Landeskog vill göra skillnad i samhället: ”Har jag lyckats hjälpa nån är det värt väldigt mycket”
Ambassadör för Friends, talesperson för You Can Play och nu senast ett av affischnamnen som marknadsför stiftelsen Empwr. För Gabriel Landeskog har det blivit en självklarhet att använda sin position som hockeystjärna till att sprida budskap om samhällsfrågor han brinner för.
– Har jag inspirerat någon eller lyckats hjälpa någon genom det jag gör är det värt väldigt mycket, säger 23-åringen till hockeysverige.se.
STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han flyttade till Nordamerika redan som 17-åring. Beslutet att lämna tryggheten i Stockholm och Djurgården för en mer oviss tillvaro i juniorligan OHL och Kitchener Rangers har på många sätt kommit att forma Gabriel Landeskog till den hockeyspelare han är i dag.
Men även som person har Landeskog påverkats av sina år i Nordamerika. Även om det inte råder någon tvekan om hans svenska ursprung har exponeringen för kulturen i Kanada och USA satt sina spår. Det märks inte minst i de ledaregenskaper han har uppvisat på och utanför isen, egenskaper som har gjort honom till lagkapten i först Kitchener och sedan i Colorado Avalanche, där han blev den yngste spelaren i NHL:s historia att få C:et fastsytt på tröjan inför säsongen 2012/13.
I Nordamerika i större utsträckning än i Europa och Sverige anses lagkaptenen för ett proffslag ha en ledarroll som sträcker sig utanför isen och omklädningsrummet. Där förväntas han även ta ansvar i samhället, vara en god förebild och ge klubben positiv publicitet genom att ägna sig åt olika former av välgörenhet. Gabriel Landeskog har axlat det ansvaret genom att låna ut röst, ansikte, personlighet och inflytande åt sociala frågor han personligen brinner för.
De senaste åren har stockholmaren synts i olika kampanjer för organisationer som Friends, You Can Play och senast Empwr, en kanadensisk stiftelse som arbetar för att hjälpa offer för hjärnskakningar att ta sig tillbaka till ett normalt liv.
– Man försöker hjälpa till där man kan. Som elitidrottare på vilken nivå som helst har man ett ansvar att hjälpa till i viktiga frågor som man brinner för. Det här är de saker som jag brinner för och när tillfälle ges vill jag hjälpa till så mycket jag kan, förklarar han för hockeysverige.se.
Hur har det blivit så? Är det något i din uppfostran som har påverkat dig eller har möjligheterna bara uppenbarat sig vid rätt tillfälle?
– Både och kanske. Det är självklart man vill hjälpa andra samtidigt som man växer upp, läser mycket om att äldre spelare har gjort och gör saker av samma slag. Någonstans vill man göra sitt och bidra till en bättre värld för någon eller några. Har jag inspirerat någon eller lyckats hjälpa någon genom det jag gör är det värt väldigt mycket.
Det här känns ändå mer som en nordamerikansk företeelse, är det något elitidrottare i Sverige kan bli bättre på?
– Jag tycker många svenska elitidrottare engagerar sig mycket. Tittar du inom hockeyn finns det många bra exempel. Victor Hedman är engagerad i Ge bort till sport och Niklas Kronwall kör sin välgörenhetsmatch i Järfälla. Det finns många sådana exempel på spelare som bidrar till välgörenhet i hela världen, oavsett om de spelar i Nordamerika eller här hemma.
Har du något drömprojekt som finns längre fram i tiden som du skulle vilja engagera dig i som du inte redan arbetat med?
– Det finns ett par idéer. Man har sett de som åker ned till Afrika och bygger skolor eller bara hjälper till med att köpa fotbollar eller vad som helst. Små grejer kan betyda mycket. Det är någonting jag så småningom, när man kommit en bit på vägen och etablerat sig, skulle vilja engagera mig i. Det är lite av en dröm.
Det känns som du i din position som lagkapten och offentlig person kan få en hel del förfrågningar och jag antar att sådana här engagemang kan ta en del tid i anspråk. Är det svårt att skapa balans i det där, veta när man ska tacka nej eller säga ja?
– Nej, det tycker jag inte att det är. Att känna att man hjälper folk tillför en hel del energi. Hockey är någonting jag gör – det är inte den jag är. Om jag på den fritid jag har kan göra småsaker här och där för att hjälpa till så känns det bara bra och det är ingen belastning, utan något som känns som en självklarhet.
KOMPISEN FICK LOVANDE KARRIÄR FÖRSTÖD AV HJÄRNSKAKNING
Empwr, som Landeskog engagerat sig i under sommaren, startades av gode vännen och tidigare lagkamraten i Kitchener, Ben Fanelli. Den nu 23-årige kanadensaren var bara 16 år när han debuterade i OHL samma säsong som Landeskog var rookie 2009/10. I sin sjunde match med Rangers blev han brutalt tacklad av Barrie Colts forward Michael Liambas.
Tacklingen tog så illa att Fanelli drabbades av en fraktur i huvudet och ådrog sig en svår hjärnskakning. Backlöftet spelade visserligen tre säsonger i OHL efter att ha gjort comeback efter nästan två års frånvaro 2011. Han blev sig aldrig riktigt lik på isen och valde att avsluta karriären 2014.
Sedan dess har han lagt ned hjärta och själ i att skapa större förståelse och mer kunskap kring hjärnskakningar. Gabriel Landeskog blev involverad i projektet på grund av att han är nära vän med Ben Fanelli. Men också för att han själv har varit drabbad, något han berättade om i ett uppmärksammat inlägg på sajten Players’ Tribune tidigare i sommar.
– Jag vet själv hur tufft det var när jag drabbades av en hjärnskakning och hur jobbigt det var att återhämta sig. Men jag är elitidrottsman, har tillgång till fantastiska resurser och är omgiven av läkare och andra som ger mig vård, råd och support.
– Tänk då kidsen som spelar hockey eller vad det nu än kan vara och drabbas av en hjärnskakning. De har antagligen inte tillgång till den expertisen eller kunskapen. Men genom Empwr har vi i samarbete med University of Toronto fått fram enkla guidelines som man kan följa för att komma på rätt väg igen.
– Det är precis sådana saker som engagerar mig. Bara tanken på att kunna hjälpa drabbade som har det tufft gör mig glad.
FAKTA: Landeskog och hans sociala engagemang
Empwr – skapa förståelse för och utbilda kring hjärnskakningar
”Vi jobbar för att utbilda människor hur man ska gå till väga när man drabbas av en hjärnskakning för att komma tillbaka till ett friskt och vanligt liv – oavsett vad man gör. Om man är elitidrottare eller bara går över gatan, blir påkörd och får hjärnskakning av det. Vi vill ge alla människor som drabbas nycklar för att kunna återhämta sig och samtidigt skapa större förståelse vad drabbade personer går igenom.”
Friends – antimobbing-verksamhet
”Det är ett ambassadörsskap som handlar om att hjälpa till och sprida deras budskap. Vi hade Friends-dagen på Skansen för ett par år sedan och i höstas var hade de en internationell antimobbing-dag där förbundet anordnade aktiviteter i Denver, där jag var med och pratade, träffade lärare och elever. Det behöver inte vara några stora grejer, men det handlar mycket om sprida deras budskap på sociala medier eller berätta om deras verksamhet när tillfälle ges.”
You Can Play – för allas rätt att delta i idrott
”Det var något som dök efter min första eller andra säsong i NHL. Det kändes som en självklarhet att ställa upp för en sådan organisation som jobbar för att alla ska delta, oavsett förutsättningar, etnicitet, läggning eller vilken religion du har. Här känns det som vi har kommit en bit på vägen och som att You Can Play har gjort ett grymt jobb för att bidra till det i framför allt Nordamerika.”
Den här artikeln handlar om: