SHL

Brynäs-sportchefen: ”Med hans inträde tror jag att vi kan bli ännu bättre”

ANNONS

”Bara” två nyförvärv klara – och en storstjärna som har lämnat klubben. Många ställer sig frågan vad som händer i Brynäs, men sportchefen Stefan Bengtzén manar fansen till lugn.
– För mig är det inte det viktigaste att det ska gå fort, säger Bengtzén till hockeysverige.se.

Den gångna säsongen blev rörig med Brynäsögon sett. Efter att ha tampats i bottenskiktet av SHL fick tränartrion Tommy Jonsson, Ove Molin och Andreas Dackell lämna laget i januari till förmån för Thomas ”Bulan” Berglund och Petter Nilsson. Laget slutade till sist tia i grundserien, den sämsta placeringen på åtta år, och fick spela play in mot Färjestad – där det blev vinst med 2–1 i matcher. Sedan åkte Brynäs ut i fyra raka i kvartsfinalserien mot Skellefteå.

Nu pågår arbetet med att bygga ett lag som ska kunna undvika samma turbulens nästa säsong. Backen Jonathan Pudas har hämtats in från Karlskrona och för en knapp vecka sedan blev den nyblivne SM-guldmedaljören Nick Johnson klar för klubben. Men utöver de två nämnda nyförvärven har det varit tyst från Brynäshåll. Sportchefen Stefan Bengtzén vill dock lyfta fram andra spelare som, i alla fall nästan, kan ses som nya.
– Jag försöker förklara för folk att vi har tre egna ”nyförvärv” och det är ju våra ryggradsspelare Jesper Ollas, Jörgen Sundqvist och Sebastian Enterfeldt. Dom där tre spelarna spelade ju inte ens halva säsongen hos oss, i Ollas fall var det två matcher, och dom är ju i full gång och ska in i laget till kommande säsong som så kallade nyförvärv som är viktiga. Utöver dom har vi även Sondre Olden som också är lite så, så då har vi en sån situation med spelare som jag tycker att vi nästan ska se som nyförvärv, säger Stefan Bengtzén till hockeysverige.se.

Samtidigt har klubben plockat upp den 18-årige målvakten Felix Sandström till a-truppen.
– Felix är ju en framtidsmålvakt som vi tror otroligt mycket på och som har skrivit på kontrakt. Han är född -97 och spås ju en fin karriär men det viktiga är att vi med tålamod kan ge honom en bra position i vårt lag, säger Stefan Bengtzén.

”VI VILLE HA KVAR BILL”

Åt andra hållet har Brynäs bland annat tappat storstjärnan Bill Sweatt till Luleå. Under den gångna säsongen sköt amerikanen 41 poäng (19+22) på 54 grundseriematcher – vilket gjorde honom till klubbens näst bäste poängplockare. Bengtzén menar att det var en fråga om pengar.
– Till syvende och sist måste det ha blivit en ekonomisk fråga. Vi visade ändå att vi ville ha kvar Bill och Bill ville vara kvar också. Men vi orkade inte med det, så enkelt var det och så är det ibland. Det är inget att hymla om att det kan styra i vissa fall, det köper jag för så fungerar branschen. Det gråter jag inte ut över utan Bill har vi haft mycket nytta av och jag önskar honom lycka till.

Stefan Bengtzén förstår samtidigt fansens protester efter spelarförlusten.
– Det blir alltid så med fans och det är klart att dom tycker det, det ska dom göra och jag gillar det. Men det kommer ju ske fler år att folk försvinner och att de kommer och går lite, så funkar branschen och det måste man ha klart för sig. Sen är det skönt med hängivna fans, det vore värre om ingen tyckte något.

Bill Sweatt

Bill Sweatt. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Är det ett tungt slag att tappa en sådan spelare som Bill Sweatt till ett annat SHL-lag när det bara handlar om pengar?
– Så ser jag det absolut inte. Det är bara en spelare och en spelare är aldrig så stark, då ser man fel på det. Då gäller det att hitta nya lösningar och jag hittade ganska raskt en lösning när vi fick in Nick. Då ser jag till och med att han har gjort så att den linan (med Anton Rödin och Greg Scott, reds. anm) kan skapa ännu mer poäng till nästa år, det är min målsättning. Med hans inträde tror jag att vi kan bli ännu bättre.

Samtidigt vill Stefan Bengtzén inte jämföra de två nordamerikanerna på andra sätt än att Nick Johnson lär ta Bill Sweatts plats i förstakedjan.
– Jag tycker inte att vi ska likställa dom, det är två helt olika spelartyper, men jag tror att Nick kommer att komplettera Anton och Greg i vår förstakedja på ett mycket bra sätt. Planen är att han ska vara där.

SÖKES: OFFENSIV BACK OCH TOPPCENTER

Trots spelarförlusten, och trots att Brynäs inte har fått in fler spelare, menar sportchefen att Brynäs fortfarande har en stark attraktionskraft på marknaden.
– Jag tycker ändå att jag har fått det svaret hos många, med anrikheten och det här som Brynäs ändå har att det är en välskött förening på alla sätt och vis, och man har ju ett ganska färskt SM-guld 2012. Så jag vill nog hävda att det sitter kvar som ett starkt marknadsvärde och något som många spelare vill till bara för att det är Brynäs och att det finns en anrikhet, säger Stefan Bengtzén.

Och även om det har varit ett lugnt agerande hittills kan Brynäsfansen i alla fall räkna med att få stifta bekantskap med ytterligare ett par nya ansikten framöver.
– Vi har sex backar under kontrakt och letar och jobbar hårt just nu för att få ett avslut med en offensiv back. Sen söker vi en centerforward till det främre ledet också. Det är det vi ska fylla på med.

Platsen för en åttonde back håller Stefan Bengtzén öppen. Det kan bli ett nyförvärv även där, eller så hämtas en spelare från juniorverksamheten.
– Det beror lite på hur utfallet blir av tillskotten vi tar in. Det styrs av ekonomin och har lite med det att göra, så är det. Men vi känner oss ganska trygga och vi hade uppe en del spelare förra året. Lucas Carlsson är ett namn som har varit uppe och som har varit prisad som bäste svenske back i U18-VM, han var inne och spelade lite och gjorde inte bort sig så han finns ju med som ett alternativt namn.

När räknar ni med att ha allt klart inför nästa säsong?
– Det där är en hypotetisk fråga, för mig är det inte det viktigaste att det ska gå fort. Speciellt när vi inte gör så många förvärv så ska de vara väldigt väl underarbetade, vilket jag tycker mig ha gjort i både Pudas och Nicks fall. Så det är lika viktigt med de andra två som kommer, att det för vårt lags framfart är rätt pjäser och att det inte ska gå för fort. Jag förstår alla som undrar men jag försöker lugna folk, det är ändå det som är det primära. Men det är svårt att svara på, det kan ske inom en vecka och det kan ta tre veckor, säger Stefan Bengtzén till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om: