SHL

Nu kommer dokumentären om backelegantens karriär

ANNONS

Härom dagen meddelade en av SHL-historiens främsta backar att karriären är över. Efter 754 SHL-matcher tackade Linköpings backelegant Magnus Johansson för sig, men inte utan en rejäl hyllning. Nu kommer nämligen dokumentärfilmen ”Kapten Johansson” om hans enastående hockeyliv.
– Det jag inte visste när jag började var att det här skulle bli en parallell berättelse om Linköpings väg från botten till toppen, berättar initiativtagaren John Senewiratne för hockeysverige.se. 

Det var en epok som gick i graven när Magnus Johansson tog avsked från ishockeyn efter Linköpings utträde ur SM-slutspelet förra veckan. Den 42-årige backstjärnan var under många års tid en av SHL:s absolut bästa spelare och ledde sitt Linköping i vått och torrt.

Efter 754 SHL-matcher, 447 poäng och åtskilliga utmärkelser i både Linköping och Frölunda lämnar Johansson ett stort tomrum efter sig i svensk ishockey. Men minnena från hans storartade karriär kommer att bestå. Det har inte minst journalisten John Senewiratne på Östgöta Correspondenten sett till.

Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

För i samma stund som Magnus Johansson meddelade att det var slutspelat presenterade Senewiratne sin dokumentärfilm ”Kapten Johansson” om backens karriär.
– Bakgrunden är att jag alltid tyckt vi i Sverige varit dåliga på att hylla våra idrottsstjärnor medan de fortfarande är i livet. Man kan säga mycket om den amerikanska idrottsbevakningen och journalistiken i stort, men när det gäller att hylla sina idrottare – där är de världsbäst, säger Senewiratne om upprinnelsen till projektet.
– Det var lite med den ingången jag bestämde att jag skulle göra en dokumentär om Magnus. Om någon spelare jag följt förtjänar en dokumentär så är det Johansson, tänkte jag. Det jag inte visste då var att det skulle bli en parallell berättelse om Linköpings Hockey Clubs väg från botten till toppen. LHC:s resa är på många sätt densamma som Magnus, förutom att han gjort några utflykter på vägen.

”SKULLE BLI EN REN OCH SKÄR HYLLNING”

Projektet startade redan för ett och ett halvt år sedan eftersom många trodde att säsongen 2013/14 skulle bli Magnus Johanssons sista. Det gav John Senewiratne möjligheten att göra lite förändringar i upplägget.
– Tanken från början var att det skulle vara en dokumentär där folk i Magnus närhet tog berättelsen framåt – utan Magnus som medverkande. Om Magnus, men inte MED Magnus. En ren och skär hyllning, berättar han.
– Men så fick jag tips från klokare kollegor på SVT förra sommaren om att ”man nog gärna vill ha med honom ändå, även om han inte säger så mycket bra saker”. Sagt och gjort så bokade jag upp en intervju med Magnus och det ångrar jag inte ett dugg. Han började så där tillbakadraget som många upplever att han kan vara i intervjuer. Men sen var det som att något hände och det blev den bästa intervju jag gjort med honom. Den lyfte dokumentären rejält.

John Senewiratne har jobbat kring Linköpings Hockey Club i närmare tio år. Det var först när han inledde arbetet med dokumentärfilmen som han kände att han lärde känna privatpersonen Johansson.
– Det är något han själv har berättat nu när han lagt av att det varit stor skillnad på privata Magnus och hockeyspelaren och att det är en av de goda sidorna med att lägga av, att han kan vara sig själv mer.
– Men man kan säga att arbetet med dokumentären gjort att jag fått en förståelse för vem han är och var han kommer ifrån. Egentligen är det en helt vanlig kille med en helt vanlig uppväxt som råkat bli väldigt duktig på ishockey. Många kan säkert relatera till uppväxten han har haft. Som Magnus mamma Elisabeth säger i dokumentären: ”Han är samma Magnus som han alltid har varit”. Många bara säger så, utan att det egentligen stämmer. Men jag är rätt övertygad om att Elisabeth har helt rätt.

Filmen går att beställa via corren.se från och med onsdag för 139 kronor styck. Överskottet från filmen går till Johanssons välgörenhetsprojekt ”Manges Dag för tappra barn”.
Man kan antingen köpa filmen i Correns reception i Linköping, eller den via mejl: hakan.gilbertzon@corren.se

I morgon kväll (tisdag) kommer den även visas i tv-kanalen 24Correns ”livesändning” här:
http://www.corren.se/24corren/24corren-just-nu/

Här kan ni se trailern:
http://www.corren.se/24corren/?clip=7931251

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL