Henrik Tallinder
Nyheter

Tallinder: ”Klart det var tufft att säga nej till AIK, det är klubben i mitt hjärta”

ANNONS

NHL-karriären är över, och Henrik Tallinder vänder nu hem. Eller, ”hem”, åtminstone. Det stod mellan AIK och TPS Åbo, och till slut blev det en återkomst till Finland för backveteranen.
– Klart att det var ett tufft beslut att säga nej till AIK eftersom det är klubben i mitt hjärta, säger 36-åringen till hockeysverige.se.

Det var länge tal om att OS-backen Henrik Tallinder skulle återvända till AIK. Den klubb han lämnade för TPS efter säsongen 1999/00. Nu blev det i stället Finland och just TPS för 36-åringen som under förra säsongen hade hoppats på att ta en plats i Toronto Maple Leafs, men till slut kom att hamna i Schweiz och med spel för Zürich.
– Klart att det är trist att det inte blev NHL. Mitt mål var att fortfarande spela där och jag tycker att jag hade en bra chans att ta en plats i Toronto, säger Henrik Tallinder till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det blev som det blev. Axeln hoppade ur led, vilket är ganska allvarligt. Det tog tre månader innan jag var tillbaka på is. Klart att det var surt, så var det.

Det var även under en kort period aktuellt att Henrik Tallinder skulle spela för New York Rangers, men det stannade vid fyra matcher med farmarlaget Hartford Wolf Pack i AHL.
– Det blev Rangers, men det var mer bara för att komma igång. Sedan visste jag att det var ett ”long shoot” för mig att ta en plats där. Rangers hade redan 50 kontrakt vilket är max vad man får ha i NHL. Då var Rangers tvungna att göra sig av med en annan kille för att få plats för mig.
– Rangers var positiva till mig och sa att hade jag väntat lite till så kanske det hade hänt. Nu kändes det som att jag inte ville vänta. Jag var nere i farmarligan och spelade fyra matcher och det fick räcka.

Zuerich, 11.04.2015, Eishockey NLA Playoff Final, ZSC Lions - HC Davos, Davos Dick Axelsson jubelt n

Dick Axelsson segerjublar.

I stället flyttade Henrik Tallinder till Schweiz för spel med Zürich. På 34 matcher i grundserien och slutspelet där svarade ”Tallen” för ett mål och totalt sju poäng. Zürich gick till final men förlorade till Davos med svenskarna Dick Axelsson, Johan Fransson, Marcus Paulsson och Niklas Persson i laget.
– Vi hade fruktansvärt roligt, riktigt kul. Det var riktigt bra killar i laget, både bra schweiziska spelare och importer.
– Jag tycker att det var riktigt bra karaktärer i laget med en blandning av erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Vi hade riktigt roligt både på och utanför isen. Synd bara att vi inte fick knipa guldet.

Coach för Zürich var Marc Crawford, känd som en het coach i NHL för Quebec, Colorado, Vancouver, Los Angeles och Dallas.
– Jag tycker att han var bra. Han var väldigt saklig och han kan verkligen hockey. Sedan har han lugnat ned sig väldigt mycket jämfört med hur han var som coach i NHL och har förändrat sig otroligt mycket som både ledare och person. Nu var han väldigt relax och avslappnad, säger Tallinder mer ett lätt skratt.

Henrik Tallinder var inte ensam svensk i Zürich under förra säsongen. I laget fanns även Robert Nilsson som svarade för elva mål och totalt 31 poäng på 44 matcher.
– Han är en målskytt och en riktig lirare precis som hans farsa (Kent Nilsson). Robban kan göra det oväntade och kan skapa en situation från ingenting. Plus att han stänker dit pucken när han får läge. Han är verkligen en artist.

Kände du Robert Nilsson innan du reste ner till Zürich?
– Inte mer än att jag visste om honom och att han är från Stockholm. Sedan har vi Douglas (Murray) som en gemensam vän. Vi kom jättebra överens och har lite kontakt fortfarande, vilket är kul eftersom han är en bra kille.

Fanns alternativet för dig att bli kvar i Zürich även kommande säsongen?
– Jag försökte lite där, men dom ville ha lite mer offensiva kvalitéer jämfört med mina defensiva kvalitéer. Man sa att det möjligtvis kunde bli aktuellt längre fram närmare säsongsstart. Jag har ju familj och hade helt enkelt inte möjligheten att vänta så länge.

tallinder

Nygammal klubbadress för Henrik Tallinder blev nu TPS där han även spelade 2000/01 och blev finsk mästare.
– Det var mest det sociala runtomkring hockeyn som gjorde att jag valde TPS. Åbo är en lite mindre stad. Ska man jämföra storleken så är den väl ungefär som Linköping. Det är lätt att ta sig överallt, ingen trafik och ska du till fotbollsträning med grabben så tar det tio minuter att åka dit. Om lill-tjejen ska åka och rida eller köra gymnastik så är det nästan samma sak där. Det tar en max en kvart.
– Jämfört med Stockholm är det en oerhörd skillnad vad det gäller trafik. Särskilt om man bor i stan som vi skulle ha gjort i den lägenheten som vi har på Söder.

Din fru, Ann, är från Åbo, har det betytt en del i flytten och även gjort att du känner staden väl sedan tidigare?
– Vi har varit här varje sommar så vi har redan många bekanta, familj och vänner här. Anns bästa kompis bor dessutom granne med oss här och vi har barn i samma ålder.
– Allt känns mycket lättare på det stadiet samtidigt som man får mer kontakter med folk som är runtomkring ishockeyn här. Man får hjälp med allting. Det är alltid någon som känner någon vilket gör att man kan fixa en del saker lite snabbare och lite bättre helt enkelt. Det är en stor sak i det hela.
– Precis som du sa så är min fru härifrån och vet allting om den här staden. Det gör allting mycket lättare också.

Hockeyn är och har nästan alltid varit en stor sport i Åbo, vilket Henrik Tallinder håller med om.
– Hockeyn är sport nummer ett i Åbo. Grejen är den att det bara gått utför här egentligen sedan 2010. Det har varit lite nedåt och även skralt på läktarna, men det känns som man är på väg upp nu. Juniorerna vann deras finska mästerskap förra säsongen, så det är bra juniorer på gång. Plus att vi fått tillbaka lite äldre och rutinerade killar. Det kan bli riktigt bra om vi kan få ihop det här till ett gäng.

BB121204JM027

Anders Gozzi.

Det snackades mycket om att du skulle till AIK, hur nära var den övergången?
– Det var jättenära och det stod till slut mellan TPS och AIK. Det som avgjorde där var alltså vart det var lättast att komma in med familj, barn och allting som är runtomkring hockeyn.
– Jag och (Anders) Gozzi har fortfarande bra kontakt och har haft så hela tiden. Vi har dividerat fram och tillbaka. Klart att det var ett tufft beslut att säga nej till AIK eftersom det är klubben i mitt hjärta.

Fanns Linköping med i bilden?
– Nej, dom fanns inte med i bilden.

Det är ganska många säsonger sedan du spelade i finska ligan, vad vet du om den idag?
– Vad vet jag… Jokerit har försvunnit bort till KHL. Det är i princip det jag vet och att man har utökat ligan med två nya lag. Annars är nog ligan ganska sig lik.
– Finsk hockey har inte förändrats så mycket. Den är baserad på mycket fart och spel fram och tillbaka jämfört med i Sverige där man ställer upp och styr lite mer. Svensk och finsk hockey är annars ganska lika varandra.

Vilka förväntningar har du på den kommande säsongen?
– Vi har högre förväntningar än vad dom har haft senaste säsongerna. Självklart vill vi till slutspel. Det är vårt mål. Sedan kan vad som helst hända, men jag tror inte allt kommer förändras så att vi direkt blir ligans bästa lag i grundserien.
– Jag hoppas vi kan vända det till en positiv trend så att vi får fart på både fans och laget.
Förhoppningsvis kan vi få lite positiva vibbar, inte bara på isen utan runt hela stan, avslutar Henrik Tallinder.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL