Brutalt nederlagstippade – men Leksand gillar läget: ”Det här är perfekt”

Man är lika nederlagstippade som Karlskrona var inför förra säsongen, men Leksand har inga tankar på att ge upp på förhand. Efter förra säsongens mirakelsäsong vet man att allt är möjligt.
– Själv håller jag alltid på det lag som folk tror minst på. Då kan man motbevisa och ta det som tändvätska, säger assisterande tränaren Gereon Dahlgren till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Så gott som alla experter tror att Leksand kommer sluta på en 13:e eller 14:e plats i den här säsongens SHL. Detta baseras mestadels på att truppen helt enkelt är för tunn. Det här spädes dessutom på när lagets headcoach, ”Perra” Johnsson, gått ut vid flera tillfällen och sagt att laget har mycket att jobba på.

Men är Leksand så svaga som ryktet säger och en del av försäsongsmatcherna har påvisat? Hockeysverige.se slog sig ner på balkongen hemma hos assisterande tränaren i Leksand Gereon Dahlgren. Det visar sig att han inte funderar speciellt mycket kring vad expertisen säger.
– Det där tänker jag inte på och experter är experter vilket är härligt. Jag gillar det här läget, att man är underlagstippade. Själv håller jag alltid på det lag som folk tror minst på. Då kan man motbevisa och ta det som tändvätska. Det är ett coolt läge kan jag tycka och jag gillar utmaningar så det här är perfekt.

Att ni är väldigt nederlagstippade är det något ni pratar om inom gruppen?
– Nej, inte direkt. Samtidigt är våra killar människor och ser vad som skrivs och så vidare. Nu i veckan ska vi ha ett målsättningsmöte och då kommer vi prata om bland annat sådana här saker, vad som kommer krävas av oss men även vilken process vi måste ingå hela tiden för att ta steg för steg under säsongen.
– Det kommer inte klaffa helt i början och vi måste se allt på längre sikt, inte bara här och nu. Vi måste också se att vi har väldigt många bra hockeyspelare som kanske inte spelat så mycket i SHL tidigare. Det här blir deras chans. Dom kommer offra allt dom har för att visa upp sig eftersom dom givetvis vill vara kvar i SHL under deras karriärer och ta ett steg till mot NHL.

Leksand var väldigt nederlagstippade efter halva säsongen i fjol. Som bekant reste sig laget på nio och tog sig till SHL. Det här tror den 29-åriga coachen från Sunne i Värmland laget kan ha nytta av mentalt den här säsongen.
– Kärnan, 15 stycken, är kvar från förra säsongen. Dom vet vad man kan göra med en stark grupp. Att ha varit med om den erfarenheten är något som jag tror vi har lärt oss otroligt mycket av.
– Det är lite samma läge som vi kommer att befinna oss i nu som när vi kom in och tog över laget förra säsongen. Alla vet vad som måste göras och det måste vi fram.

Resultaten på försäsongen är inte heller något som oroar Dahlgren speciellt mycket.
– Inte resultaten. Det skiter jag egentligen i.

Prestationen?
– Den är jag mer intresserad av, att vi gör sakerna som vi tränar på och att vi ser att vi får resultat av det, att vi kan ta steg i processen där också.
– För gruppen behövs det givetvis också att vi får segrar på försäsongen för att stärka upp självförtroendet. Det har varit så att vi har gått från att vi har gjort en bra match till att vi fallit tillbaka. Sedan har vi gjort en bra match igen och efter det fallit tillbaka igen. Vi måste få upp jämnheten och prestera varje dag.

Hur får man det?
– Det är vad som är intressant med hela yrket och när man jobbar med människor, att få killarna att prestera. Här är det inte vi tränare som är några Messias utan det är grabbarna själva som ska samarbeta och ställa krav på varandra, vara professionella i alla lägen.

Gereon, ni hade 15 spelare borta i en och samma träningmatch. Jag har aldrig hört talas om något liknande. Hur kunde det ske?
– Jag har nog inte heller upplevt något liknande tidigare, säger Gereon Dahlgren med ett leende innan han fortsätter:
– Vi har också tittat lite på hur vi lagt upp träningarna och hela den biten. Nu var det så otroligt olika typer av skador så vi kan inte säga att det kommer av träningsupplägget. Det är ett par ljumskar och där kanske man kan tänka att okej vi driver för hårda träningar. Kroppen har inte varit förberedd på det. Men killarna som varit här hela sommaren och kört med Tommy (Fredriksson) har verkligen varit väl förberedda på den här träningen, men sedan har det varit ett finger, en axel, ett gammalt knä, köttsår i foten som man fått av skridskon och dessutom fått var i det. När du ha tre matcher i veckan och ett öppet sår i foten måste du bromsa, så är det bara.

Har ni belastat spelarna hårdare under träning sedan ni gick upp i SHL?
– Nej, det tror jag inte. Vi har inte ökat träningsdosen. Jag gillar inte när man säger ”så här hårt som tränat den här säsongen har vi aldrig gjort tidigare”. Jag gillar bättre uttrycket ”Vi har tränat smartare”. Det är inte dom som tränar hårdast som blir bäst utan det är dom som tränar på rätt sätt som blir det.
– Jag tycker att vi är i fasen där vi ska vara träningsmässigt. Nu ser det bättre ut på skadefronten och imorgon (läs: måndag) kommer vi vara näst intill fullt lag igen.

dsc_0185

Gereon Dahlgren har tidigare mest tränat juniorlag. Förra säsongen blev det seniorhockey för första gången och den här säsongen debuterar han som coach i SHL.
– Det blir spännande. När man är i SHL måste man jobba ännu hårdare och ännu mer med förberedelserna inför matcherna. Du måste även kunna analysera på ett bra sätt för att kunna gå vidare till nästa match. Det blir som att ta ett steg till.
– Du kommer möta lag som varit med tidigare och är rutinerade. Du möter även tränare som varit med tidigare och vet hur allt fungerar. Själv är jag bara nyfiken och jag älskar situationen.

Pirrar det inte lite extra inför SHL-premiären mot Djurgården 22:a september, det kan ju trots allt gå åt skogen?
– Nej, fasiken heller. På så vis kan det väl vara bra att man nederlagstippar oss. Om vi är rankande 14:e kan vi inte komma längre ner. Vi kan bara komma högre upp. Samma sak var det förra säsongen när vi klev in. Vi låg sist och kunde inte hamna längre ner
. – Man måste ha en tro på det man gör, säsongen är lång och det gäller att se lite längre fram också. Det finns kraft och grejer i den här gruppen som kommer vara jäkligt nyttiga för oss.

Kan du utveckla det?
– Bland annat den erfarenheten vi fick förra säsongen, alltså vad en grupp kan göra tillsammans. Sedan har nya killarna som kommit in höjt ribban ett steg till på träning och på matcher, vad som är okej och inte okej.
– Det är ett härligt drag på träningarna, lite små irriterat och en fajt där ute. Inställningen efter gruppen i första perioden mot Timrå var att man inte var nöjda. Då tog dom tag i saker och man såg den här gnistan. Det var verkligen ett stort steg fram i processen.

Alla talar ofta om att spelarna måste ställa krav på varandra, men vilka krav ställer ni inom ledarstaben på varandra under säsongen, hur långt vågar ni gå både positivt och negativt?
– Det där är vi nog ganska bra på. Sedan måste vi givetvis stötta varandra i både vått och torrt eftersom vi är ett team.
– Nu är det fantastiskt att ha ”Perra” med sig. Han vet vad som krävs och sedan kan vi andra komma med lite nya ”inputs” och den biten. Sedan kan det vara så att jag tänker på ett sätt och han på ett annat. Då kan det bli lite små irriterat. Det kan gå någon minut, men sedan kommer han och säger ”vänner igen?” med ett stort leende . Det här är fantastiskt och självklart är vi vänner igen på en gång.
– Du måste ha det här och inte bara säga att allt är bra hela tiden. Där måste vi också ha en kravbild. Ska vi vara med i det här racet måste vi vara smarta i förberedelserna, i detaljerna och i spelet. Vi måste göra saker lite annorlunda för att vinna matcher.

Vad är ”Perra” Johnssons styrka som ledare?
– Att se människan. Han är grym på att sprida en harmoni…

Per-Eric Johnsson (7)

”Perra”.

När du säger att se människor, om du är mer konkret hur menar du då?
– Han kliver aldrig fram och säger ”fan vad dålig du är”. Om han ser en spelare som är på en lägre nivå än vad han kan vara då går han in och kollar vad som är problemet. Det är oftast någonting bakom, alltså familj, vänner eller något annat runt om som gör att han inte kan prestera. Där är ”Perra” bra på att få fram nycklarna så killen kommer tillbaka på en nivå som man vill att han ska vara på.
– ”Perra” får också oförskämt mycket kritik av folk som säger att han inte skulle kunna hockey. Han kan verkligen hockey och vet vad det ställs för krav. Det är bara att kolla på hans meritlista, vad han har gjort som tränare i sin karriär.

Tar även du lärdom av hans ledarskap?
– Absolut, men jag kan aldrig vara ”Perra” Johnsson. Det går inte och förresten är det ingen som kan vara ”Perra” Johnsson (skratt). Däremot kan du grejer från hur han ser på saker och hans ledarskap.
– Jag tror att alla vi som har haft en resa som ledare och jobbat med olika kollegor tar småsaker från varje kollega, både positivt och negativt, och gör det till sin egen grej.

BB151226ZC020

Foto: Bildbyrån

Magnus ”Sigge” Svensson fick kliva av som assisterande tränare efter säsongen, hur ser du på det?
– Jag gillar ”Sigge”. Det är en härlig person, men så här är det i den här branschen. Det är samma sak som att vara spelare, att det finns en risk att man byts ut. Oavsett om du gillar personen eller inte så handlar det om processens vidare gång.

Det är premiär mot Djurgården den 22:a september, vilka förväntningar ska vi utomstående ha på Leksand?
– Vi vet vad vi kan åstadkomma som grupp och med den publik som vi har i Tegera när det är fullsatt. Alla som har varit med vet hur häftigt det är att få vinna där och stå där inför publiken i hallen efter slutsignalen. Det finns inget jobb där du kan uppleva samma sak. Det är en så jäkla häftig kick och den tror jag alla spelare och ledare vill åt.
– Vi måste ha ödmjukheten till uppgiften och se i ett lite längre perspektiv, att vi har många spelare som inte har varit med på den här nivån tidigare. Det är också vad som är det kittlande, att vi inte vet hur det går. Det kommer ske grejer i processen som kommer bli bra, riktigt bra.

Kommer du sova gott inför matchen?
– Det vet jag inte (skratt).

Det är din SHL-premiär också.
– Okej, jag har inte tänkt på det så. Man ska vara lite kittlande och nervös. Största problemet jag har det är att lämna jobbet kvar på hallen. När jag kommer hem tar jag ofta fram datorn och börjar analysera. Jag älskar detaljer, men jag måste lära mig att ha lite distanser till saker och ting.

Hur ofta pratar du hockey med din sambo Nina?
– Det blir ganska mycket. Hon gillar hockey och jobbar också inom sportbranschen. Sedan har hon en bror som står i mål i Färjestad, Stefan Stéen. Det är min svåger och är precis som mig från Sunne. Hon får svårt att välja lag när vi ska möta Färjestad, men hon håller på hemmalaget. Men jag tror att det där såklart är lite beroende på vem som står.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: