Julia Åberg.
Nyheter

Sveriges största målvaktstalang: ”Jag är aldrig nöjd”

ANNONS

Hon har lyfts fram som Sveriges största målvaktstalang av landslagsmålvakten Sara Grahn. 18-åriga Julia Åberg fick sitt stora genombrott under fjolårssäsongen och hoppas att vara med och konkurrera om en landslagsplats på sikt.
– Jag har min styrka i att jag aldrig är nöjd med mitt spel, säger Leksandsmålvakten till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
En av Sveriges mest lovande målvakter finns i Leksand, 18-åriga Julia Åberg. Hon kom till Leksand från Stockholm när det var dags att söka in på hockeygymnasium och har sedan dess växt ut till en av Riksserielagets absolut bästa spelare.
– Jag är väl egentligen ingen storstadstjej. När jag skulle söka till hockeygymnasium var jag och kollade i Örnsköldsvik, här i Leksand och i Linköping. Till slut stod det mellan Linköping och Leksand, berättar Julia Åberg för hockeysverige.se när vi träffar henne utanför Tegera Arena samtidigt som kyrkklockorna ringer i den vackra Leksands Kyrka som är nästintill granne med arenan.
– Jag fastnade för Leksand då jag var här och hade hört att fansen var jättebra. Samtidigt är det så att stan andas hockey. Med tanke på det så tycker jag inte att det var något svårt val.

Sitt nationella genombrott fick Julia Åberg förra säsongen då Leksand slog ut AIK i kvartsfinalen med 2-0 i matcher. Åberg släppte in ett mål i respektive match och vann straffläggningen åt Leksand i båda matcherna.
– Just då betydde mitt spel i kvartsfinalerna jättemycket eftersom det var ett styrkebesked för mig själv efter min ganska skadedrabbade säsong.
– Däremot är det så att man alltid vill vinna, så vi hade gärna gått längre. Alla hyllade oss för att vi vann kvartsfinalen, men det var fler matcher efter det. Bland annat hade vi en semifinal att vinna och efter det en SM-final.
– Det var surt att vi åkte ur i semifinalen, men det är ändå längre än vi gått förut. Man får se det som att det var ett steg på vägen mot dit vi vill.

Vad är ditt starkaste minne från de här dramatiska kvartsfinalerna?
– Starkaste minnesbilden är nog straffarna i första kvartsfinalen. Det var då som man var som mest nervös. I andra matchen kände man ändå att det var AIK som hade pressen på sig. Samtidigt hade jag lite tur med mig, men det var bland det häftigaste jag varit med om.

Det sägs att man förtjänar tur.
– Ja, precis. Ju hårdare man jobbar ju mer tur får man. Det tror jag på.

Hur har du jobbat i sommar för att fortsätta utvecklas som målvakt? 
– Jag har försökt att framförallt förbättra min rygg och stärka den så jag inte behöver störas av den i mitt spel. Då har jag tränat mycket bål, vilket jag nu känner i kassen eftersom jag blivit mer stabil. Det innebär att jag då också rör mig snabbare.

Förra sommaren var en mardröm för Julia Åberg, då ryggproblemen ställde till det rejält för henne.
– Jag hade två diskbråck och låg inne på sjukhus, vilket gjorde att jag missade halva säsongen.
– Jag har fortfarande mina dåliga perioder, men jag kan ändå spela och träna så då måste man ändå säga att det är bra, säger Julia Åberg med ett leende.

När Tidningen HOCKEY talade med Brynäsmålvakten Sara Grahn förra veckan sa hon att den mest lovande målvakten i Sverige är för tillfället Julia Åberg. När vi berättar det för henne så spricker hon upp i ett stort leende.
– Oj. Det var kul att höra. Den som ändå har högst förväntningar på mig är ändå jag själv. Jag tänker inte så mycket på förväntningarna som kommer utifrån.
– Däremot har jag mina mål och jag vill väldigt mycket, samtidigt som jag siktar högt. Självklart är det kul om andra ser det också, men jag lägger ändå största pressen på mig själv.

Hur ter sig pressen på dig själv?
– Jag vill komma så långt som jag bara kan utifrån min egen förmåga. För några år sedan klarade jag inte av att släppa in en puck. Det har jag i alla fall blivit bättre på att hantera. Nu kan jag hantera motgångar och det är något man måste kunna göra för att ta sig långt.
– Jag är aldrig riktigt nöjd med det jag gör och jag tror faktiskt att jag har min styrka i det.

Har ni någon mental tränare i Leksand?
– Nej, det har vi inte. Jag är min egen tränare på den biten, vilket inte är så bra alla gånger, skrattar Åberg.

Julia Åberg.

Senaste säsongerna har Sara Grahn, Valentina Lizana Wallner och Kim Martin Hasson abonnerat på målvaktsplatserna i Damkronorna. Trots att Julia Åberg tagit stora steg i sin utveckling så tycker hon själv att hon har en bit kvar upp till deras nivå.

– Jag har en bra bit dit upp. Alla tre är otroligt duktiga målvakter. Kim har sin rutin som ingen annan egentligen har inom damhockeyn idag. ”Valle” och Sara kan fortfarande utvecklas mycket.
– Jag är inte uppe och kan konkurrera med dom på ett tag, men det är självklart dit jag siktar. Samtidigt tittar jag mycket på dom för att inspireras.

Vad saknas hos dig i dag för att nå dit förutom rutin?
– Jag behöver bli snabbare. Sedan har jag en klar spelidé, men jag måste lära mig spela efter den också. Att få in den i muskelminnet helt enkelt.
– Sedan måste jag träna på kommunikationen med laget, vilket är något som vi börjat jobba med helt nyligen. Det är ett lagspel så det gäller att det klickar med laget och samtidigt hitta mitt eget sätt att spela. Man behöver några år på sig för att komma underfund med det.

Jonas Levén, herrlagets målvaktstränare, cyklar förbi och vinkar under vårt samtal, men i dag har inte Julia Åberg något samarbete med honom. I stället är det Kjell Snibb som sköter målvaktsträningen för damlaget.
– Jag jobbade lite med ”Levvan” för ett par år sedan. Annars har vi inte under mina första tre säsonger haft någon målvaktstränare alls. Det är först nu vi har fått Kjell Snibb och han har varit till en väldigt stor hjälp så här långt. Han hjälper till att samla tankar och bolla idéer.

Andremålvakt i Leksand är 17-åriga Denise Reuterström, som närmast kommer från Almtuna.
– Hon är jätteduktig och har utvecklats otroligt mycket sedan hon kom hit till Leksand. Vi är konkurrenter, men vi är även bra kompisar och pratar om precis allting. Allt från privatliv till målvaktsspel.
– Under åren som Denise varit här så har hon hjälpt mig jättemycket och jag hoppas att jag hjälpt henne också. Denise betyder jättemycket och sporrar mig varje dag på träningarna.

Trots att Julia Åberg är en stor talang tror hon själv inte att möjligheterna att komma med till VM i vår är speciellt stora.
– Klart att det är en dröm att få spela VM på hemmaplan, men det är ingenting som jag ser som troligt. Nej, så nära landslagsspel ligger jag inte.

Har du haft någon dialog med förbundskaptenen Leif Boork om landslagsspel i framtiden?
– Jag har varit på ett läger i somras och då hade jag ett möte med honom. Det var ett bra snack. Vi hade inte pratat med varanara tidigare och han ville lära känna mig och så där, samtidigt som jag fick lära känna honom lite.
– Det är ungefär sex målvakter i dag som jag främst konkurrerar med. Det är ungefär så långt jag vet.

Hur ser du på din inledning av säsongen?
– Det har varit knackigt och lite upp och ner. Jag har gjort någon bra match för att sedan göra någon mindre bra. Senaste två eller tre matcherna har känts bra. Jag hoppas att det fortsätter så.

Leksand gick till semifinal förra säsongen, hur långt kan ni räcka den här säsongen?
– Vi har inte tagit så mycket poäng som vi velat så här långt. Vi har ändå spelat väldigt bra och folk blev ganska förvånade över att vi spelade så jämnt mot exempelvis Linköping, som på pappret är det överlägset bästa laget i riksserien.
– Kommer vi underfund med hur vi gör mål på målvakterna som exempelvis Kim i Linköping så tror jag absolut att vi kan ta oss till en SM-final. Sedan vill man ju alltid vinna den sista matchen på säsongen, avslutar Julia Åberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM