”Alternativet är att lägga ner TV-pucken – det finns inte på kartan”
Till helgen avgörs årets upplaga av TV-pucken i Göteborg. De senaste åren har debatten kring turneringen kretsat kring huruvida den är bra för svensk ishockey och de unga utövarna eller inte. Hockeysverige.se satte sig ned med Svenska ishockeyförbundets hockeykonsulenter för att reda ut begreppen kring den omstridda turneringen.
– TV-pucken ger en oerhört stor PR för svensk ishockey och för allt arbete som alla ungdomsledare ute i klubbarna gör, säger konsulenten Ulf Hall till hockeysverige.se.
JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Är TV-pucken bra för utvecklingen och bredden inom svensk hockey? Frågan har varit uppe på bordet ett antal gånger de senaste åren och oftast landat i ett ”nja”, givetvis beroende på vem man frågar… Belackarna tycker att man sätter för mycket press på unga spelare för tidigt och riskerar att döda glädjen i deras ungdomsidrottande. De som gillar turneringen pekar tvärtom på den glädjen och de oförglömliga ögonblicken turneringen har skapat.
Inför årets slutspel, som inleds i Göteborg i morgon, har hockeysverige.se träffat tre av Svenska ishockeyförbundets ishockeykonsulenter för att diskutera problematiken kring debatten, men även turneringens betydelse för svensk ishockey. Vi satte oss ned med Martin Dahlin, Ulf Hall och Markus Korpinen i Svenska Ishockeyförbundets lokaler i Johanneshov och inledde med att ställa frågan hur dom har upplevt den omtalade ”jakten” på en plats i TV-pucken bland föräldrar och ungdomar.
Hall:
– Klart att det inte har gått någon av oss obemärkt förbi att det surret finns, men det här är inget nytt fenomen. Det vi kan fundera på är vart det kommer ifrån. Min övertygelse är att det här är någonting som några började med på ett fik någonstans i en ishall. Sedan har det gått vidare i generationer och till slut blivit en sanning.
– Jag tror väldigt få av föräldrarna och även vissa ledare känner till hur man jobbar för att få fram dom här platserna. Det är inte en myt att snacket finns, men sanningen i att det är kört om man inte kommer med i TV-pucken och att det är en hets för att komma med, det tror jag är en myt.
”FLERTALET FÖRÄLDRAR ÄR SUNDA OCH JÄTTEBRA MÄNNISKOR”
Dahlin:
– Grunden till att det blivit en hets är att TV-pucken är en otroligt rolig turnering och att många vill vara med. Man pratar om att den här hetsen som att det kokar och så vidare, men det är ett fåtal det handlar om i varje distriktslag som håller på med den här hetsen. Flertalet föräldrar som jag har stött på är sunda och jättebra människor. Dom som hetsar hörs väldigt mycket, men är inte jättemånga. Det låter mer än vad det är.
Ulf Hall. Foto: Ronnie Rönnkvist
Hur kan den här så kallade hetsen ta sig uttryck?
Dahlin:
– Jag upplever att det är mycket diskussioner föräldrar emellan, precis som med allt annat. Oavsett om det är skola eller kompiskretsar så blir det alltid diskussioner mellan föräldrar. Det där är också individuellt. Vissa sköter det på ett jättebra sätt medan andra blir frustrerade.
Hur bromsar man upp det här problemet?
Hall:
– Jag håller med Martin om att det handlar om ett fåtal personer, men precis som med allting annat så är det dom som hörs mest.
– Vi gör åtgärder genom att begränsa antalet träffar och allt det här och för att exempelvis sänka kostnaderna. Sedan kan vi prata om det då vi är ute på våra föreningsbesök om frågan kommer upp. Det handlar ändå inte om att bromsa utan det handlar om att man hoppas att föräldrarna med sunt förnuft läxar upp dom som är lite hetsigare.
”DET ÄR SÅ MYCKET SNACK SOM INTE STÄMMER”
Dahlin:
– Så länge det kommer att finnas en form av selektering i botten så kommer det alltid finnas ett missnöje, så är det. Ett annat alternativ är att lägga ner TV-pucken, men det finns inte på kartan.
– Jag tror att det handlar om att få fram information och att föräldrarna blir utbildade och får veta vad det handlar om. Det är så mycket snack som inte stämmer, tyvärr.
Korpinen:
– Vi har gjort en rad insatser till årets TV-puck. Bland annat att selekteringen inför TV-pucken inte får ske före januari samma år. Det är alltså först i slutet av U15-året som distrikten får börja selektera. Vi har även begränsat antalet samlingar till fyra vilket har gjort att distrikten tillsammans med oss har börjat tänka om. I stället har vi öppnat upp och börjat lägga fokus på utbildning på ett annat sätt. Det är jättemånga distrikt som gör jättebra insatser i form av utbildning inför TV-pucken.
Markus Korpinen. Foto: Ronnie Rönnkvist
Vissa har inte råd att vara med i TV-pucken eftersom det kostar så pass mycket att vara med på lägren, hur kan man komma runt det problemet?
Korpinen:
– Det kostar väldigt mycket, ja. Där försöker vi hitta alternativa sätt, hur ska vi göra för att minska dom här kostnaderna? Att vi har begränsat antalet samlingar gör att kostnaderna inte rinner iväg.
Är det samma kostnader i alla distrikten?
Korpinen:
– Nej, så är det inte. Det är upp till distrikten att forma sin verksamhet utifrån sina förutsättningar. Vi pratar öppet om det här och försöker hela tiden hitta sätt att minska kostnaderna.
– Det här har det pratats internt och öppet om problemen i hela hockeysverige under flera års tid. Även om vi har hittat sätt att minska kostnaderna så har vi inte nått slutmålet ännu, men vi är på rätt väg.
Har det ändå inte varit ganska luddiga diskussioner om den här medialt?
Hall:
– Jag håller med dig om att det blivit lite luddigt. Allt som skrivs kanske inte alltid stämmer till 100 procent. Precis som ”Mackan” säger så är det upp till distrikten vilken verksamhet man bedriver. Det är olika siffror i dom olika distrikten, men det handlar också om att distrikten har olika förutsättningar. Det kan vara avstånd och så vidare.
Det här måste vara ett dilemma för exempelvis Norrbotten som har stora avstånd mellan orterna?
Korpinen:
– Det är också lite av charmen. Då menar jag inte i form av kostnader, men charmen kring TV-pucken. Distrikten har olika förutsättningar och därför blir utbildningen av spelarna på olika sätt. Vi som hockeykonsulenter får med oss massor av nyttig information när vi kan se hur olika förutsättningar påverkar utbildningen av spelare i distriktet.
– Exempelvis i Uppland har man väldigt gott om istider men matcherna inte så högt tempo. Då får dom fram en typ av spelare. I Stockholm har man väldigt högt tempo, men väldigt få istider. Där blir det väldigt effektivt och fokus på fart vilket gör att Stockholm får fram en annan typ av hockeyspelare.
”EN MENTAL FÖRBEREDELSE FÖR VAD SOM KOMMA SKALL”
Kan det vara nyttigt för spelarna att inte komma med i TV-pucken och redan i 15-16-årsåldern känna på konkurrenssituationen och att det inte alltid är att åka på en räkmacka?
Dahlin:
– Återigen måste jag säga att det är väldigt individuellt. En del triggas av konkurrens samtidigt som en andra inte gör det. Det är lite olika från person till person. Det är mycket upp till varje spelares mognad och sociala situation.
Hall:
– Och även yttre påverkan. Jag menar det här med hur mycket killarna påverkas av hets och sådant. Men det finns ett antal exempel på spelare som inte spelat TV-pucken och som det har gått väldigt bra för.
Korpinen:
– Det hamnar lätt ett fokus på det vi pratar om nu och alla som jobbar inom svensk hockey är medvetna om det här. Alla vet att det finns mängder av bra hockeyspelare ute i landet som inte spelat TV-pucken på grund av mognad och så vidare. TV-pucken spelas ändå och det ska den fortsätta göra.
Martin Dahlin. Foto: Ronnie Rönnkvist
Vilka fördelar kan ni se med att vara med i TV-pucken?
Korpinen:
– Jag tror inte att killarna blir bättre hockeyspelare på dom här tillfällena som dom träffas. Däremot tror jag att det är en mental förberedelse inför vad som komma skall. Det blir som en introduktion in juniorlag där det inte är lika mycket fokus på att alla ska spela lika mycket och så vidare. Man lämnar ungdomshockeyn och i junior och seniorhockeyn kommer motgångar och hur hanterar man det.
– Dom som inte kommer med, hur reagerar dom? Dom som kommer med, hur reagerar dom? Killarna som inte får den rollen dom är vana med, hur reagerar dom? Egentligen bottnar allt i hur man reagerar när man stöter på motgångar eller förändringar.
Hall:
– Sedan får vi aldrig glömma det faktum att killarna som lirar TV-pucken har väldigt roligt.
Dahlin:
– Alla som spelar TV-pucken njuter och det är en grymt rolig turnering.
Vad betyder det för svensk hockey att ha TV-pucken?
Hall:
– Det betyder oerhört mycket. Det är världens äldsta TV-sända ungdomsturnering. Största också för den delen. TV-pucken ger en oerhört stor PR för svensk ishockey och för allt arbete som alla ungdomsledare ute i klubbarna gör.
– Att sedan SVT som sänder TV-pucken gör det så proffsigt med kommentatorer, experter och så vidare gör att det känns som en liten VM-turnering.
Ni har också ett lag som heter SIF-laget, berätta.
Hall:
– Vi har träffats bara dagarna innan TV-pucken. Vi hade tre träningar, en matchvärmning, fem matcher, ett fyspass, ett lag-möte och två föräldramöten på 48 timmar och höll på att ta oss vidare. Det visar lite på att det kanske inte alltid behövs jättemycket förberedelser.
– Dom som är med är spelare som inte tar plats i sina distriktslag. Sedan har hockeykonsultenterna en kvotering utefter antal licenser i sina utvecklingsområden. Det innebär att vissa konsulenter har med en spelare medan vissa har fyra med beroende på hur stora distrikt man har.
– Det plockas ut en trupp på 22+2 spelare. Vi samlas, har väldigt roligt och får vara med och spela TV-pucken tillsammans trots att dom egentligen inte skulle varit det. I år blir det andra året som vi har det här.
– Jag vet att många distrikt idag tittar på SIF-lagsmodellen. Sedan kan dom inte göra det på exakt samma sätt, men i alla fall något åt det hållet, att man kapar flera samlingar och så vidare utifrån alla det skäl med ekonomi etc som vi pratat om tidigare.
”DET ABSOLUT ROLIGA ÄR SPELARINTERVJUERNA”
Dahlin:
– Vi vill ju förkorta förberedelsetiden inför TV-pucken och det har kommit många positiva saker ur det. Det ska ändå sägas att distrikten som jobbat med långa förberedelser har gjort det av välvilja för grabbarnas skull. Distrikten har jobbat med det som utbildning, men en bieffekt av det är att det blivit dyrare och så vidare. Tanken har hela tiden varit god vilket är viktigt att påpeka i det här sammanhanget.
Om ni skulle plocka ett russin ur kakan, vilket är ert bästa TV-pucksminne?
Hall:
– Jag som är så gammal (skratt) har varit med på så många. Stockholms TV-pucklag med 59:orna och 62:orna var något helt fantastiskt. 59:orna med (Klas) ”Klabbe” Lennader, Classe Norström, Thomas Eriksson, Pelle Lindbergh, Håkan Södergren och alla dom här. Sedan var du 62:orna med Peter Nilsson, (Anders) ”Acke” Johnson, Leffe Strömberg och så vidare. Det var två fantastiska årgångar.
Korpinen:
– Jag tycker det absolut roligaste med att se TV-pucken på TV är spelarintervjuerna. När killarna för första gången ska titta in i en kamera och ska prata inför folk. Det är fantastiskt roligt. Sedan är TV-pucks-högen något som alltid funnits med och det är en häftig grej.
Dahlin:
– Nu ligger det nära i tiden, men finalen uppe i Ångermanland. Jag vet inte om det var fullsatt, men det kändes så. 5 600 åskådare i Fjällräven Center under en pojklagsmatch. Det var en fantastisk upplevelse. Vilken final, intresse och publiktryck.
Den här artikeln handlar om: