Mental träning tar Oscar mot SHL: ”Gör mig lugnare”

Han har just skrivit på sitt första SHL-kontrakt med Örebro – efter ett år där han lyft sig mycket med hjälp av mental träning. Oscar Fröberg är ännu ett gott exempel på en målvakt som nått nya nivåer med hjälp av ett starkare psyke.
– Det har hjälpt mig att hålla en högre nivå oftare, säger målvaktstalangen om hjälpen från mentala coachen Andy Swärd till hockeysverige.se.

Oscar Fröberg är ett namn som är okänt för den breda massan. Det i sig är inte så konstigt, då den 19-årige målvaktsdoldisen aldrig spelat högre upp än i Hockeyettan med Arboga. Efter en stark säsong på lån till division 1-klubben är han nu tillbaka i det Örebro han tillhör – och också klubben som han spenderat större delen av sin juniorkarriär i. Där belönades han nyligen med sitt första SHL-kontrakt.
– Det var självklart otroligt roligt. Det är något man alltid drömt om och man har haft som mål att man ska få chansen, säger Fröberg till hockeysverige.se.

Han kommer nu göra upp med Daniel Marmenlind om platsen som tredjemålvakt bakom Július Hudáček och Axel Brage. Att Fröberg ska få någon större mängd speltid i SHL redan kommande vinter är således osannolikt och det troliga är i stället att det blir ytterligare ett år på lån till Arboga.
– Det är i stort sett klart att det blir ett år till där. Det är i alla fall väldigt nära. Samtidigt passar det bra då jag kan bo kvar i Örebro och träna med a-laget där en gång i veckan, säger målvaktslöftet.

Fröberg har haft en imponerande utvecklingskurva under året och kan komma att bli näst i en växande rad av målvakter som använder spel i Hockeyettan som en språngbräda till SHL-spel. Viktor Fasth och Markus Svensson är två av många andra exempel på det.
– I ettan är det inte ovanligt att det slutar 38-35 i skott i matcherna. Det är hela tiden mycket lägen och man lär sig att läsa spelet.
– Det är ett bra ställe att visa upp sig på och det finns många spelare som har tagit den här vägen.

”PRATAR MED MIG SJÄLV UNDER MATCHERNA”

Foto: Bildbyrån

Det som framförallt gjort att Fröberg stuckit ut bland målvakterna i Hockeyettan är kanske ändå att han tagit hjälp av den mentala tränaren Andy Swärd för att utveckla sitt spel. En väg som många elitmålvakter också valt tidigare. Den 19-årige Örebro-talangen är ett praktexempel på hur mycket man kan växa med rätt mental vägledning.
– Det har hjälpt mig otroligt mycket. Jag har blivit mycket lugnare som person och kan njuta av matcherna på ett annat sätt, säger Fröberg.

Hur går det till, rent konkret, när du får den här hjälpen?
– Jag brukar antingen SMS:a eller prata med Andy på telefon innan matcherna. Vi lägger upp en plan för matchen. Där pratar vi om hur jag vill framstå och vad jag vill förmedla till laget och folk på läktaren. Man vill att det ska synas att man har ett lugn och kontroll.
– Under matcherna kan jag till exempel sedan prata med mig själv för att behålla lugnet. Allt det här har också hjälpt mig till att hålla en högre nivå oftare.

Har det här också underlättat för dig när det sedan kommer till de fysiska och tekniska aspekterna som spelar in i målvaktsspelet?
– Absolut. Genom att jag kan bibehålla lugnet släpper jag till exempel mindre returer. Jag är avslappnad och njuter på isen.
– Det första som händer när man blir stressad är att man tappar hörselintrycken. I örat sitter också balanssinnet och har man ingen kontroll över det tappar man också blicken när man letar efter pucken. Det säger sig således självt att det är otroligt viktigt med en mental styrka och att man kan hålla lugnet med hjälp av den.

Tror du det är viktigare att jobba med mental träning som målvakt, med tanke på vilken utsatt position det är?
– Jag har alltid varit målvakt, så det är väl egentligen svårt för mig att avgöra. Men det är klart att målvaktsspelet är som en sport i sporten. Man kan bli stående kall länge och det krävs kanske ännu mer fokus än övriga positioner.
– Samtidigt får du mycket hyllningar när det går bra och mycket skit när det går dåligt, även där mer än andra positioner. Därför är det som målvakt extra viktigt att man inte rycks med i allt, både positivt och negativt, vilket hänger mycket på det mentala. Det är lite mer utsatt helt enkelt.

Swärd har utan tvekan haft en stor inverkan på Fröbergs utveckling och med tanke på vad Örebro-löftet beskriver är det inte konstigt att det blir allt mer vanligt med mental coachning inom hockeyn.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: