INGA SÅTA VÄNNER. En påstådd otrohetsaffär fick Ilja Bryzgalov att attackera Sean Avery under en AHL-match, skriver Jonathan Hedström.
SHL

”Bryzgalov gav Avery det fulaste yxhugg jag någonsin sett”

ANNONS

Sean Avery och Ilja Bryzgalov tillhör de mest kontroversiella spelarna i NHL i modern tid. I sin nya bok ”Jonte – rakt från hjärtat” berättar Jonathan Hedström historien om hur Bryzgalov nästan slog ihjäl Avery en gång.
– Bryzgalov svingade målvaktsklubban med tvåhandsfattning och gav Avery det fulaste yxhugg som jag någonsin har sett i en hockeyrink, beskriver Hedström överfallet som enligt rykten ska ha berott på en otrohetsaffär.

Under sin hockeykarriär hann Jonathan Hedström uppleva det mesta. Nu talar han ut om alla kontroverser och drar en hel del uppseendeväckande anekdoter i sin nya bok ”Jonte – rakt från hjärtat” som han och journalisten och författaren Jonas Fahlman släpper på Idrottsförlaget i dagarna.

Utöver att berätta om sin tuffa uppväxt, kampen mot anorexin och sin frostiga relation till Challe Berglund och Lars ”Osten” Bergström skriver Jonathan Hedström bland annat om sin tid i Nordamerika och Anaheim Ducks organisation.

Jonte – rakt från hjärtat.

Hockeysverige.se har fått ta del av några kapitel i boken och kan bland annat återberätta Hedströms märkliga möten med den tidigare stjärnmålvakten Ilja Bryzgalov, för alltid förknippad med sin medverkan i den kultförklarade HBO-serien 24/7 – Road to the Winter Classic härom året.

I boken berättar Hedström om hur Bryzgalov vid ett tillfälle i AHL under säsongen 2002/03 höll på att ha ihjäl sin före detta lagkamrat Sean Avery under en match mellan Cincinnati Mighty Ducks och Detroit Red Wings farmarlag Grand Rapids Griffins.
”Det gick rykten om att Bryzgalovs fru hade varit otrogen med Avery. Anaheim skaffade sig senare eget farmarlag i Cincinnati. När vi mötte Grand Rapids spelade Avery kvar medan Bryzgalov stod i mål för oss. Avery har blivit känd som en av de främsta retstickorna inom hockeyn. Hela den matchen cirklade Avery runt Bryzgalov och skrek:
– Jag gjorde det med din fru, jag gjorde det med din fru!
Till slut brast det fullständigt för Bryzgalov. Han svingade målvaktsklubban med tvåhandsfattning och gav Avery det fulaste yxhugg som jag någonsin har sett i en hockeyrink. Avery blev helt däckad, men jag minns att när han vaknade till på isen så låg han bara och flinade mot Bryzgalov. Avery återhämtade sig och Bryzgalov fick tre matchers avstängning för tilltaget.”

Jonathan Hedström berättar också hur Bryzgalov kunde utebli från morgonsamlingar inför bortamatcher genom att skylla på saker som att han hade ”kört i diket”.
”Men hela laget var övertygat om att han helt enkelt bara sket i det för att han inte hade lust.
När Bryzgalov ville var han en grym målvakt, men det var inte så ofta. Han var en artist som aldrig brydde sig om vad någon tränare eller någon annan sa. Allt rann bara av honom. Precis som Tony Mårtensson längtade han hem under AHL-slutspelet.
– No problems, Tony, we’re going home, sa Bryzgalov – och läckte som ett såll och släppte in alla möjliga puckar så att vi åkte ut med Cincinnati.”

Vill du beställa boken ”Jonte – rakt från hjärtat”? Fyll i dina personuppgifter i formuläret nedan så kommer den på posten. Pris: 295 kronor + 49 kronor frakt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM