”Han är som ett föredöme i sig”

Han är back, det står Karlsson på ryggen, och han är från Landsbro. Men det handlar inte om Erik, utan om Linköpings Anton. I en intervju med hockeysverige.se berättar LHC-backen om tankarna kring sin namne, och hur han som 23-åring ses som en veteran i Linköpings backuppsättning.

Boro/Vetlanda HC har genom åren blivit en pålitlig leverantör av bra hockeyspelare till elitserien/SHL/NHL. Blickar vi tillbaka till 1980-talet hittar vi bland andra backen Thomas Nord som sköt hem SM-guldet till AIK 1984. En annan stor spelare från klubben är NHL-stjärnan Johan Franzén och en ytterligare är Erik Karlsson som av vissa anses vara världens bästa back för närvarande. Han är för övrigt syskonbarn till nämnde Nord. Dessutom hittar vi i Leksand Alexander Ytterell som även han har smålandsklubben som moderklubb.

I Linköpings SHL-lag finns ytterligare en blivande storspelare från Boro/Vetlanda, Anton Karlsson 23. Visserligen är han tre år yngre än NHL-stjärnan Erik Karlsson, men de båda känner till varandra sedan åren hemma i Landsbro.
– Vi båda vet vilka den andra är. Båda är från en liten by som heter Landsbro som har cirka 1 500 invånare. Det är svårt att inte veta vilka alla är där. När vi små var vi självklart i hallen mycket och åkte friåkning tillsammans, säger Anton Karlsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Erik är tre år äldre än jag och vi var inte i samma umgängeskrets på något vis, men vi, som sagt var, vet mycket väl vem den andra är och våra föräldrar känner varandra. Precis som det är som det är på alla små ställen så stötte vi på varandra ganska mycket då vi var små.

GettyImages-506312614

Foto: Getty Images.

Anton Karlsson tror att Erik Karlsson har betytt en hel del för hockeyintresset i Landsbro med omnejd.
– Erik Karlsson är ett stort namn i hela hockeyvärlden. För lilla Landsbro är det enormt stort att ha en sådan spelare som ändå är född och uppvuxen där och har representerat förening fram till det han drog iväg på andra äventyr. Han har satt Landsbro på kartan kan man väl säga.

Hur mycket har du följt hans karriär i Ottawa?
– Jag har i princip följt honom sedan han stack till Frölunda. När draften kom så fick kanske lite annat folk ett litet extra öga på honom, men vi som har sett honom mycket sedan vi var små har alltid vetat vilken nivå han har legat på. Jag har, kort och gott sagt, följt honom hela vägen.
– Att det gått så bra för honom är egentligen ingenting som jag är förvånad över eftersom han är en så exceptionell talang.

Även om Anton Karlsson har sett upp till NHL-backen så har han svårt att se honom som en förebild i backspelet.
– Jag skulle inte säga att jag har sett honom som samma kategori av back som mig. På så sätt är det svårt att jämföra sig. Han är även på en annan nivå än vad jag är och blivit så stor på kort tid. Det är svårt att jämföra sig med en sådan kille.
– Just det här att han verkligen har gått sin egen väg, hela tiden trott på det han gör och genom det slagit igenom är som ett föredöme i sig skulle jag säga.

Medan Anton Karlsson ska dra igång sitt SHL-spel med Linköping kommer Erik Karlsson försöka leda Tre Kronor till finalspel i World Cup.
– Han är en spelare som avgör matcher på egen hand. På så sätt är han en av Tre Kronors viktigaste spelare i turneringen. Det är en sådan spelare man vill ha i ett lag.

bb160227zh064

Den 23-åriga backen från Landsbro går nu in på sin tredje säsong i Linköping. Dock som en av lagets äldsta backar. Det är bara tre av försvarsspelarna, Niclas Lundgren (26), Kristian Näkyvä (25) och Eddie Larsson (25) som är äldre än honom.
– Ja skulle nog säga att ett viktigt år för min utveckling som spelare var säsongen då jag var utlånad till Mora (2013/14). Där fick jag möta män på en lägre nivå än SHL. Det här gjorde att jag växte och kunde hantera min första säsong i SHL på ett bättre sätt.
– Jag är i grund och botten en defensiv back. Ska man spela mot dom bästa spelarna gäller det att man verkligen är redo för det och jag fick möjligheten att växa in i det på ett bra sätt.

BB151212ZV014

Gustav Forsling.

Det är du, Gustav Forsling, Carl Dahlström, Gabriel Carlsson, Petter Hansson och så vidare. Vad bottnar den här ”backboomen” i Linköping i?
– Jag tror att grunden och skolningen som du får då du kommer till hockeygymnasiet här ligger på en väldigt hög nivå. På senare år har det även blivit så att LHC vill ha samma spelidé från A-laget och ner i dom unga åldrarna. Allt för att det ska bli lättare att ta sig uppåt. Det tror jag är en viktig bit i det hela.
– Att sedan ha en som Niclas Hävelid som spelarutvecklare, det är inte alla föreningar som sitter inne med en sådan resurs.

Niclas Hävelid nämner du, men har även Magnus Johansson betytt mycket för din utveckling som spelare?
– Magnus var otroligt viktig för mig under min första säsong i LHC. Han var väldigt bra på att se matcher i sin helhet och få mig att kunna slappna av på ett bra sätt. Givetvis är det mycket man ska axla när man kommer in och ska göra sin första säsong. Att då ha honom runtomkring sig med sina erfarenheter var väldigt positivt för mig.

Förra säsongen hade ni en mer ålderstigen och mer rutinerad backuppsättning i och med att LHC hade både Jonas Junland och Daniel Rahimi i laget. Hur ser du på att ni nu har en betydligt yngre och mer oerfaren motsvarighet?
– Även om det är en ung backbesättning, jag menar att ”Gabbe” (Gabriel Carlsson) som är yngst har gjort en hel A-lagssäsong plus några matcher till då han kom upp första säsongen i slutspelet. Petter gjorde sin första A-lagssäsong förra året, jag har gjort två säsonger…
– Vi har fått känna på det mer än vad folk i allmänhet tror. Jag tror också att det kan vara bra för laget att se att vi har många unga grabbar som vill stjäla istid.

Anton, du är bara 23 år men ändå en av dom äldre backarna i laget, hur ser du på kraven och förväntningarna som ställs på dig och din prestation den här säsongen?
– För varje säsong får man ta med sig sin ryggsäck med erfarenhet som man har. Även om jag har gjort ett fåtal säsonger i SHL så har jag ändå skaffat mig en viss erfarenhet för varje säsong som gått. Det gäller att kunna kombinera det med ett utvecklande ”mind set”, att man hela tiden vill bli bättre. Hittar jag bara den balansen så tror jag att det blir bra.

Du har aldrig spelat i några landslag, men finns det någonstans i bakhuvudet att det vore kul att få chansen hos Rikard Grönborg i Tre Kronor?
– Jag tänker nog bara från dag till dag just nu. Jag är så jäkla fokuserad på uppgiften jag får varje dag. Skulle det ta mig till landslaget så skulle det vara jättekul, men jag fokuserar på att försöka göra det bästa av varje dag.
– Än så länge har jag fått jobba väldigt hårt för att vara på den positionen och så kommer jag fortsätta.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: