Sök
Henrik Tallinder
Nyheter

Tallinder: ”Klart det var tufft att säga nej till AIK, det är klubben i mitt hjärta”

NHL-karriären är över, och Henrik Tallinder vänder nu hem. Eller, ”hem”, åtminstone. Det stod mellan AIK och TPS Åbo, och till slut blev det en återkomst till Finland för backveteranen.
– Klart att det var ett tufft beslut att säga nej till AIK eftersom det är klubben i mitt hjärta, säger 36-åringen till hockeysverige.se.

Det var länge tal om att OS-backen Henrik Tallinder skulle återvända till AIK. Den klubb han lämnade för TPS efter säsongen 1999/00. Nu blev det i stället Finland och just TPS för 36-åringen som under förra säsongen hade hoppats på att ta en plats i Toronto Maple Leafs, men till slut kom att hamna i Schweiz och med spel för Zürich.
– Klart att det är trist att det inte blev NHL. Mitt mål var att fortfarande spela där och jag tycker att jag hade en bra chans att ta en plats i Toronto, säger Henrik Tallinder till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det blev som det blev. Axeln hoppade ur led, vilket är ganska allvarligt. Det tog tre månader innan jag var tillbaka på is. Klart att det var surt, så var det.

Det var även under en kort period aktuellt att Henrik Tallinder skulle spela för New York Rangers, men det stannade vid fyra matcher med farmarlaget Hartford Wolf Pack i AHL.
– Det blev Rangers, men det var mer bara för att komma igång. Sedan visste jag att det var ett ”long shoot” för mig att ta en plats där. Rangers hade redan 50 kontrakt vilket är max vad man får ha i NHL. Då var Rangers tvungna att göra sig av med en annan kille för att få plats för mig.
– Rangers var positiva till mig och sa att hade jag väntat lite till så kanske det hade hänt. Nu kändes det som att jag inte ville vänta. Jag var nere i farmarligan och spelade fyra matcher och det fick räcka.

Zuerich, 11.04.2015, Eishockey NLA Playoff Final, ZSC Lions - HC Davos, Davos Dick Axelsson jubelt n

Dick Axelsson segerjublar.

I stället flyttade Henrik Tallinder till Schweiz för spel med Zürich. På 34 matcher i grundserien och slutspelet där svarade ”Tallen” för ett mål och totalt sju poäng. Zürich gick till final men förlorade till Davos med svenskarna Dick Axelsson, Johan Fransson, Marcus Paulsson och Niklas Persson i laget.
– Vi hade fruktansvärt roligt, riktigt kul. Det var riktigt bra killar i laget, både bra schweiziska spelare och importer.
– Jag tycker att det var riktigt bra karaktärer i laget med en blandning av erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Vi hade riktigt roligt både på och utanför isen. Synd bara att vi inte fick knipa guldet.

Coach för Zürich var Marc Crawford, känd som en het coach i NHL för Quebec, Colorado, Vancouver, Los Angeles och Dallas.
– Jag tycker att han var bra. Han var väldigt saklig och han kan verkligen hockey. Sedan har han lugnat ned sig väldigt mycket jämfört med hur han var som coach i NHL och har förändrat sig otroligt mycket som både ledare och person. Nu var han väldigt relax och avslappnad, säger Tallinder mer ett lätt skratt.

Henrik Tallinder var inte ensam svensk i Zürich under förra säsongen. I laget fanns även Robert Nilsson som svarade för elva mål och totalt 31 poäng på 44 matcher.
– Han är en målskytt och en riktig lirare precis som hans farsa (Kent Nilsson). Robban kan göra det oväntade och kan skapa en situation från ingenting. Plus att han stänker dit pucken när han får läge. Han är verkligen en artist.

Kände du Robert Nilsson innan du reste ner till Zürich?
– Inte mer än att jag visste om honom och att han är från Stockholm. Sedan har vi Douglas (Murray) som en gemensam vän. Vi kom jättebra överens och har lite kontakt fortfarande, vilket är kul eftersom han är en bra kille.

Fanns alternativet för dig att bli kvar i Zürich även kommande säsongen?
– Jag försökte lite där, men dom ville ha lite mer offensiva kvalitéer jämfört med mina defensiva kvalitéer. Man sa att det möjligtvis kunde bli aktuellt längre fram närmare säsongsstart. Jag har ju familj och hade helt enkelt inte möjligheten att vänta så länge.

tallinder

Nygammal klubbadress för Henrik Tallinder blev nu TPS där han även spelade 2000/01 och blev finsk mästare.
– Det var mest det sociala runtomkring hockeyn som gjorde att jag valde TPS. Åbo är en lite mindre stad. Ska man jämföra storleken så är den väl ungefär som Linköping. Det är lätt att ta sig överallt, ingen trafik och ska du till fotbollsträning med grabben så tar det tio minuter att åka dit. Om lill-tjejen ska åka och rida eller köra gymnastik så är det nästan samma sak där. Det tar en max en kvart.
– Jämfört med Stockholm är det en oerhörd skillnad vad det gäller trafik. Särskilt om man bor i stan som vi skulle ha gjort i den lägenheten som vi har på Söder.

Din fru, Ann, är från Åbo, har det betytt en del i flytten och även gjort att du känner staden väl sedan tidigare?
– Vi har varit här varje sommar så vi har redan många bekanta, familj och vänner här. Anns bästa kompis bor dessutom granne med oss här och vi har barn i samma ålder.
– Allt känns mycket lättare på det stadiet samtidigt som man får mer kontakter med folk som är runtomkring ishockeyn här. Man får hjälp med allting. Det är alltid någon som känner någon vilket gör att man kan fixa en del saker lite snabbare och lite bättre helt enkelt. Det är en stor sak i det hela.
– Precis som du sa så är min fru härifrån och vet allting om den här staden. Det gör allting mycket lättare också.

Hockeyn är och har nästan alltid varit en stor sport i Åbo, vilket Henrik Tallinder håller med om.
– Hockeyn är sport nummer ett i Åbo. Grejen är den att det bara gått utför här egentligen sedan 2010. Det har varit lite nedåt och även skralt på läktarna, men det känns som man är på väg upp nu. Juniorerna vann deras finska mästerskap förra säsongen, så det är bra juniorer på gång. Plus att vi fått tillbaka lite äldre och rutinerade killar. Det kan bli riktigt bra om vi kan få ihop det här till ett gäng.

BB121204JM027

Anders Gozzi.

Det snackades mycket om att du skulle till AIK, hur nära var den övergången?
– Det var jättenära och det stod till slut mellan TPS och AIK. Det som avgjorde där var alltså vart det var lättast att komma in med familj, barn och allting som är runtomkring hockeyn.
– Jag och (Anders) Gozzi har fortfarande bra kontakt och har haft så hela tiden. Vi har dividerat fram och tillbaka. Klart att det var ett tufft beslut att säga nej till AIK eftersom det är klubben i mitt hjärta.

Fanns Linköping med i bilden?
– Nej, dom fanns inte med i bilden.

Det är ganska många säsonger sedan du spelade i finska ligan, vad vet du om den idag?
– Vad vet jag… Jokerit har försvunnit bort till KHL. Det är i princip det jag vet och att man har utökat ligan med två nya lag. Annars är nog ligan ganska sig lik.
– Finsk hockey har inte förändrats så mycket. Den är baserad på mycket fart och spel fram och tillbaka jämfört med i Sverige där man ställer upp och styr lite mer. Svensk och finsk hockey är annars ganska lika varandra.

Vilka förväntningar har du på den kommande säsongen?
– Vi har högre förväntningar än vad dom har haft senaste säsongerna. Självklart vill vi till slutspel. Det är vårt mål. Sedan kan vad som helst hända, men jag tror inte allt kommer förändras så att vi direkt blir ligans bästa lag i grundserien.
– Jag hoppas vi kan vända det till en positiv trend så att vi får fart på både fans och laget.
Förhoppningsvis kan vi få lite positiva vibbar, inte bara på isen utan runt hela stan, avslutar Henrik Tallinder.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten