu återvänder han till moderklubben Björklöven där han kommer att få vara del av en spännande satsning under Tommy Jonssons ledning. Björklöven har redan ett par vassa offensiva backar, men bli inte förvånade om Ekeståhl Jonsson styr och ställer i lagets powerplay ett par månader in på säsongen.

5) Linus Sandin, fw, Mora
En av försäsongens stora snackisar. Linus Sandin, med rötterna i Uppland, spelade så pass bra för Mora under de inledande träningsmatcherna att Modos coach Larry Huras valde att plocka tillbaka honom till Örnsköldsvik för att testa den utlånade forwarden i ett par träningsmatcher med SHL-laget. Även i den miljön visade Sandin prov på bra spel. 19-åringen hade en gedigen säsong i Modos J20-lag i fjol och beskrivs som en smart spelare med temperament och vinnarskalle. Det blir spännande att se vad succén i träningsmatcherna betyder för självförtroendet när pucken släpps på riktigt nästa månad.

4) Linus Söderström, mv, Vita Hästen
Kastades hastigt och lustigt in i rollen som förstamålvakt på JVM förra året när Jonas Johansson skadade sig alldeles innan turneringsstarten. Söderström gjorde en mycket gedigen insats i Toronto, men fick aldrig chansen att skörda frukterna efter den. Kort efter hemkomsten kom beskedet att målvaktstalangen var tvungen att operera höften och därmed försvann hela vårsäsongen i ett nafs. Nu är han utlånad till Vita Hästen av Djurgården och får det tuffa uppdraget att konkurrera med fjolårets succémålvakt Axel Brage. Tror ändå att Söderström kommer att göra minst 20 starter och håller bara kroppen blir han givetvis en svensk nyckelspelare på JVM återigen.

3) Olle Alsing, b, Almtuna
Jag fick upp ögonen på allvar för Alsing när U19-landslaget spelade en turnering i Göteborg i våras. Avsaknaden av storlek och framför allt kilon kompenserades med ett riktigt bra spelsinne och smartness. Även om han inte är högerfattad finns det en hel del likheter mellan Alsing och en ung Anton Strålman. Musklerna kommer att komma tids nog, men Alsing har hockeykvalitéer som man inte kan träna upp. Det här kan mycket väl vara en back som får ett stort allsvenskt genombrott i ett ungt Almtuna den här säsongen.

2) Christoffer Ehn, c, Bik Karlskoga
Christoffer Ehn hade svårt att få speltid i SHL förra säsongen. Det var först när skadorna hopade sig för Frölunda i slutspelet som den Detroit Red Wings-draftade tvåvögscentern kom in i laget på allvar. Inför den här säsongen var Ehn smart nog att inse att det antagligen kommer bli tufft att få mer än ett par ströminuter per match i en fjärdekedja i SHL. Att välja spel i Bik Karlskoga är en perfekt lösning som inte bara kommer att generera mer speltid, utan även ge den Skarafostrade 19-åringen möjligheten att vässa sina offensiva egenskaper på seniornivå. Det hade han inte fått i Frölunda. Räkna med att Christoffer Ehn kommer att vara given i det svenska JVM-laget, även om han spelar allsvensk hockey den här säsongen.

1) Robin Kovács, fw, AIK
Det var ett explosivt genombrott i Hockeyallsvenskan för AIK:s skridskofantom förra säsongen. Med sina 17 mål var han överlägset bäst bland juniorerna i allsvenskan och fick mycket välförtjänt ta emot Guldgallret för sina insatser på isen. Jag räknar kallt med att Kovács kommer att vara Hockeyallsvenskans främsta junior den här säsongen också. Det enda som möjligtvis kan förhindra det är att Rögle, klubben som han numera tillhör, väljer att plocka upp honom i SHL om succén i AIK blir för stor. Håller Kovács huvudet kallt, temperamentet under kontroll och fortsätter att vara en poängproducent av rang för AIK ligger vägen till JVM-spel i Helsingfors öppen för honom.

Har jag missat några spelare?
Förmodligen. Efter fjolårets hårdsatsningar, där ombyggnationen av seriesystemet öppnade för fler allsvenska lag att kliva upp i SHL, har fler och fler allsvenska klubbar valt ekonomiskt försiktiga lösningar. Det vill säga fler yngre och billiga spelare. Vi kommer dessutom säkerligen att få se ännu fler juniorer i Hockeyallsvenskan på sikt, när SHL-klubbarna börjar låna ut sina talanger för att ge dem chansen att härdas bland fullvuxna män. Av de spelarna som inte tog plats på den här listan är det flera som ni med fördel kan hålla ett öga på. Det gäller inte minst Moras spännande backtalang William Pethrus, AIK-duon Jesper Bratt och Philip Magnusson, Oskarshamns lån Erik Källgren (Linköping) och John Nyberg (Frölunda), Almtunas djurgårdslån Albin Lundin och Västerås 97:a Lukas Zetterberg, son till mångårige SHL-spelaren Patrik Zetterberg. Nu när det har blivit svårare för de allsvenska klubbarna att nå SHL kan ligan bli mer av en utvecklingsplats för unga spelare. Det kanske låter som ett hemskt öde, men personligen tycker jag att det faktiskt kan göra Hockeyallsvenskan ännu mer tilltalande. Framtiden startar här – och den är ljus.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten