Nyheter
Sveriges bästa 98:or – Spring edition
ANNONS

Låt oss då spana in vårens 98-lista där det skett ett par intressanta förändringar. Som jag skrev i höstas är det extra kul att följa spelarna under andra halvan av säsongen då matcherna tuffas till i J18 och till viss del även i J20 – även om den är tuff redan från start. 

I J18 Allsvenskan Södra visade de allra sydligaste lagen att Stockholmsklubbarna har lite att jobba på. AIK och Djurgården tog sig visserligen till slutspel med de tre andra klubbarna från region öst kom sist och var aldrig nära att ta sig vidare – ej hållbart.
Lagen från den norra serien var de dock de lagen som sedan skulle ta och dominera i slutspelet där Brynäs, Timrå och Leksand tog guld, silver och brons.

Som vanligt utgår rankingen delvis ifrån hur spelarna presterat under våren och delvis på hur jag själv ser på hockey och vad jag själv värderar som goda egenskaper hos en ishockeyspelare. Samtidigt kan en kombination av egenskaper fungera i bättre för en spelare och sämre för någon annan – därför rankas spelare med tillsynes samma egenskaper på olika sätt.

Sett till spelarna finns det en rad spännande namn som tagit stora kliv under säsongen och under våren. Spelare har lagt på sig lite mer muskler, vuxit i sin kropp lite mer samtidigt som koordinationen och kroppen börjat sammarbeta allt mer.

Men trots talangen och utvecklingen hos många utav spelarna har 98-landslaget fortsatt svårt att lyckas internationellt. Jag skrev i höstas att laget såg ut att ha anammat det svenska mantrat men så verkar inte vara fallet riktigt än.
Det som är konstigt är att spelare som ofta är dominant i sina J18-lag, och i vissa fall även i sina J20-lag, kommer till landslaget och lyckas inte prestera på samma nivå. Det väcker frågor – främst kring lagledningen och hur de arbetar.

Men vi kommer säkerligen få chans att återkomma till just det lite senare. Här kommer Sverige bästa 98:or – Spring edition. 

20. Marcus Davidsson, F, Djurgården (Ny)
19. Sebastian Keijser, F, Timrå (Ny)
18. Lias Andersson, F, HV71 (13)
17. Linus Nässén, B, Luleå (15)
16. Simon Krekula, F, Skellefteå (17)
15. Oliver Olsson, F, Malmö (Ny)
14. Tim Söderlund, F, Luleå (7)
10. Linus Weissbach, F, Frölunda (9
12. Rasmus Hedin, F, Leksand (Ny)
11. Linus Högberg, B, Växjö (12)

10. Oskar Steen, F, Färjestad (14)
Kommentar:  Har fått kliva in och ta ett stort ansvar under våren när Asplund och Eriksson-Ek varit i a-laget och har gjort det bra. Inte så stor till växten men lever på ett bra spelsinne och positionssäkerhet. Gjorde ett bra slutspel med fyra poäng på sex matcher även om Färjestad till slut fick se sig utslagna av blivande mästarna.

9. Jesper Boqvist, F, Brynäs (4)
Kommentar: Har tillsammans med en spelare vi återkommer till varit J18:s bästa spelare under säsongen. En stark höst följdes av en stark vår. Dock fick han åta sig en annan roll så fort de äldre spelare togs ner från J20 vilket hämmade honom. Härligt spelsinne, känsliga handleder och har fått mer tryck i sin skridskoåkning.

8. William Fällström, F, Djurgården (6)
Kommentar: Efter trög höst skrev jag ”Kan han träna på bra under vintern kan våren bli den omvända.” och just det verkar han ha gjort. Växlade han upp ju längre säsongen led. Spelade en viktig roll i slutspelet och bidrog med fyra poäng på sju matcher vilket är mer än godkänt. Är allround och bra på det mesta utan att stå ut i något. Jobbade hårdare under våren än under hösten.

7. Linus Lindström, F, Skellefteå (10)
Kommentar: Lindströms vårsäsong påminde väldigt mycket om den höstsäsong han hade. Började vårsäsongen starkt men blev skadad alldeles i slutet och missade bl.a. slutspelet. Stabil och positions-säker tvåvägs-center som läser spelet väldigt bra. Fick överraskande en biljett till U18-VM som enda underåriga i Sveriges trupp.

6. Adam Thilander, B, Skellefteå (12)
Kommentar: Hade en lite tuffare höst än andra på listan. Kom dock igen stark under våren och avslutade med ett imponerande slutspel där han var nära att göra lika poäng(12) som under hela höstsäsongen(15). Är stor, stark och har ett tungt skott. Förvånande bra händer med tanke på storleken och ett vasst spelsinne.

5. Jacob Moverare, B, HV71 (4)
Kommentar: Moverare gör inte så mycket väsen av sig från sin backposition med sin mer defensiva inriktning. Har dock fortsatt utvecklats även han likt många andra mattats under våren. Spelar väldigt säkert och med en bra puckkontroll. Positionsstark och jobbar väldigt bra inifrån och ut mot sargen.

4. Jesper Bratt, F, AIK (3)
Kommentar: Likt sin lagkamrat som vi får läge att återkomma till hade Jesper en lysande höst men mattades en aning mot våren. Han har fortfarande presterat på yppersta toppen av kullen och fick även debutera i a-laget som bevis på det. Vindsnabb på skridskorna med ett vasst avslut. Har utvecklat ett bredare spel under året vilket gett honom ytterligare en dimension.

3. Alexander Andersson, B, Växjö (1)
Kommentar: Hade en fantastiskt höst och har fortsatt starkt under våren även han mattats en aning. Drivande i Växjös offensiva spel med mycket speltid i PP. Modern smart back med bra rörlighet och puckkontroll. Skicklig med klubban och i spelet där han är bra på att variera enkelt och svårt spel.

2. Alexander Nylander, F, AIK (2)
Kommentar: Hade en briljant höst och en stark vår. Fick debutera i seniorsammanhang och lyckades göra både mål och assist för AIK i kvalserien. Inte helt oväntat påminner Alex väldigt mycket sin äldre bror i spelsättet och han innehar även samma skillset som främst bygger på stark skridskoåkning, förmåga att läsa av spelet och se öppningar samt en otrolig klubbteknik.

1. Elias Pettersson, F, Timrå (Ny)
Kommentar: Utvecklades sent och har stått för årets stora genombrott. En av de mest sevärda juniorspelarna i såväl J18 som J20. Har ett fantastiskt spelsinne som tillsammans med hans spelförståelse och kusliga förmåga att läsa av motståndare gör honom livsfarliga så fort han kommer in i anfallszon. Lägg där till ett bra skott och en fantastiskt klubbteknik och du har en otroligt giftig spelare.

 

Målvakter
3. Tim Hultstrand, Malmö(Ny)
Kommentar: Har varit bra under hela säsongen med en stark höst men lyckades följa upp det med en lika stark vår. En stor anledningen till att Malmö lyckades ta sig vidare till slutspel där det tyvärr tog slut allt för tidigt. 1.88 insläppta mål i snitt och 92, 6 i räddningsprocent skvallrar om Hultstrands kvalité.

2. Filip Larsson, Djurgården(Ny)
Kommentar: Hade en någorlunda trög start sedan flytten från Boo men har sakta vuxit under säsongen. Var tidigt en bra puckmotare men har lyckats utveckla sitt spel till att bli mer aktiv i sitt spel runt målet. Har haft en bra vår i Allsvenskan Södra och imponerade i slutspelet med 92,74 i räddningsprocent.

1. Filip Gustafsson, Luleå(1)
Kommentar: Har länge var ohotad etta i landslaget och ses som Luleå nästa stora målvaktstalang. Har en stor kroppsram att arbeta vilket gör honom mer svårforcerad. Har fått chansen i J20 under våren och gjort det okej med tanke på sin ålder. Lite fler matcher i J18 hade kanske varit bättre för utveckligen.

Spring edition:
Sveriges bästa 99:or – Spring edition

Höstens listor:
Sveriges bästa 99:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 98:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 97:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 96:or – Hösten 2014
Sveriges bästa 95:or – Hösten 2014

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL