SDHL 1

Glädjespridaren som brinner för Leksand: ”Fått tillbaka suget”

ANNONS

Hon funderade på att lägga av – blott 23 år gammal. OS-forwarden Cecilia Östberg hittade dock lusten och motivationen att spela ishockey igen. Nu tackar hon nye tränaren Jens Nielsen för hjälpen.
– Han gav mig tid att hitta motivation och pressade inte fram ett beslut, utan han gav mig möjligheten att känna efter, säger Östberg när hockeysverige.se träffar henne i Insjön. 

INSJÖN (HOCKEYSVERIGE.SE)
På den inofficiella hockeygalan utsågs hon till Årets glädjespridare, hon har spelat två OS-turneringar och ett antal VM-turneringar. Den vi talar om är Leksands forward Cecilia Östberg.

Men endast 23 år gammal var det också nära att hon slutade med hockey i våras eftersom motivationen tröt. Nu har hon dock bestämt sig för att fortsätta ytterligare en säsong. Hockeysverige.se styrde bilen mot Insjön, ni vet där Clas Ohlson och Åhlén & Holm har sina rötter, för att träffa Östberg. Och det första vi undrade när vi träffade henne var om det inte kan tyckas lite för lätt att slå igenom redan som ung inom damhockeyn eftersom man hinner bli mätt redan i hennes ålder.
– För lätt är väl fel ord, men i jämförelse med killarna är det väldigt lätt. Det gäller ändå först och främst att det går bra när det ska gå bra. Som tjej kanske man får fler chanser i och med att det är färre som spelar. Går det dåligt på ett läger kan det ändå vara så att du minst en gång till får ögonen på dig och då också ytterligare en chans. Det är också det som jag tror är största skillnad, men för lätt vet jag inte…

Trots allt är många av er tjejer väldigt unga när ni kommer med i landslag, Riksserien och så vidare?
– Det handlar väl just om det här att vi är så få som spelar. Grundstommen bland våra spelare är ändå lite äldre, men inte om man jämför med andra länder där stommen är väldigt mycket äldre.

Är det här något ni märker av när ni möter andra länder med landslaget?
– Det handlar väl i så fall om rutin. Om du tittar på exempelvis Kanada så har dom mycket mer rutin jämfört med oss. I viktiga matcher är det mycket nerver som spelar in och då är det viktigt att ha ett lag med mycket rutin.

”KÄNDE ATT JAG VILLE PRIORITERA JOBBET”

Foto: Ronnie Rönnkvist

Det var alltså nära att Cecilia Östberg slängde upp skridskorna på hyllan hemma i Insjön inför nästa säsong.
– Jag kände att jag ville prioritera jobbet nu eftersom jag hade varit borta mycket senaste säsongen inför OS. Det blev en tuff säsong när vi inte tog medalj i OS och dessutom åkte ur med Leksand i semifinalen.
– Visserligen var det ett framsteg med Leksand, men samtidigt var det tungt eftersom man fick lite mersmak och ville vinna någonting. På det viset var det lite tungt och jag visste inte om jag hade motivationen till att fortsätta.
– Jag hade lite möten med vår nya tränare, ”Jensa” (Nielsen). Han har vänt lite på saker och ting så jag har fått tillbaka lite av motivationen.

Vad har Jens Nielsen tryckt på för knappar då?
– Framför allt har han berättat hur han har lagt upp det inför säsongen. Allting verkar seriöst samtidigt som jag känner att det är ett bra upplägg. Han vet vad han håller på med och det låter som att nästa säsong kan komma att bli en spännande resa. Plus då att han gav mig tid att hitta motivation och pressade inte fram ett beslut, utan han gav mig möjligheten att känna efter hur jag kände inför en fortsättning innan jag tackade ja.
– Jag har hela tiden tränat själv och genom att han gett möjligheten att fundera över situationen har jag fått tillbaka suget. Dels då tillbaka till laget, men dels också tillbaka till hockeyn.

Cecilia Östberg är född och uppvuxen i Insjön och har bara spelat för Leksand trots att det funnits möjligheten för henne att precis som sin kompis, Klara Myrén, flytta till USA och spela.
– Jo, men det har lockat mig med. Jag var på ”g” dit eftersom jag fick ett erbjudande där jag skulle få ”full scholarship”. Jag var också och kollade på något collegelag.
– Men jag är lite för hemmakär och det där är inte riktigt min grej, tror jag. Jag var nog heller inte redo för att plugga just då.

Det har heller inte varit aktuellt med spel i andra klubbar i Sverige.
– Nej, det har aldrig varit aktuellt. Jag har ett hjärta för Leksand. Jag trivs bra här och känner ingen som helst anledning att byta klubb.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”HAR INTE DEN HUNDRAPROCENTIGA MOTIVATIONEN”

Cecilia Östberg har varit given i Damkronorna under flera säsonger, men nu har hon valt att tacka nej till landslagsspel. Tills vidare i alla fall.
– Anledningen till det är precis som jag sa tidigare, att jag har haft svårt att hitta motivationen. Då är det heller inte prio att lägga fokus på landslaget, utan att i stället få tillbaka motivationen till att spela i klubblaget.
– Just nu har jag lagt fokus på jobb, livet och att må bra. Då har jag heller inte den hundraprocentiga motivationen som man måste ha då man ställer upp i ett landslag.

Vad kan få dig att återvända till landslagsspel?
– Det är väl just att hitta motivationen. Nu har jag lagt fokus på Leksand. Går det bra och jag får upp glädjen igen då har jag inga stängda dörrar.
– Det handlar mycket om hur man vill prioritera och man måste också vara medveten om att landslagsspel tar mycket tid.

Lockar inte ett VM på hemmaplan?
– Jo, visst. Ett VM på hemmaplan är hur häftigt som helst. Men just i dagsläget har jag inte tankarna så långt fram.

Svensk damhockey ligger lite efter USA och Kanada, hur ska vi göra för att nå hela vägen fram till toppen?
– Nu är det en bra resa som Damkronorna gör. Boork har verkligen någonting på gång och vet vad han håller på med. Det handlar om att träna hårt och sedan hitta dom små detaljerna som gör att helheten blir bättre hela tiden. Jag tror faktiskt vi är på frammarsch.

Skulle ett närmare samarbete eller utbyte när det gäller matcher och träningar med USA och Kanada vara en viktig bit i det?
– Ja, framför allt behöver vi få flera bra matcher, mer jämna matcher. Det är stor skillnad på Riksserien och internationella matcher. Jag tror att det behövs fler landskamper mot bra motstånd.

Finns det ett underlag i svensk damhockey för att utöka Riksserien till tio lag vilket man kommer göra om två säsonger?
– Jag tror faktiskt inte det. Det blir nog för ojämnt då tror jag, tyvärr. I alla fall som det ser ut just nu, men vi får se.

Leksand kommer i stort sätt ha samma trupp kommande säsong som man hade förra säsongen. Något som Cissi Östberg ser som något mycket positivt.
– Det är bra. Förra året var vi ett ungt men bra lag. Nu, med lite mer rutin, kommer det vara både ett mer rutinerat lag och även ett bättre lag som helhet, ett mognare lag vilket kommer att stärka oss.
– Tidigare har vår svaghet varit att när det väl gäller och det behövts rutin så har vi varit lite för valpiga i tänket. Vi har haft svårt att klara pressen.

Har ni haft svårt att föra matcher tidigare?
– Ja, men det var ändå bra i början förra säsongen. Det var som att vi i red på vågen. Sedan tappade vi då det blev lite skakigt och pressen kom. Det är väl ett tecken på att vi är ett ungt lag.

Om Leksand nu ska ta ytterligare ett steg nästa säsong innebär det final, vilka tror du ni får möta i finalen i så fall?
– Svår fråga. Ska jag vara ärlig så har jag inte jättestor koll på hur det ser ut i dom andra lagen. Jag kan tänka mig att Linköping har ett bra lag och som kan bli tuffa att möta i en final.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL