Jesper Åkerman.
SHL

Här kommer nästa generation Åkerman

ANNONS

Pappa Johan Åkerman var en av elitseriens bästa backar under sin storhetsperiod. Nu tar hans son Jesper Åkerman för sig allt mer i Linköping. Och det finns likheter far och son emellan.
– Vi båda är nog mer offensiva än defensiva backar. Med tunga fötter också, om man kan säga så, skrattar den 19-årige juniorbacken när hockeysverige.se träffar honom.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Johan Åkerman är en ikon inom svensk hockey. Framför allt hade den spelskicklige backen sin storhetstid efter 2006 då han lämnade Skellefteå för HV71. Där blev han ganska snabbt en landslagsspelare som även deltog i två VM-turneringar. Sin sista säsong gjorde han 2012/13 i franska Rouen. Men Åkerman hann även med 36 matcher i Linköping säsongen 2011/12.

I dag är det hans son, Jesper Åkerman, som börjar låta tala om sig. Förra säsongen spelade han tre SHL-matcher för Linköping och mot Leksand på onsdagskvällen stod han med i laguppställningen för första gången den här säsongen.
– Under sommaren har jag framför allt utvecklat och byggt på min styrka, tycker jag nog. Jag har blivit starkare i närkampsspelet, jag har blivit snabbare och jag har framför allt mognat mer som person över sommaren, säger Jesper Åkerman till hockeysverige.se och fortsätter med att berätta att han inte känner någon speciell press bara för pappa var VM-spelare.
– Nej, det gör jag inte. Jag har mina egna förväntningar på mig själv. Det är vad jag går efter och bryr mig egentligen inte vad andra tycker.

Kan du se några likheter mellan dig och pappa i spelstilen?
– Ja, det kanske jag kan, lite i alla fall. Vi båda är nog mer offensiva än defensiva backar. Med tunga fötter också, om man kan säga så, skrattar Åkerman.

Inför säsongsdebuten i SHL mot Leksand hade Jesper Åkermans visat i J20-laget att han går mot en mycket fin säsong och kanske ett stort genombrott. På åtta matcher där har han svarat för tre mål och totalt åtta poäng.

Hur skulle du beskriva din spelstil?
– Jag tycker att jag blivit mer av en tvåvägsback, men jag är lite mer offensiv än defensiv. Jag har fått ett stort förtroende av Tomas (Montén, J20-tränare) och jag känner att jag hantera det bra nu.

”MANGE JOHANSSON – EN KILLE MAN SER UPP TILL”

Johan Åkerman.

I Linköpings A-lag finns den 23 år äldre Magnus Johansson som är både en förebild för Jesper Åkerman och en viktig ledare för LHC.
– ”Mange” är en kille som man ser upp till, vad han gör varje dag på träning året om. Det bara häftigt att se hur han orkar och på vilket sätt han gör det.
– Man lyssnar verkligen när han snackar, han verkligen lyser upp och är riktigt auktoritär då han pratar i gruppen. Riktigt häftigt faktiskt.

Jesper Åkerman är inte bara imponerad över Magnus Johansson utan ser hela gruppen som en mycket stark enhet.
– Det är många bra karaktärer samtidigt som det är många vinnarskallar som inte ger sig i första hand. Det kommer man heller inte göra någon gång under den här säsongen.
– Just vinnarskallar är det bästa ordet som man kan beskriva den här gruppen med.

Vem hörs mest i omklädningsrummet i samband med träningarna?
– Kent McDonell, Sebastian Karlsson, Daniel Rahimi är i alla fall tre killar som hörs ganska bra.

Har du själv blivit så pass varm i kläderna att du tar för dig verbalt?
– (Skratt) Ja, det kommer mer och mer.

Vilka förväntningar har du på säsongen du har framför dig?
– Jag ska spela så mycket som möjligt i J20 och försöka vara med och bära det laget. Sedan får vi se hur mycket tid jag kommer att få här i A-laget.

Du har ännu inte spelat i juniorlandslaget. Finns det några tankar på spel där framöver?
– Så klart att det är en förhoppning, men just nu har jag mitt fokus här i Linköping.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL