Robert Pettersson
Talar Whitneys meriter verkligen för sig själva?
ANNONS

Jag säger inget om att Ryan Whitney är en dålig värvning av Modo. Det vore synnerligen korkat av mig eftersom han gjorde ganska bra ifrån sig i Sotji den senaste säsongen och med största säkerhet kommer att vara en tillgång för Modo.
Att det skulle handla om någon superstar under säsongen har jag däremot svårt att se. Jag är inte säker på att han blir en bättre värvning än Shaun Heshka. Men det behöver knappast betyda något annat än just det.

Det jag däremot vill ta upp är Per Svartvadets uttalande i samband med värvningen. Ett uttalande som han VILL få till att det säger väldigt mycket och som han är långt ifrån ensam om att använda sig av.
Det sker ganska ofta att folk slänger sig med det där och gärna gör det när det kommer till saker som ligger lite för långt bak i tiden för att det ska vara relevant.

”Whitneys meriter talar för sig själva”

Whitneys meriter talar för sig själva. Man skulle kunna välja att tolka det lite hur man vill.
Man skulle kunna ta in det som att de talar för sig själva i den mån att, ja… det gör de. Men det gör ju i det hänseendet exakt alla spelares meriter. De talar för sig själva. Det är lite grann så meriter funkar, om man vill se det från den vinkeln.

Men det Svartvadet menar är ju att killen är draftad tidigt (skedde 2002), han har spelat två JVM för USA (skedde 2002 och 2003), han har spelat OS för USA och tagit silver (skedde 2010) och han har varit i toppen av backar poängmässigt i NHL under en period (skedde runt 2006 och 2008 och kanske lite grann 2010).

De meriter som talar för sig själva i form av ”jävlar vilken spelare detta är, alltså” sträcker sig alltså minst fyra år bak i tiden, vilket nästan per definition gör att meriterna faktiskt inte längre talar för sig själva.
Hur bra en spelare var för 5+ år sedan saknar ju all sorts relevans i nutid.

Det som kanske egentligen talar mer än meriterna just nu är de problem med fötterna han haft och den brutna fotled han åkte på 2010 och som han ännu inte riktigt har lyckats komma upp i fas spelmässigt igen efter.

Men tänk på det nu, innan ni börjar gnälla om hur jag sågar Whitney i nivå med den där brutna fotleden. Detta är ingen direkt kritik mot Whitney. Inte ens direkt kritik mot Svartvadet, utan mer en notering om hur märkligt det ibland kan te sig när man försöker sälja in hur bra en spelare är genom att förklara att hans 5 till 13 år gamla meriter skulle tala för sig själva.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM