Nyheter
Sveriges bästa 97:or – Spring edition
ANNONS

Först ska jag väl påpeka att fiaskot i U18-VM där Sverige placerade sig på en 8:e plats inte påverkar listan nämnvärt. Jag skrev min lista innan U18-VM men hoppades få revidera den en aning efter ett stark och imponerade turnering av någon eller några spelare. Så blev ju dock inte fallet. 

Trots fiaskot i Schweiz så har det varit en minst sagt spännande vår där många spelare har tagit stora kliv i sin utveckling och visat att de klarar av att prestera på SHL-nivå även om poängen kanske har uteblivit. Det som var absolut roligast att se är att ett par av spelarna klivit in helt respektlöst och utan några nerver alls, vilket tyder på starkt psyke och en stark tro på sig själv – ett måste om man vill lyckas.

Samtidigt finns där en för mig viktig aspekt när man talar om utvecklingen för spelare i den här åldern. Det är spelare som fått prova på spel i SHL skyndar långsamt. Sjävklart ska de få chansen att spela SHL men det är även viktigt att de får fortsätta träna.
Ett par av spelarna har hamnat i limbo mellan seniorhockey och juniorhockey, det vill säga att de tillhört a-laget men inte spelat matcher eller bara spelat extremt lite minuter.
För spelare i den här åldern är kontinuerlig träning under säsongen otroligt viktig. Att sitta och åka på mat och film-resor till en bortamatch i SHL samtidigt som dina konkurrenter runt i Sverige tränar stenhårt under veckan för att sedan gnugga 15-20 minuter per match två-tre gånger per helg gör att man tappar.

Som vanligt utgår rankingen delvis ifrån hur spelarna presterat under våren och delvis på hur jag själv ser på hockey och vad jag själv värderar som goda egenskaper hos en ishockeyspelare. Samtidigt kan en kombination av egenskaper fungera i bättre för en spelare och sämre för någon annan – därför rankas spelare med tillsynes samma egenskaper på olika sätt.

Här är i alla fall Sveriges bästa 97:or! 

20. Alexander Anderberg, B, Örebro (19)
19.
Linus Ölund, F, Brynäs (20)
18. Jesper Wiberg, F, Timrå (Ny)
17. William Pethrus, B, Mora (11)
16. Jonathan Léman, B, Modo (Ny)
15. Marcus Hardegård, B, Timrå (Ny)
14. Sebastian Ohlsson, F, Skellefteå (17)
13. Jesper Lindgren, B, Modo (8)
12. Lucas Carlsson, B, Brynäs (12)
11. Oliver Kylington, B, Färjestad (1)

10. Filip Ahl, F, HV71 (7)
Kommentar: HV:s bästa spelare under säsongen som fått en del speltid i SHL under våren och gjort det bra. Dock har han hamnat i limbo mellan senior- och juniorhockey vilket gjort att spelet blivit lite lidande under våren. Stor och kraftfull i sitt spel vilket gör att han är bra på att täcka puck. Överraskande bra händer och skridskoåkning vilket inte brukar vara vanligt hos större spelare.

9. Jonathan Davidsson, F, Djurgården (7)
Kommentar: Har ingått i J20:s bästa kedja men Vejdemo och Bernhardt men har inte glidit på någon räkmacka utan har själv bidragit väldigt mycket till succén. Väldigt farlig i en mot en-lägen tack vare sin otroligt fina skridskoåkning. Ser spelet på ett väldigt bra sätt och har en vass klubbteknik som gör honom till ett hot så fort han kommer in i anfallszon. Krönte en fin säsong med J20-guld för Djurgården.

8. John Dahlström, F, Frölunda (14)
Kommentar: Har fått ett genombrott under våren. Hösten förstördes av skador men nu när han fått vara skadefri har han fått visa prova på sina kvalitéer. Kan enkelt beskrivas som en målskytt ut i fingerspetsarna och kan få iväg skott trots hård press från motståndarna. Kan han bli lite mer explosiv kan han bli otroligt giftig.

7. Jonathan Dahlén, F, Timrå (15)
Kommentar: Dahléns säsong får betraktas som en succé. Flyttade från HV till Timrå och fick en rejäl skjuts i utvecklingen. Har varit en av J20 mer framträdande spelare för att sedan ansluta till J18 för att tillslut spela hem ett brons till Timrå. Har ett otroligt klipp i skottet och en näsa för mål vilket hans 25 mål i J20 är ett bevis på. Har också en funktionell teknik och ett okej spelsinne.

6. Jens Lööke, F, Brynäs (2)
Kommentar: En fantastiskt höst avlöstes av en tung vår där han hamnade i den limbo som jag beskrev tidigare. Gjorde dock ett stort avtryck i JVM med tre mål trots lite speltid. Återfick lite självförtroende i JSM och ledde Brynäs till guld. Har ett bra driv och tvekar inte kliva in i fysiska situationer. Har ett bra skott och en bra defensiv trots sin position.

5. Carl Grundström, F, Modo (4)
Kommentar: Många Modo-supportrar såg Grundström som en av de bättre spelarna när det gick tungt i SHL. Det säger en del om hans kvalitéer och attityd. Tung och stark forward som gärna driver på mål vilket är ovanligt för svenska juniorer. Fysisk i sin spelstil men har samtidigt en näsa för mål. Fått chansen i SHL under hösten och har gjort det bra. Har visat i SuperElit att han kan leverera med 15 poäng på 13 matcher.

4. Gabriel Carlsson, B, Linköping (10)
Kommentar: En för många kanske okänd back som inte får de största rubriker på grund av sin defensiva inriktning. Fick debutera i SHL i slutet av februari och lyckades hålla sig kvar säsongen ut, inklusive i slutspelet. Carlsson är lång(193cm) och har en otroligt räckvidd. Därtill är han positionsstark och bekväm med pucken. Intressanta färdigheter att bygga vidare på.

3. Jacob Larsson, B, Frölunda (8)
Kommentar: Debuterade i SHL under hösten men spelade mer kontinuerligt under våren. Vuxit till kullens bästa back och gjort det framför allt genom moget spel, stark puckkontroll och förståelse för när han ska satsa offensivt eller säkra defensivt. Har väldigt bra rörlighet på isen trots sina 188 cm och kan snabbt vända från försvar till anfall genom en hög spelskicklighet. Väldigt lovande och tippas gå högt i draften i sommar.

2. Rasmus Asplund, F, Färjestad (3)
Kommentar: Uttagen i bruttotruppen till JVM men fick lämna som siste man. Reste sig från besvikelsen och gjorde en stark vår i SHL och i J20-slutspelet. Har ett otroligt spelsinne, är en av J20 bästa tekare och har numera även ett vasst skott. Har enorm potential och kan leda spelet i powerplay såväl som styra i boxplay. Poängmässigt finns det spelare som gjort det bättre i t.ex. SHL men sett till spelet över hela banan är han den bästa i kullen.

1. Joel Eriksson Ek, F, Färjestad (6)
Kommentar: Eriksson-Ek är 97-kullens stora genombrotts namn den här säsongen. Har varit ordinarie i Färjestad sedan slutet på november men det var framför allt under våren som han började göra rejäla avtryck i SHL. Var även en J20:s bästa spelare under säsongen och var nära att slå blivande mästarna Djurgården i slutspelet. Stor, kraftfull med väldigt bra spelförståelse. Innehar dessutom ett riktigt bra skott vilket gör honom väldigt giftig oavsett var han befinner sig i offensiv zon.

 

Målvakter:
3. 
Robin Christoffersson, Leksand
Kommentar: Har haft en väldigt fin vår där han var en av J18:s absolut bästa målvakter. Klev sedan även fram i J18-slutspelet där han såg till att föra Leksand till final mot Brynäs. Fokuserad, snabb och smidig och verkar relativt obemärkt av press och stundens allvar.

2. Victor Öjdal, Timrå
Kommentar: Det var inget lätt vår för Timrås J18 med konkurshot och sjukdomar. Därför är det än mer imponerande hur Öjdal kunde kliva fram i slutet av säsongen. Imponerade med 1,46 i insläppta mål under åtta matcher och var slutspelets bästa målvakt. Reaktionssnabb, följsam i sitt rörelsemönster och läser spelet väldigt bra.

1. Felix Sandström, Brynäs
Kommentar: Kliver du in i ett av SHL:s bottenlag som U18-spelare och registrerar imponerande 96,3 i räddningsprocent och 1,09 i målsnitt så får man ses som en stor målvaktstalang. Kullens bästa målvakt som innehar alla färdigheter som krävs för att bli riktigt bra. Tävlingsinriktad, följsam, reaktionssnabb och bra spelförståelse. Den enda som kanske åker ifrån U18-VM med godkänt.

Spring edition:
Sveriges bästa 99:or – Spring edition
Sveriges bästa 98:or – Spring edition

Höstens listor:
Sveriges bästa 99:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 98:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 97:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 96:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 95:or – Hösten 2014

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan