Sök
Nyheter

SHL-drömmen lever i Mora: ”Ska kriga om platserna”

Det har gått sex år sedan Mora IK spelade i högsta serien senast. Hockeysverige.se åkte till Vasaloppsorten vid Ovansiljan för att träffa kulturbäraren och poängkungen Jonas Westerling och få hans syn på möjligheterna till ett nytt SHL-äventyr i fäders spår.
 Självklart ska vi vara med och kriga om dom platserna. Det är som alla säger – möjligheternas år

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mellan 2004 och 2008 fick Mora IK smak på hur det var att spela i Sverige högsta hockeyserie. Det gav blodad tand och sedan laget tvingades lämna dåvarande elitserien för sex år sedan har klubben jagat en återkomst till finrummet.
– Mora är en liten ort men med mycket idrottstraditioner och historia. Bland annat med det som vi har bakom oss här, säger Jonas Westerling och pekar på Vasaloppsmålet i Mora när hockeysverige.se träffar honom för en pratstund.
– Hockeyn har också funnits här i Mora länge, sedan 1935. Vi har haft många bra spelare här. Bland annat ”Lill-Strimma” (Lennart Svedberg). Även innebandyn har kommit starkt här under senaste åren. Tjejerna var i final och killarna gick upp till SSL. Men framförallt är skidor väldigt stort här.

Jonas Westerling kommer från en riktig hockeyfamilj på orten. Pappa Mikael Westerling tillhörde stjärnorna i Mora IK under slutet av 1970- och större delen av 1980-talet.
– Farsan spelade och man hängde med dit. Då blev det lätt att man halkade in på hockeyn själv. Brorsan (Joakim Westerling) spelade också. Han spelade i Mora fram till J20. Sedan spelade han i Falun och Borlänge. Han lade av för ett par år sedan och i dag är han assisterande tränare för J18-laget här i Mora.

Vi står ju vid Vasaloppsmålet så jag måste självklart fråga dig om du tävlat på skidor också?
– Nej, jag är en riktigt dålig skidåkare haha…

Du är ju född och uppvuxen här i Mora, vad skulle du säga att Vasaloppet betyder för Mora som ort?
– Vasaloppet betyder jättemycket givetvis. Framför allt betyder det att Mora syns på kartan. Frågar du någon utifrån om vad dom förknippar Mora med så svarar dom oftast Vasaloppet och förhoppningsvis hockeyn.
– När det är Vasaloppet är det en herrans massa folk här och besöker vår fina lilla by.

När kommer du själv sätta på dig gamla träskidorna och åka i ”Fäders spår” dom nio milen mellan Sälen och Mora?
– Jag kommer absolut att göra det någon gång. Det har jag lovat mig själv. Men när det blir? Först måste jag ha slutat med hockeyn eftersom Vasaloppet jämt är i slutet av vårsäsongen. Jag får skylla på det än så länge.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

”DET KÄNNS MEST SOM DE LÄGGER NED FOTBOLLSKLUBBARNA HÄR”

Precis som Vasaloppet har ishockeyn och  Mora IK en central betydelse för orten, enligt Jonas Westerling.
– Mora IK tror jag också betyder jättemycket. Vi hade ett publiksnitt som låg närmare 3 000 åskådare. Det innebär att det 10-15 procent av människor här i byn kommer på matcherna.

Om det är ishockeyn, fotboll eller skidor som är den största sporten i Mora har Jonas Westerling inget konkret svar på även om han tror att hockeyn i alla fall är större än fotbollen.
– Jag skulle nog säga att hockeyn är störst. Fotbollen är inte så stor här i Mora. Jag tror att Mora spelar i femman. Det har alltid funnits mycket lag i byarna omkring Mora som exempelvis Färnäs, Nusnäs, Sollerön, Öna och dom där lagen, men just nu tycker jag mest att det verkar som om fotbollslagen här omkring lägger ner.
– Innebandyn är också rätt så stor om man ser till antalet utövare. Den sporten växer och växer här i Mora.

Spelade du själv fotboll i Mora innan du valde att satsa på hockeyn?
– Lite grann, men jag slutade när jag var 12 år. Jag spelade innebandy i KAIS Mora till jag var 16 år.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Jonas Westerling spelade i Mora IK till och med säsongen 2004/05. Då fanns fortfarande Janne Simons kvar som klubbens starke man. Efter en resa som gått via Nybro, Uppsala, Huddinge, AIK, Malmö och Almtuna återvände han till moderklubben inför säsongen 2012/13. Borta var nu Simons och i dag heter klubbens klubbdirektör Peter Hermodsson.
– Klubben har utvecklats enormt under dom här åren. Jag var med och gick upp med Mora och då var vi en jätteliten organisation. Alla vi i laget jobbade vid sidan om. Sedan blev det en väldig skillnad under den sommaren då vi byggde om arenan samtidigt som alla i laget blev proffs. Kansliet och allt det här byggdes också ut.
– Jag var ändå inte med så mycket den säsongen och sedan flyttade jag till bland annat AIK och Almtuna och var borta från Mora i sju år. Klart att organisationen och professionalismen i klubben är mycket bättre i dag. Det har med elitserieåren att göra. Självklart är det mindre pengar i klubben i dag, men själva grunden i föreningen är mycket bättre.

Saknar du Janne Simons i klubben?
– Peter Hermodsson är en fantastisk ledare för Mora IK. Han är otroligt duktig och jag har det största förtroendet för honom.
– Självklart, Janne är en ikon i klubben, men har gått i pension nu. Janne har gjort otroligt mycket för klubben, men som jag sa så har jag det största förtroendet för Peter.

När Jonas Westerling återvände till Mora säsongen 2012/13 fick han, i och med NHL-lockouten, spela tillsammans med stjärnor som bland andra Anze Kopitar och Bobby Ryan.
– Det var så klart jättekul att få spela med så otroligt duktiga hockeyspelare. Man lär sig mycket och det gäller att ta vara på tiden. En säsong går ändå fort och nu var dom här i Mora fram till i början av januari innan dom drog.

Vilka lärdomar tog du av att spela med dom?
– Man tittar lite grann hur dom rör sig och hur dom spelar. Framförallt då Anze i powerplay. Man försöker ta in lite av sådant, lite smågrejer bara.

Satt du uppe och såg Anze Kopitar i Stanley Cup- finalerna?
– Ja, absolut. Jag såg även några av matcherna mellan Los Angeles och Chicago. Det är kul att se när det börjar att vankas final.
– Jag tycker att Anze var bättre mot Chicago. Han spelade kanske inte sin bästa hockey i finalerna, men han är fortfarande ändå jätteviktig för laget. Nu var det mer Justin Williams och dom här som klev fram i finalerna, men självklart är Kopitar skitbra.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

”ALDRIG HAFT SÅ MYCKET ISTID I HELA MIN KARRIÄR”

Jonas Westerling är ingen pjåkig spelare själv. Vid 32 års ålder gjorde han sin poängmässigt sett bästa säsong i karriären. 40 poäng (6+34) på 50 matcher räckte till en delad niondeplats i den allsvenska poängligan.
– Jag tror att det handlade om att jag hade en bra sommarträning här i Mora. Sedan handlar det självklart om att få ett stort förtroende från både Patric (Wener) och Jeremy (Colliton), bland annat fick jag spela mycket powerplay, och då växer man.
– Jag har nog aldrig under hela min karriär haft så mycket istid som förra säsongen. Spelar du mycket så blir du också bättre. Det var rolig säsong och min hittills bästa.

Många talar ofta om kulturbärare i klubbar och i Mora IK är givetvis Jonas Westerling en av dom.
– Det finns inte så många av dom i svensk hockey, som spelar för sin moderklubb vilket jag är jäkligt stolt över att göra.
– Jag började spela här i Mora när jag var fem år och har spelat i alla pojklag och juniorlag fram till A-laget. Det är ändå inte så många som klarar av att göra det.

Hur ser du som kulturbärare, eller om man så vill informell ledare för laget, till att förmedla vad det innebär att spela i Mora?
– Vi är en kärngrupp, Johan Alcén, Tomas Larsson och jag, som varit med lite grann och kanske är lite av ledare i gruppen. Det gäller att vi kör hårt som fan på varje träning och match, visa att här kör vi och inget annat accepteras. Är det någon som inte är med på det så är det vår uppgift att se till att man får välja mellan att köra på eller annars åker du härifrån. Det kanske lät lite hårt, men vi ska gå i bräschen och visa att så här gör vi i Mora.
– Lite grann är det vad Karlskoga är bra på. Dom har haft Martin Thelander, Daniel Wessner, Kristofer Näslund, Christian Carlsson och dom här som varit där ett tag. Dom lyckas bra med sina nya spelare varje säsong och det är dom som styr och ställer där och har gjort det på ett bra sätt. Det är lite grann dit vi också vill komma.

Tycker du att ni kommit en bit på väg dit?
– Jo, och nu är det också första gången på länge som vi har fått behålla större delen av truppen. Det är inte så många som vi tappat av spelarna som vi ville ha kvar. Dom flesta som Peter och Jeremy ville ha kvar är kvar.
– Året med AIK när vi gick upp hade vi haft kvar samma lag ett bra tag. Samma sak med Leksand när dom gick upp. Kontinuitet är väldigt viktigt. Det är svårt att börja om med nytt lag varje år. Det tar sitt lilla tag att bygga ett lag, så därför känns det väldigt bra inför årets säsong.

Jeremy Colliton.

Hur skulle du beskriva Jeremy Collitons ledarskap?
– Jag är sjukt imponerad hur han tog sig an den här rollen ifjol för det är inte lätt, skulle jag tycka, att gå från spelare till att byta sida och bli tränare. Samtidigt var han vår kapten och hade en väldigt stor respekt med sig hos alla vilket jag tror är väldigt viktigt som ledare, att du har gruppen med dig.
– Han är ingen man av stora ord och ingen som står och skriker utan är väldigt lugn och sansad. Han pratar och ser alla vilket jag tror är väldigt uppskattat. En otroligt duktig ledare och som kommer att bli en jättebra coach.

Det finns fyra möjligheter att ta sig upp från Hockeyallsvenskan till SHL nästa säsong, hur ser du på Moras möjligheter att vara med och slåss om dom platserna?
– Självklart ska vi vara med och kriga om dom platserna. Det är som alla säger – möjligheternas år. Jag tycker att vi har ett bra lag och, som jag sa, så har vi kvar många spelare samtidigt som vi får hit många bra spelare som jag vet kommer att göra ett jäkla bra jobb.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten