”DET SRORA TESTET”. Klarar John Klingberg av att leva upp till förväntningarna i Dallas den här säsongen.
VM 2015

Upp till bevis för Klingberg: ”Det är nu det stora testet kommer”

Rookiesäsongen var en enda lång succésaga. Efter att ha tecknat ett dollarstint sjuårskontrakt är det upp till John Klingberg att bevisa att fjolårets framgångar i Dallas Stars inte var en engångsföreteelse.
– Det känns som det är nu det stora testet kommer, säger Klingberg till hockeysverige.se.

Sommaren går mot sitt slut och det börjar bli dags för NHL-svenskarna att återvända till Nordamerika. I John Klingbergs fall blir det med helt andra förutsättningar än när han gjorde resan till Dallas som oetablerad rookieback i fjol. En succésäsong senare, med 40 poäng på 65 matcher, kommer han till USA med ett nyskrivet långtidskontrakt i bakfickan.

Foto: All Over Press

Det var i mitten av april som Klingberg satte pennan till pappret på ett nytt sjuårskontrakt värt i snitt 4,25 miljoner dollar. En hiskeligt stor summa för en 23-åring vars genombrott kom snabbare och mer explosivt än någon kunnat föreställa sig. Genombrottet och kontraktet gör att göteborgaren kommer att ha helt andra förväntningar på sina axlar när säsongen 2015/16 drar i gång i början av oktober.
– Det känns som det är nu det stora testet kommer, säger John Klingberg när hockeysverige.se får en pratstund med backen.
– Det är säkert många motståndare som kommer att börja scouta mig hårdare och vara på mig mer. Det blir en stor utmaning som faktiskt känns rolig. För mig handlar det mycket om att inte ändra på någonting, utan att fortsätta göra det jag gjorde bra i fjol och få tränarna att lita på mig och ge mig mycket speltid.

I hockey pratas det inte sällan om ”sophomore jinx” eller ”andraårsförbannelse”. Efter en väldigt lyckad första säsong i en liga är det lätt hänt att det låser sig under andra året när spelaren i fråga inte får samma utdelning och därtill inte klarar av att leva upp till förväntningarna.
– Jag upplevde själv det där tidigt i karriären när jag gick från Frölunda till Jokerit i Finland, men då var jag väldigt ung, fortfarande junior. Nu känner jag mig mycket mer förberedd och är inte alls orolig att det ska ske. Fokuserar jag bara på rätt saker och spelar mitt spel tror jag att jag kommer att fortsätta att leverera, säger John Klingberg och konstaterar att förutsättningarna var betydligt sämre i fjol än de är i år.
– Då hade jag opererat höfterna och hade en sommar där jag var ganska begränsad i min sommarträning. Nu har jag fått vara frisk och har kunnat träna på hela sommaren. Det känns mycket bättre nu jämfört med då.

Du gjorde braksuccé i fjol, fick massor av beröm och inte minst det feta kontraktet. Känner du dig som en NHL-stjärna nu?
– Nej, det kan jag inte påstå att jag är. Jag har bara spelat 65 matcher än så länge och är väl på sätt och vis fortfarande en rookie. Det är klart att det är fler som kollar upp mig nu efter den säsongen jag hade, men det är ingenting jag tänker på själv.


Foto: Icon Sportswire

STANLEY CUP-MERITERAD TRIO FÖRSTÄRKER

I fjol missade Dallas Stars slutspel efter en ojämn säsong med höga toppar och djupa dalar. Under sommaren har klubbledning försökt att skapa mer balans i laget genom att värva rutinerade pjäser med massor av Stanley Cup-segrar. Från San José Sharks har man hämtat den finske målvakten Antti Niemi, som vann Stanley Cup med Chicago 2010. Han ska sätta press på landsmannen Kari Lehtonen som har haft svårt att övertyga mellan stolparna de senaste åren. På backsidan är det tänkt att Johnny Oduya ska bidra med stabilitet medan hans lagkamrat från Chicago, trefaldige Stanley Cup-mästaren Patrick Sharp, ger laget ytterligare en dimension offensivt.
– Det ser riktigt bra ut, tycker John Klingberg.
– Jag har aldrig träffat Oduya, men jag har hört att han är en riktigt bra kille och ett riktigt kostfreak, en spelare som verkligen är professionell. Han och Patrik Nemeth, som är likadan, kanske kan lära mig lite grann om det där (skratt).
– Sharp ger oss mer rutin och erfarenhet med sina Stanley Cup-segrar. Jamie Benn och Tyler Seguin som är våra franchise-spelare är ju båda rätt unga. Nu har vi både Jason Spezza och Sharp som kan ge dem understöd.

Vad säger du om målvaktssituationen? Lehtonen fick ganska mycket kritik i fjol…
– Han kunde göra idioträddningar, men ibland slank det in någon puck också. Tidigare har han varit uttalad etta så det kanske kan höja honom nu när han får tuff konkurrens av Niemi.
– Jag har inte jättebra koll på målvakter, men det känns som vi har ett av topparen i ligan om man ser till kvalitén på de två målvakter vi har.

Det har spekulerats i att John Klingberg och Johnny Oduya kan komma att utgöra ett av Dallas backpar kommande säsong. Det är inget han har hört något om själv från vare sig coacher eller klubbledning.
– Det blir säkert så att de kommer att testa mig med både Oduya och Nemeth, men i fjol spelade jag mest med Alex Goligoski och vi kompletterade varandra riktigt bra. Han är också en rätt offensiv back, men inte som en fjärde forward som jag kan vara ibland.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

OM VM: ”JAG VAR INTE SÅ DÅLIG SOM FOLK TYCKTE”

Förra säsongen avslutade John Klingberg med att göra sin första VM-turnering för Tre Kronor. Vistelsen i Tjeckien blev en upplevelse på gott och ont för den unge backen. Å ena sidan tyckte han att det var kul att få spela VM-hockey för första gången, å andra sidan blev han föremål för en hel del kritik efter ett par misstag i gruppspelet.
– Jag tycker att jag fick oförtjänt mycket skit. Visst, jag gjorde en del kostsamma misstag, men det är sådant som kommer att komma med min spelstil. Jag tycker att jag gjorde en hel del bra saker också, framför allt i kvartsfinalen mot Ryssland, och det är det jag försöker ta med mig.
– Jag hade det lite tufft tidigt i turneringen och jag tänker inte skylla på stor rink eller något sådant. Jag tog helt enkelt lite för lång tid på mig med pucken, var lite för långsam. Man går igenom några sådana stim varje säsong där man kollar lite extra mycket på pucken för att man inte har den där riktiga tryggheten eller självförtroendet i spelet. Tyvärr var det så i några av matcherna jag spelade, men jag tycker samtidigt inte att jag var så dålig som folk därhemma tyckte att jag var.

Slutligen John, det kom en tweet från dig i början på sommaren med en lite oväntad bild på dig – i rastaflätor. Vad hände där egentligen?
– (Skratt) Vi var på semester i Marbella och så såg jag att man kunde få håret flätat på stranden. Jag hade ganska långt hår, så jag tyckte att det kunde vara kul att testa. Så jag slog till och gjorde det. Sedan sa tjejen att det kunde bli problem om man lät dem sitta i för länge, så jag tog ur dem nästan direkt. Ska jag vara ärlig var det ju inte så snyggt, och det tyckte ju inte tjejen heller.
– Men det blev en rolig tweet i alla fall (skratt).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch
torsdag 25 augusti
18:00 Frölunda - Linköping Träningsmatch
18:00 Malmö - Färjestad Träningsmatch
19:00 HV 71 - Oskarshamn Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten