Robert Pettersson
Fy fan för SHL:s maffiafasoner
ANNONS

När Djurgården gick upp ifjol fick man betala sex miljoner kronor till AIK i fallskärm enligt en överenskommelse som alla SHL-klubbar hade kommit fram till.  Det var så man basunerade ut budskapet då.

Så långt var det väl ja, kanske inte i sin ordning, men ändå logiskt på något vis.
Om tolv SHL-klubbar får välja om det lag som ska åka ut ska få pengar av det lag som går upp (som inte är med och fattar beslutet) så blir det ganska självklart att en majoritet tycker så.
Tänk själv om du hade elva polare och fick rösta om att den av er som av någon anledning byttes ut som polare i gänget ändå skulle få ett par miljoner i ersättning av den som kommer in som ny polare, så visst hade ni valt att rösta ja då och skitit fullständigt i hur trist det är för den nya killen, som inte får något alls att säga till om utan bara snällt måste betala.

Redan ifjol figurerade det ganska flitiga rykten om att det bara var en rökridå (rimligt redan då i och med att det logiska för en fallskärm hade varit att tolv lag betalade 5-600 000 var för den om det nu var så viktigt att ha en fallskärm) för att stoppa nykomlingar från att trissa upp lönerna eftersom man som nykomlingen är i ganska stort behov av att försöka vinna dragkamper om bra spelare för att få en så bra första säsong som möjligt i SHL.

Nu när Rögle och Karlskrona går upp så har Sportbladet presenterat uppgifterna om att allt inte helt oväntat var bluff när man förkunnade att det handlar om en fallskärm.
Rögle och Karlskrona får sex miljoner kronor mindre i SHL-pengar ändå. Även om Leksand skulle klara sig kvar och det inte finns ett enda lag som åker ut och behöver fallskärm.

Nu handlar det istället om någon form av betalning för att helt enkelt få vara med i SHL, trots att SHL inte har kommit så långt att det finns aktieandelar att köpa i ligan så hanterar man ändå situationen som om det vore så.

Man jobbar lite grann som man gör i Tjeckien, Tyskland och Finland på så sätt – trots att man egentligen inte borde få ha befogenheterna att göra så. Det är ett jävla mygel, för att vara ärlig.

I Tjeckien har det på senare år varit ett par klubbar som köpt ligalicenserna av andra klubbar.
Schwenningen köpte Hannovers licens i tyska högstaligan för två år sedan. Brno köpte Znojmos licens i tjeckiska ligan 2009 och när Jokerit lämnade finska ligan ifjol köpte Sport från Vasa deras ja, inte licens egentligen utan det handlade väl helt enkelt om deras aktiepost i den stängda finska ligan.

Så långt fair enough, känner jag. Det är inga konstigheter med det där. Klubbar som köper ligarättigheter av en annan klubb. Sen finns det väl en och annan svensk som gärna tycker att det är fel och att det inte är sportsligt och så vidare, men om vi bortser från det är det väl ändå rimligt räknat affärsmässigt.

Men att man i en liga där det fortfarande enbart är sportsliga resultatet som styr om man går upp och åker ur tycker jag att det är vansinne att man ska dels få pengar för att åka ur, och dels behöva betala pengar för att gå upp.

Speciellt då allt är så förbannat uppenbart om att det handlar om att se till sina egna intressen i att nykomlingarna ska få mindre pengar att värva för, för att man helt enkelt är oroliga över hur det ska påverka sina egna klubbar.

Jag hoppas innerligt att någon med lite makt en vacker dag gör en rejäl granskning av SHL och deras metoder. För det känns inte riktigt som att saker går korrekt till.
Så mycket tydligare än att man ena året måste betala för att det är en fallskärm och att man nästa år måste betala för att det är ‘typ som en aktiepost’ när det plötsligt inte finns ett läge att kalla det fallskärm längre blir det väl inte?

Inte nog med att det ska vara svårt att gå upp från HA till SHL i och med de enorma ekonomiska skillnaderna som finns mellan ligorna. När man väl tar sig upp ska man tvingas få 25% lägre central ersättning gentemot konkurrenterna.

Att man ska behöva betala en ‘aktiepost’ för att få vara med och bara helt enkelt ta del av det sponsor- och TV-avtal som man själv är en del av i och med att man gått upp är ju en smula magstarkt, faktiskt.

Att klubbarna får tillbaka pengarna den dagen de åker ur ligan hjälper ju föga eftersom det är under det första året de är i mest behov av pengarna just för att få bästa möjliga förutsättningar att etablera sig i SHL.
Speciellt när man som i Karlskronas fall måste se till att vara +4 miljoner i ekonomi inför säsongen 16/17. Och ha en utbyggd arena.

Tänk dig själv att du försöker etablera dig som egen-företagare inom någon bransch. Du vet att du behöver alla pengar du kan få för att få sakerna att gå runt. Vips säger övriga företag i branschen att de ska ha 25% av dina intäkter första året och att du får tillbaka dem den dagen du drar dig ur branschen.

Hade du känt att det var en bra chans för dig att etablera dig då?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch