Två månader efter den ödesdigra branden – nu lever hockeyn igen: ”Uppbackningen har varit enorm”

I juli kom det nedslående beskedet: en brand hade förstört omklädningsrummet och all utrustning för Kallhäll Hockeys damlag. Två månader senare har krisen förvandlats till något positivt. Med hjälp av företag och privata initiativ har klubben kommit på fötter igen.
– Den här uppbackningen vi har fått är helt enorm, säger den spelande lagledaren Lisa Fredlund till hockeysverige.se när sajten gör ett nedslag i Kallhäll.

KALLHÄLL (HOCKEYSVERIGE.SE)
I mitten av juli är Kallhälls spelande lagledare Lisa Fredlund på semester i Värmland. Då får hon ett mardrömssamtal på sin telefon: lagets omklädningsrum med damlagets hockeyutrustning i har brunnit ner. 
”Allt från utrustningen, skydd, skridskor och allt som krävs för att du ska kunna spela hockey. Matchtröjor och träningströjor men även den nyinköpta stereon som vi hade där inne är antagligen borta. Sedan har du alla joggingskor och alla personliga grejer som vi hade där eftersom det är, som jag sa, vårt andra hem. Det kanske är smågrejer när man tänker på det en sak i sig, men det är mycket för var och en. Givetvis är det ekonomiska värden som brunnit, men det är också i det här omklädningsrummet Kallhälls damer en gång i tiden bildades. Det är alltså även mycket historia som gått upp i rök”, berättade Fredlund för hockeysverige.se i en intervju med hockeysverige.se dagarna efter branden.

Lisa Fredlund.

Nu har det gått drygt två månader sedan branden och hockeysverige.se reste ut till Bolindervallen mellan Kallhäll och Stäket. Där möts vi av Djurgårdens K-G Stoppel, CCM:s Robert Zaring, Intersports Henrik Esping och lagets nya tränare Roger Sundin. Vi kikar tillsammans på den inplastade brandplatsen innan vi går upp i ett konferensrum för att prata med Lisa Fredlund om hur det har gått för laget sedan den ödesdigra natten i juli.
– Jag minns mycket väl då jag fick ett sms från en av våra assisterande kaptener där det stod ”Har du hört, det har brunnit i vårt omklädningsrum”. Min tanke var då snarast katastrof. Första tanken var att ”nu lägger vi ner”, säger Lisa Fredlund och fortsätter:
– Första steget för min del efter branden, eftersom jag står som lagledare, var att polisanmäla händelsen och ta reda på vilken väg vi skulle gå för att ta rätta vägarna. Det var till att börja med att dra i alla trådar för att få reda på om någon visste något. Det är ju larmat här och det finns ett vaktbolag som bevakar idrottsplatsen och hallen.

Så här långt har inte Lisa Fredlund fått så mycket konkret information om vem som ligger bakom branden.
– Polisen har hittat vissa spår och betecknar det som att det är anlagt, men därifrån till möjligheten att hitta den skyldige är ganska liten.

FICK FLER SPELARE EFTER UPPMÄRKSAMHETEN

Inget ont som inte har något gott med sig, mitt i all tragedi har det faktiskt anslutit flera tjejer till laget.
– Det handlar om sju eller åtta nya tjejer. Vi frågade tjejerna om man läst om oss på grund av branden och om det därför som dom vill spela hos oss. Visst hade man hört om den och var beredda på att byta om i ett litet rum och inte kunna duscha i hallen och så vidare.
– Men, jag tänkte mer då på det som ni i hockeysverige.se skrivit en hel del om, tjejer som lägger av när man bara är 24 år. Själv skäms jag nästan som fortfarande håller på när dom lägger av då dom är så unga, säger den 37-åriga brandmannen med ett leende och fortsätter:
– Tjejerna hade valt att lägga av eftersom man inte har tid att spela hockey fem dagar för att dom måste plugga eller ska satsa på en jobbkarriär. Då hade dom här tjejerna hört talas om oss: ”Kallhäll verkar vara ett skönt gäng och som kör hockey för att det är kul”. Nu är dom här och spelar istället.
– Vi som är stommen i laget har alltid kört på sådana premisser, vi älskar hockey och tycker att det är så pass kul. Självklart skulle vi också vilja lägga ner sju dagar i veckan för att se hur bra vi hade kunnat bli. Men den tiden finns inte med två barn hemma och skiftjobb.

Med tanke på hur du kände efter det här samtalet du fick under semestern i Värmland, hur ser du framåt i dag?
– Nu är det bara jättepositivt. Vi har tunt på målvaktsfronten men vi har ett brett och bra lag. Det kommer att bli en fruktansvärt tuff säsong, men vi har många tjejer som vill spela i alla fall.

Tre företag och organisationer, Djurgården, CCM och Intersport har valt att gå in och stötta Kallhäll på olika vis, vilket Lisa Fredlund och klubben är mycket tacksam för.
– Först vill jag verkligen tacka alla företag och privatpersoner som har ringt, swishat pengar eller stöttat oss på andra sätt. Det har betytt otroligt mycket för oss, det menar jag verkligen. 
– Den här uppbackningen vi har fått av dom här tre är också helt enorm. Hockeysverige blir väldigt litet när något sådant händer. Vi lade ut en liten blänkare om branden på Facebook (Tjejhockey i Stockholm), mest för att informera vad som hänt. Vi fick enorm feedback. Finns det något nummer vi kans swisha till, finns det något konto och så vidare?
– Sedan fick vi kontakt med CCM, där även K-G var lite inblandad, och fick en ovärderlig hjälp för framför allt tjejerna som blivit av med allting. Visserligen får man hjälp av försäkringen, men ny hockeyutrustning är inte billig och damhockeyn är inte välbetald direkt. Jag vet inte hur vi ska kunna tacka de här tre och era företag och organisationer för det.

”TJEJERNA HAR LEVT EN TYNANDE TILLVARO”

K-G Stoppel.

För K-G Stoppel och Djurgården var det en självklarhet att gå in och stötta Kallhäll.
– Nu blev inte vi så jättestora bidragsgivare som vi ville från början eftersom glädjande nog det var många andra som också ville ställa upp. För oss var det här otroligt viktigt att kunna hjälpa till.
– När vi tog beslutet att sätta igång med damhockey genom att ta över Segeltorp så var vår första ambition att skapa bra förutsättningar för tjejer i Stockholm generellt för att spela hockey. Tjejerna har levt en tynande tillvaro inom stockholmshockeyn. Den vill vi vara med och förändra både vad det gäller att skapa förutsättningar att träna för tjejer, men också för att få fler tjejer att spela hockey. Jag tycker också att det är kul att flera SHL-klubbar tar initiativet att satsa på damhockeyn. Det sänder rätt signaler, att hockey är en sport för både tjejer och killar. Vi måste också få en bredare repertoar för vilka som börjar spela hockey generellt. Vi har hamnat i ett tydligt fack där det är föräldrar med egen firma och stor bil är dom som får ungarna att spela hockey. Det är en otroligt farlig väg att vandra för hockeyn i stort.
– När då ”Robban” (CCM) ringde mig så var det självklart att hjälpa till. Ska vi jobba med det här och skaffa dom förutsättningarna som är i den bräckliga miljön där tjejer slutar så tidigt och vi inte har råd med något tapp över huvud taget så det var självklart att vara med och bidra för att Kallhälls damhockey ska leva vidare.

Robert Zaring.

Robert Zaring, CCM, är inne på samma linje som KG Stoppel.
– För oss var det självklart att gå in ett sådant projekt. Jag tror att jag läste om det här på hockeysverige.se samtidigt som jag fick ett e-mejl från Roger Sundin. Det var också under min semester. Jag var i vår sommarstuga i Strömstad. Då handlade det verkligen om ifall verksamheten ska kunna fortsätta eller inte.
– Vi kunde inte låta Kallhäll lägga ner sin verksamhet bara för att deras utrustning brunnit upp. Samtidigt vet alla hur damhockeyn är, att man arbetar i uppförsbacke hela tiden. Vi måste gå in och dessutom ha med oss en stark partner. Det var då jag tog kontakt med K-G och föreslog att vi skulle göra något tillsammans.
– Jag tror att det är viktigt att man visar att man vill vara med eftersom det kan leda någon annanstans. Kan vi damhockeysatsningen som sker att synas mer och som jag upplever blir starkare och starkare när SHL-klubbarna går in vilket skapar mer fokus.
– Vi hockeyleverantörer lever ju på hockeyn där 50 procent av befolkningen inte spelar hockey på samma nivå som killarna gör idag. Vi har mångfalden där vi gör mycket i dag, men damhockeyn är livsviktig för oss. Vi måste göra det här bra tillsammans med våra föreningar och förbundet för att damhockeyn ska bli större. För oss är det jätteviktigt

BYTER OM I KONFERENSRUM

Henrik Esping.

Intersport, representerade av Henrik Esping, tycker även han att det var en självklarhet att hjälpa Kallhälls damer.
– Jag fick Lisas kontaktuppgifter efter jag hade hört om incidenten som hade hänt. Första frågan var ”vad kan vi på Intersport hjälpa till med?” Tanken var att höra efter och kolla, men det klickade ganska bra på en gång och jag sa att jag kan kolla från Intersports sida och med våra leverantörer vad vi tillsammans kan göra. Det finns några staka leverantörer på marknaden, bland annat en som är här, säger Esping med ett leende och fortsätter:
– När jag hade fått lite napp ringde jag upp till Lisa och berättade om det. Då sa hon att CCM är på oss som tusan. Det jag kände då var – vad skönt. Sedan har jag spottat ur mig en massa tankesätt. Dels för att jag är hockeynörd i grunden, men dels också det här med damhockeyn som vi pratat om precis. I Värmlandsskogarna, där jag kommer ifrån, är det kidsen och morsorna som spelar hockey. Däremellan finns ingenting. Sedan började jag tänka i banorna av att vi på Intersport kanske kan göra någonting med tjejerna, event och så vidare.
– Av det jag har snappat upp från olika klubbar är att det kommer väldigt stora tjejkullar födda 07 och 08. Även 09:orna är en stor kull. Det ska vara dom största kullarna någonsin då det gäller tjejer. Det finns till och med rena tjejlag födda -08 nu, avslutar Esping.

Innan hockeysverige.se lämnar ishallen i Kallhäll tar Lisa Fredlund oss med till det före detta konferensrummet där 15 tjejer sitter på vanliga stolar, ihoptryckta med sina hockeytrunkar framför sig. Det känns inte värdigt ett hockeylag i ettan år 2015.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: