SHL

Mot NHL-kontrakt – men Ullmark utesluter flytt

ANNONS

Säsongen avslutades med ett VM-brons. Det var emellertid i SHL som Modomålvakten Linus Ullmark gjorde det stora avtrycket. Och trots att han snart kommer att skriva NHL-kontrakt med Buffalo Sabres är det i Sverige han spelar även nästa säsong.
– Jag har sajnat med Modo. Det visar för Buffalo att det inte spelar någon roll om ni sajnar mig eller inte, jag kommer ändå stanna ett år till, säger årets SHL-målvakt till hockeysverige.se.

Foto: Ronnie Rönnkvist

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
SHL visade upp en rad av skickliga målvakter säsongen 2013/14, men bara en av dessa kunde få priset som ligans bästa målvakt på C More och hockeysverige.se:s inofficiella hockeygala. Vinnaren blev VM-målvakten Linus Ullmark.

Hockeysverige.se reste ut till Arlanda för att få en pratstund och dela ut priset till Ullmark då han återvänt från Minsk efter VM.
– Det här priset betyder fantastiskt mycket. Priset är beviset på att säsongen varit bra. Att det sedan skulle leda till en statyett trodde jag faktiskt inte i början av säsongen, säger Linus Ullmark till hockeysverige.se.

Det är en inofficiell och inte en officiell gala, påverkar det känslan för utmärkelsen?
– Nej, eftersom att jag tycker att galan är mer officiell än inofficiell. Jag tycker att Sanny (Lindström) med flera som varit dom stora entreprenörerna för hela galan har gjort ett fantastiskt jobb. Jag tror att inom bara något år kommer att finnas en officiell hockeygala i Sverige.

Hockeysverige.se bad Linus Ullmark plocka ut sin kandidat som bästa målvakt, back och forward den gångna säsongen:

Målvakt:
– Som målvakt skulle jag säga Oscar Alsenfelt. Han var verkligen MVP (mest värdefulla spelare), så är det bara. Han har verkligen gjort sig ett namn inom hockeysverige. Oscar har varit bra hela tiden, men sedan kom han in lite på snedden i Ö-vik. Han har verkligen tagit revansch och man har alltid vetat hur bra han är. Det har man om inte annat sett tidigare med Växjö i kvalserien.

Back:
– Den är faktiskt lite svårare. Visserligen har Patrik Hersley gjort en fantastisk säsong med mycket mål och så vidare. Jag måste ändå ranka vår back Kyle Cumiskey högre. Jag tycker att han är mer fulländad och bidrar mer samtidigt som han är en större pjäs i ett lag än vad dom andra backarna har varit. Han har varit ledande hela säsongen sedan han kom in i laget.

Forward:
– Att välja forward är svårt eftersom det finns väldigt mycket bra forwards i SHL. Jimmie Ericsson bland annat. I Skellefteå sprudlar det ju för övrigt av bra forwards. Jag säger som alla andra, att Jocke Lindström är den som har varit bäst.


Foto: All Over Press

”JAG LÄR FÅ SAMTAL AV AGENTEN…”

Linus Ullmark vann SHL:s målvaktsliga säsongen 2013/14 före Oscar Alsenfelt. På 35 spelade matcher hade han en räddningsprocent på 93,14. För hans Modo var inte säsongen riktigt lika framgångsrik. Visserligen slutade laget på en fin sjundeplats i tabellen, men i Play-in-spelet åkte laget ut mot Linköping.
– Min säsong har varit som hela lagets, mycket upp och ner. Det bevisades i slutspelet där vi förlorade första matchen ganska klart med 4-0. När vi sedan i andra matchen leder med 4-0 så tappar vi det till 5-4. Det är som ett kvitto på hur hela vår säsong har varit.

Du är draftad av Buffalo Sabres i NHL, vilka signaler har du fått därifrån gällande framtiden?
– Det är någon bestämmelse mellan NHL och Internationella ishockeyförbundet att man inte får ha några kontraktsskrivningar under ett VM. Jag lär väl få ett samtal av agenten inom någon timme efter att jag skickat ett sms om att jag är tillbaka i Sverige.
– Då får jag reda på dom senaste uppdateringarna och det är ganska bråttom nu om det ska skrivas på någonting (kontraktet måste vara registrerat innan 1 juni, reds. anm.)

Kan det bli aktuellt att du redan till nästa säsong åker över till NHL för spel?
– Nej, det kan det inte bli. Jag har sajnat med Modo vilket jag då visar för Buffalo att det spelar ingen roll om ni sajnar mig eller inte jag kommer ändå stanna ett år till här i Sverige.

Buffalo Sabres är för närvarande NHL:s sämsta lag, men Linus Ullmark tror ändå att klubben kan komma att ha en ljus framtid om något eller några säsonger.
– Titta på Islanders, titta på Pittsburgh och alla dom här klubbarna. Det gäller att drafta smart, inte bara den som är bäst utan även att det är rätt spelare. Det gjorde exempelvis Pittsburgh och se var det har tagit dom.
– Samma sak med Chicago. Dom har inte haft någon dynasti innan dom fick Jonathan Toews och grabbarna.
– Med rätt spelare och rätt folk omkring hela laget tror jag att det kommer bli bra i slutändan. Kanske inte just under nästa säsong eller två säsonger framåt, men om tre säsonger tror jag att man kan vara, kanske inte en toppkandidat, ett betydligt bättre lag.

Hur väl känner du Jhonas Enroth, Buffalomålvakten, sedan tidigare?
– Jag känner honom inte så väl, tyvärr. Jag har snackat lite grann med honom när vi var över dit, lite om staden i sig och om klubben. Mer än det har det inte varit.

Du har nyss landat från några veckor i Minsk, hur har du upplevt VM-äventyret?
– Med blandade känslor. Vi var ute efter ett guld, men vi kom hem med ett brons. Vi går vinnande ur sista matchen och det är också vad man vill. Det är nästan sämre att få den här silverpengen och förlora sista matchen.
– Vi kommer hem med hedern i behåll och vi kan vara stolta över den prestation vi stått för och det resultat vi haft. Speciellt efter allt tjafs som varit om spelare som inte tackat ja. Det här resultatet visar bara på vilken bredd svenska hockey har.

Att sitta bredvid under mer eller mindre hela turneringen hur har den känslan varit?
– Det har ändå varit positivt. Det är mitt första VM och jag trodde nog aldrig att jag vid 20-årsåldern skulle sitta med i ett VM, inte ens vara med i ett landslag. Jag tar varje dag för vad det är och det är bara skitkul att få vara med, avslutar Linus Ullmark innan han plockar upp sin gigantiska hög av trunkar för avresa mot Örnsköldsvik. Till sin egen trunkhög får Ullmark dessutom lägga till Johan Franssons Tre Kronor-prydda resväska som står kvar i sin ensamhet kvarglömd utanför terminal 4 på Arlanda.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League