Hockeyvärldens 75 största talanger
Här är The Hockey News lista
Varje år släpper The Hockey News sitt Future Watch-nummer, en tidning där man rankar de 75 största talangerna i hockeyvärlden. På årets lista återfinns tre svenskar bland de 20 främsta. Hockeysverige.se ger er listan i sin helhet med personliga spelarpresentationer.
Sammanställningen av The Hockey News lista görs med hjälp av 14 NHL-scouter och general managers som får ranka de 75 största talangerna som är knutna till/draftade av ett NHL-lag, därför saknas spelare som Seth Jones, Nathan MacKinnon och Elias Lindholm som är aktuella för draften i sommar. Rösterna räknas samman och görs om enligt ett poängsystem. Den spelare som får ihop flest poäng hamnar högst på listan.
Det scouterna framför allt tar hänsyn till är hur pass stor potential spelarna har att bli stjärnor i NHL inom en tidsram på fem till tio år.
Hockeysverige.se presenterar här nedan The Hockey News ranking för 2013. Noterbart är att den försenade säsongen (till en följd av lockouten) har gjort att många av de rankade spelarna redan har etablerat sig i NHL sedan listan sammanställdes.
Vill du se hur hela förra årets lista såg ut? Då hittar du den här: http://www.hockeysverige….
Foto: Getty Images (Arkivbild)
David Rundblad. |
75) Cody Eakin, c, Dallas Stars
74) Jack Campbell, Texas (AHL) – Dallas Stars
73) Mattias Ekholm, b, Milwaukee (AHL) – Nashville Predators
72) Jarred Tinordi, b, Hamilton (AHL) – Montréal Canadiens
71) David Rundblad, b, Portland (AHL) – Phoenix Coyotes
70) Stefan Elliott, b, Lake Erie (AHL) – Colorado Avalanche
69) Mike Matheson, b, Boston College (NCAA) – Florida Panthers
68) Nikita Kutjerov, fw, Rouyn-Noranda (QMJHL) – Tampa Bay Lightning
67) Stefan Noesen, fw, Plymouth (AHL) – Ottawa Senators
66) Jason Zucker, fw, Minnesota Wild
65) Tyler Toffoli, fw, Los Angeles Kings
64) Stefan Matteau, fw, Blainville-Boisbriand (QMJHL) – New Jersey Devils
63) Joe Morrow, b, Texas (AHL) – Dallas Stars
62) Emerson Etem, fw, Anaheim Ducks
61) Tim Erixon, b, Columbus Blue Jackets
60) Ryan Murphy, b, Kitchener (OHL) – Carolina Hurricanes
Foto: Getty Images (Arkivbild)
Gustav Nyquist |
59) Brock Nelson, c, Bridgeport (AHL) – New York Islanders
58) Austin Watson, c, Milwaukee (AHL) – Nashville Predators
57) Kyle Palmieri, fw, Anaheim Ducks
56) Radek Faksa, c, Kitchener (OHL) – Dallas Stars
55) Gustav Nyquist, fw, Detroit Red Wings
54) Beau Bennett, fw, Pittsburgh Penguins
53) Brett Connolly, fw, Syracuse (AHL) – Tampa Bay Lightning.
52) Dmitrij Jaskin, fw, Moncton (QMJHL) – St. Louis Blues
51) Ty Rattie, fw, Portland (WHL) – St. Louis Blues
Topp 50
50) Johnny Gaudreau, fw, Boston College – Calgary Flames
Den tekniske amerikanen blev en publikfavorit på JVM med sin vackra mål. Påminner om Pavel Datsiuk i sina bästa stunder, men har storleken emot sig i jakten på en plats i NHL.
49) Zemgus Girgensons, c, Rochester (AHL) – Buffalo Sabres
Letten hoppade in i AHL som 18-åring och hade stundtals svårt att hävda sig i konkurrensen. Hans främsta tillgång på isen är hans fart.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
Rickard Rakell. |
48) Rickard Rakell, c, Plymouth (AHL) – Anaheim Ducks
Den skicklige tvåvägsspelaren hade ytterligare en produktiv säsong i OHL och fick även debutera i NHL när säsongen startade. Var även med om sitt tredje JVM i Ufa där det blev silver för Sverige.
47) Mathew Dumba, b, Red Deer (WHL) – Minnesota Wild
Hajpad inför draften i fjol tack vare sin dynamiska spelstil och hårda skott. Säsongen i WHL blev dock en besvikelse för den tacklingsvillige backen som ratades inför JVM.
46) Brett Ritchie, fw, Niagara (OHL) – Dallas Stars
Pålitlig prickskytt som nätade 41 gånger på 53 matcher i AHL. Påminner en del om den före detta Dallas-forwarden James Neal tack vare sin storlek. Behöver dock bli aggressivare.
45) Malcolm Subban, mv, Belleville (OHL) – Boston Bruins
P.K:s lillebror var Bruins förstaval i fjolårets draft. Han svarade för en ojämn insats i JVM, där Kanada gick miste om medalj för första gången på 15 år. Är en atletisk råtalang som behöver en hel del teknisk skolning.
44) Marcus Foligno, fw, Buffalo Sabres
Förhoppningarna på Marcus Foligno var stora efter den fina avslutningen på fjolårrsäsongen, där den storvuxne och fysiske forwarden svarade för 13 poäng på 14 matcher. Rookiesäsongen blev dock en ojämn historia, där Foligno bara lyckades göra fem mål på 47 matcher.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
Joel Armia |
43) Joel Armia, fw, Ässät – Buffalo Sabres
Den store högerforwarden sköt 19 mål i FM-ligan och krönte säsongen med att vinna en finsk mästerskapstitel med Ässät. Prickskytten förväntas ta steget över till Nordamerika i höst.
42) Derrick Pouliot, b, Portland (WHL) – Pittsburgh Penguins
Offensivspecialisten snittade mer än en poäng per match under grundserien och var med om att ta Portland till mästerskapstiteln i WHL såväl som Memorial Cup-final. Är en väldigt puckskicklig back med bra spelsinne. Behöver framför allt lägga på sig mer muskler och bli bättre defensivt innan NHL är ett alternativ.
41) Nathan Beaulieu, b, Hamilton (AHL) – Montréal Canadiens
Den offensive och snabbskrinnande backen gjorde en fin rookiesäsong med bottenlaget Hamilton i AHL. Spelade sex matcher med Montréal och svarade för två assist. Kommer att styra Montréals powerplay tillsammans med P.K. Subban så fort han har växt in i rollen som proffsspelare och förbättrat sitt spel utan puck.
40) Olli Määttä, b, London (OHL) – Pittsburgh Penguins
Den finske tvåvägsbacken valdes i likhet med Derrick Pouliot av Pittsburgh i första rundan förra sommaren. Under sina två säsonger med London Knights har han vunnit två OHL-mästerskap och fortsatt att utveckla sitt spel på ett tillfredsställande sätt.
39) Tomas Hertl, c, Slavia Prag – San José Sharks
Tjeckien har inte producerat alltför många vassa talanger de senaste åren, men Tomas Hertl är ett av bevisen på att det sannolikt har vänt för tjeckisk hockey när det gäller återväxten. Den gångna säsongen spelade den skicklige Slavia Prag-centern både JVM- och VM-hockey för moderlandet. Ryktas dessutom har skrivit på ett treårskontrakt med San José.
38) J.T. Miller, fw, Connecticut (AHL) – New York Rangers
Den storvuxne forwarden ägnade sin sista juniorsäsong åt att mestadels spela seniorhockey. Han valde bort ett sista år med Plymouth Whalers i OHL för att spela AHL-hockey med Connecticut Whale. Spelade dessutom inte mindre än 26 matcher med New York Rangers. Blev även juniorvärldsmästare med USA efter en fin insats i ryska Ufa.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
Oscar Klefbom. |
37) Oscar Klefbom, b, Färjestad
Vad som troligtvis hade blivit hans stora genombrottssäsong blev i stället en mardrömssäsong. En elakartad axelskada och efterföljande operation begränsades Klefbom till elva matcher för Färjestad. Nu flyttar tvåvägsbacken till Nordamerika för att försöka slå sig in i Edmonton Oilers försvarstörstande lag. Inget omöjligt uppdrag om han bara får hålla sig frisk.
36) Nick Bjugstad, c, University of Minnesota (NCAA) – Florida Panthers
Den uppåt två meter långa tvåvägscentern avslutade sin collegesejour i Minnesota med att skjuta 21 mål på 40 matcher. Debuterade i NHL och sköt sitt första mål för Florida och avslutade säsongen med att ta brons med USA vid VM. Kommer att stå på gränsen till att vara en ordinarie NHL-spelare redan i höst.
35) Scott Laughton, c, Oshawa (OHL) – Philadelphia Flyers
Laughton, draftad som 20:e spelare i fjol, slog sig in i Philadelphia Flyers direkt efter lockouten och hann vara ombytt i fem matcher innan han sändes tillbaka till OHL. 19-åringen är mångsidig i sitt spel och kliver inte undan om det smäller. Kaptensmaterial.
34) Teuvo Teräväinen, c, Jokerit – Chicago Blackhawks
Den spelskicklige finländaren fortsätter att göra succé i hemlandet. Blott 18 år gammal svarade han för 31 poäng på 44 matcher för Jokerit. Teräväinen har bra underlag för att bli en produktiv NHL-spelare – spelsinne, passningsförmåga och hockey-IQ – men måste förbättra skridskoåkning och styrka för att ta steget fullt ut.
33) Brandon Saad, fw, Chicago Blackhawks
Den 20-årige amerikanen slösade inte bort någon tid utan slog sig in i Chicagos lag direkt efter lockouten. Där har han använts som en topp sex-spelare och gjort så bra ifrån sig att han nominerades till Calder Trophy som årets rookie i ligan. Ännu ett bevis på att Chicagos scouter har många rätt i dessa dagar. Draftades i andra rundan 2011.
32) Brandon Gormley, b, Portland (AHL) – Phoenix Coyotes
Flytten från offensiva QMJHL till proffshockeyn i AHL blev en tuff omställning för Brandon Gormley. Tvåvägsbacken hade initialt problem med det defensiva spelet, men spelade upp sig och blev bättre ju längre säsongen led. Kommer att slåss om en NHL-tröja i höst.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
Calle Järnkrok. |
31) Calle Järnkrok, c, Brynäs – Detroit Red Wings
Fick bära ett tungt lass i Brynäs under deras mellansäsong efter SM-guldet. Var lagets främsta producent, men såg tröttkörd ut sent på säsongen. Avrundade säsongen med ett VM-guld och står nu i valet och kvalet om han ska sticka till Nordamerika eller stanna i Sverige. Behöver fortfarande utveckla sin fysik en hel del.
30) Jacob Markström, mv, Florida Panthers
Efter några långa och mödosamma säsonger i Nordamerika tog Jacob Markström äntligen steget upp i NHL på heltid under den här säsongen. Det blev några ojämna månader med Florida Panthers för 23-åringen. Dels för att Panthers var ligans sämsta lag, dels för att Markström själv svajade mellan strålande insatser och rena bottennapp. Har nu chansen att etablera sig som etta i NHL – om han kan bli en jämnare spelare.
29) Jaden Schwartz, fw, St. Louis Blues
Rookiesäsongen höll inte riktigt vad den lovade, men i St. Louis kommer man att ha mycket tålamod med den puckskicklige forwarden som har väldigt mycket hockey i sig. Svarade för 13 poäng (7+6) på 45 matcher i NHL.
28) Boone Jenner, c, Oshawa (OHL) – Columbus Blue Jackets
I Sverige är han mest känd som kanadensaren som brutalt tacklade bort Jesper Pettersson från JVM. I Nordamerika är Boone Jenner mer känd för att vara en passionerad och fysisk tvåvägscenter som kan komma att bli lagkapten i NHL en vacker dag. Har gjort en hel del poäng som junior, men tros bli mer av en karaktärsspelare i NHL.
27) Charlie Coyle, c, Houston (AHL) – Minnesota Wild
Den store och spelskicklige centern inledde säsongen i AHL, men när lockouten var över tog det inte lång tid innan han hade spelat till sig en framträdande roll i NHL-laget. Coyles avslutade grundserien med klart godkända 14 poäng (6+8) på 37 matcher. Är en av de Minnesota Wild-talanger som har störst potential.
26) Brendan Smith, b, Detroit Red Wings
En tidig skada satte käppar i hjulet för Smith när NHL-säsongen väl drog i gång. Trots att poängen inte kom i förväntad utsträckning under grundserien har Red Wings klubbledning gång på gång understrukit hur nöjda de är med 23-åringens utveckling. Defensivt finns det fortfarande mycket att jobba på. Smith förlorar för många närkamper och gå alltför ofta vilse i positionsspelet.
25) Andrej Vasiljevskij, mv, Ufa (KHL) – Tampa Bay Lightning
Rysslands stora målvaktshopp gjorde på nytt ett starkt JVM genom att stoppa 95 procent av skotten han ställdes emot när det blev brons i hemmaturneringen i Ufa. Vasiljevskij fick även prova på KHL-spel och höll nollan i sin första match för Salavat. Andrej Vasiljevskij lever därmed upp till epitetet som ”världens bästa juniormålvakt” just nu.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
Robin Lehner. |
24) Robin Lehner, mv, Ottawa Senators
NHL-lockouten ledde Robin Lehner till ännu en säsongsinledning i Binghamton i AHL. Där visade han snabbt att han var överkvalificerad för farmarlagshockey. När Craig Anderson blev skadad tog Lehner också chansen att visa att hans spel håller gott och väl. Ottawa trejdade sedermera Ben Bihsop till Tampa Bay Lightning. Därmed får Lehner anses vara ordinarie i NHL. Nästa steg blir att försöka sno förstaspaden från skicklige Anderson.
23) Griffin Reinhart, b, Edmonton (WHL) – New York Islanders
Mittenbrodern i den talangfulla brödraskaran Reinhart gick till Islanders som fjärde spelare i förra sommarens draft. Han är en pålitlig tvåvägsback med bra blick för spelet som förväntas få chansen att spela NHL-hockey redan till hösten. Gjorde en stabil insats i JVM tills han stängdes av för en slashing i huvudet på amerikanen Vincent Trochek i semifinalen.
22) Jonas Brodin, b, Minnesota Wild
Höstsäsongen spolierades av ett brutet nyckelben. Därefter behövde Brodin bara en match i AHL innan han kastades in i hetluften med Minnesota Wild, där han gjorde vild succé. Trots sin ringa ålder snittade han över 23 minuters speltid per match, överträffat endast av backkollegan och Norris Trophy-kandidaten Ryan Suter. Brodin är sakta men säkert på väg att växa ut till en NHL-stjärna med sitt mogna, följsamma och intelligenta backspel.
21) Filip Forsberg, fw, Leksand – Nashville Predators
Filip Forsberg fick finna sig i att bli trejdad mindre än ett år efter att ha blivit draftad av Washington Capitals. Hans egen NHL-framtid kan dock ha gynnats av det faktum att Capitals skeppade hans rättigheter till Nashville Predators i utbyte för forwarden Martin Erat. Det dröjde bara ett par veckor innan 18-åringen hade begått sin NHL-debut för den nya klubben och mycket tyder på att Predators kommer att ge JVM-kaptenen chansen att slå sig in i truppen vid träningslägret i höst.
20) Chris Kreider, fw, New York Rangers
Den store och skridskoskicklige amerikanen gjorde storstilad succé som NHL-debutant i slutspelet förra våren. I år hade Kreider det desto tyngre. 22-åringen fick inte spelet att stämma i AHL under hösten och hämmades av en fotskada när NHL-säsongen väl drog i gång. Med tanke på att det bara är ett drygt år sedan Kreider fortfarande spelade collegehockey finns det ingen anledning för Rangers att känna panik än. Kreiders tid kommer att komma.
19) Morgan Rielly, b, Moose Jaw (WHL) – Toronto Maple Leafs
Torontos förstaval i förra sommarens draft hämtade sig väl efter den knäskada som spolierade hans förra säsong. Rielly tillhörde en av WHL:s bästa offensiva backar och svarade för 54 poäng på 60 matcher för Moose Jaw. I JVM visade han också framfötterna och var en av Kanadas bättre försvarsspelare. Han avslutade säsongen i AHL med Toronto Marlies och gav ett positivt intryck. Kommer säkerligen att testas i NHL till hösten.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
Jakob Silfverberg |
18) Jakob Silfverberg, fw, Ottawa Senators
Omställningen från spelet i elitserien till den nordamerikanska hockeyn var omfattande. Jakob Silfverberg växte under resans gång och visade att han är en spelare som Ottawa kommer att ha stor nytta av framöver. Med sitt vassa skott och sin spelförståelse hoppas Senators att den tidigare brynäshjälten är en framtida 20-30-målsskytt i ligan.
17) Mika Zibanejad, fw, Ottawa Senators
Mika Zibanejads höst och vår är så vitt skilda att man kan tro att det är två vitt skilda spelare. Efter en trög start i AHL drabbades 20-åringen av ett skadehelvete som höll i sig flera månader. En whiplash-skada påverkade en visdomstand som gjorde att den svenske rookien blev väldigt sjuk. Han missade JVM och fick kämpa sig tillbaka den hårda vägen. När han väl gjorde comeback dröjde det inte länge innan han blev uppkallad till NHL för att täcka upp för skadade Jason Spezza. Väl i Ottawa lossnade spelet för den tidigare JVM-hjälten som avslutade grundserien med fler poäng än Jakob Silfverberg.
16) Michail Grigorenko, c, Québec (QMJHL) – Buffalo Sabres
Den ryske supertalangen föll handlöst i draften och valdes först som tolfte spelare efter att ha rankats topp 3 tidigt förra säsongen. Grigorenko hann göra 25 NHL-matcher med Buffalo utan att utmärka sig speciellt mycket. I QMJHL var han dominant, något som tyder på att 19-åringen sannolikt spelar NHL-hockey till hösten. AHL är inget alternativ eftersom han draftades från den kanadensiska juniorligan. Grigorenko är en stor och kraftfull center som är stark med pucken och både kan agera playmaker och avslutare. Skridskoåkningen är hans akilleshäl.
15) Sven Bärtschi, fw, Abbotsford (AHL) – Calgary Flames
Den skicklige schweizaren hade en helt okej första seniorsäsong, men hämmades av skador i både AHL och NHL. Eftersom Calgary är på väg in i en ofrånkomlig generationsväxling kommer Bärtschis utveckling bli viktig. Med sitt spelsinne och sin finess har han kapacitet att bli en produktiv spelare i NHL, men skadorna har dessvärre varit ett återkommande tema de två senaste säsongerna. Han behöver vara frisk för att fylla potentialen.
14) Mark Scheifele, c, Barrie (OHL) – Winnipeg Jets
Säsongen avslutades på ett hjärtskärande vis för Winnipegs supertalang. Mark Scheifele tvingades avstå den sjunde och helt avgörande OHL-finalen mellan hans Barrie Colts och London Knights. Från läktarplats fick han se Londons Bo Horvat avgöra matchen med bara tiondelar kvar av tredje perioden. Bortsett från finalförlusten med Barrie och missräkningen med Kanada i JVM hade han en produktiv säsong och vann exempelvis OHL-slutspelets poängliga i överlägsen stil. I NHL blev det bara fyra matcher för Winnipeg innan han skickades tillbaka till Barrie. Som många andra unga talanger är det bara styrkan som hindrar honom från att spela NHL-hockey. Alla andra pusselbitar är mer eller mindre på plats.
13) Ryan Strome, c, Niagara (OHL) – New York Islanders
Om John Tavares är New York Islanders förstacenter i många år framöver tror och hoppas klubbledningen att Ryan Strome ska nypa centerplatsen alldeles bakom honom. Strome, som är en puckskicklig och oförutsägbar spelare, var en dominant kraft i OHL under den gångna säsongen och snittade närmare två poäng per match i juniorligan. Fick aldrig chansen av Islanders tidigt på säsongen, men kommer av allt att döma att spela NHL-hockey till hösten.
Foto: Uffe Bodin
Hampus Lindholm. |
12) Hampus Lindholm, b, Norfolk (AHL) – Anaheim Ducks
Den unge skåningen fick ett sent genombrott med Rögle i allsvenskan i fjol och var en av de stora överraskningarna i första rundan när Anaheim Ducks knep honom redan som sjätte spelare. Hampus Lindholm valde att sticka till Nordamerika på en gång och fick tidigt lovord för sitt mogna tvåvägsspel i AHL. Han stötte dock på problem i form av två hjärnskakningar som höll honom borta från spel under ett par månaders tid, något som även tvingade honom att avstå från JVM-spel. Fick aldrig debutera i NHL under säsongen, men det vore ingen överraskning om han tar en plats på Anaheims blålinje i höst.
11) John Gibson, mv, Kitchener (OHL) – Anaheim Ducks
Att John Gibson är rankad först av alla målvakter på den här listan är ganska naturligt sett till den säsongen han hade. Han var JVM:s bästa spelare och agerade levande vägg under USA:s väg till guldet i ryska Ufa. Därefter avslutade han säsongen med att ta en bronsmedalj på VM med det amerikanska A-landslaget. Kommer sannolikt att spela i AHL-hockey i höst för att komma in i seniorspelet. Med Jonas Hiller och Viktor Fasth under kontrakt finns det ingen anledning att hetsa 19-åringen, men det lär inte dröja länge innan Ducks målvaktsduo kan känna Gibsons flåsningar i nacken.
Foto: Getty Images.
10) Jacob Trouba, b, University of Michigan (NCAA) – Winnipeh Jets
Jacob Trouba var en man bland gossar på JVM i Ufa. Han bombade in fyra mål och nio poäng på sju JVM-matcher och utsågs till turneringens bästa back. Efter att ha avslutat collegesäsongen med Michigan beslutade han sig för att avbryta sina studier och skriva på NHL-kontrakt med Winnipeg, som valde honom som nionde man i fjolårets draft. Trouba fick aldrig chansen att debutera för Jets, men avrundade i alla fall säsongen med att ta ett VM-brons i Stockholm med USA. Det är ingen vågad gissning att Winnipeg ger honom alla möjligheter att vinna ett NHL-jobb i höst.
Foto: Getty Images.
9) Ryan Murray, b, Everett (WHL) – Columbus Blue Jackets
Förra sommarens drafttvåa fick en kort säsong. Efter bara 23 WHL-matcher med Everett skadade Ryan Murray ena axeln illa, tvingades till operation och missade resten av säsongen, inklusive JVM. Trots bakslaget tycks Columbus ha för avsikt att matcha in den positionssäkre tvåvägsbacken i laget redan till hösten. Murrays mognad och spelintelligens gör honom redo för det. Det stora frågetecknet kring 19-åringen är om han har offensiva kvalitéer nog för att bli en toppback i NHL.
Foto: Getty Images.
8) Jonathan Huberdeau, fw, Florida Panthers
När NHL-säsongen slutligen kom i gång rådde det ingen tvekan om att Jonathan Huberdeau, vald som tredje spelare efter Ryan Nugent-Hopkins och Gabriel Landeskog i draften 2011, var redo att tampas med de stora gossarna. Han var en av få glädjeämnen i ett annars blekt Florida Panthers och hans poängskörd, 31 poäng på 48 matcher, gav honom Calder Trophy som årets rookie i NHL. Huberdeau blir en av nyckelpjäserna när Panthers tar nya tag för att lägga den gångna säsongens fiasko bakom sig.
Foto: Getty Images.
7) Mikael Granlund, c, Houston (AHL) – Minnesota Wild
Vi var många som hade förväntat oss stordåd av Mikael Granlund under rookiesäsongen i NHL. Vi var därför många som blev besvikna. Den talangrike centern hade svårt att ta plats i Minnesota Wilds lag och stannade på blygsamma åtta poäng (2+6) på 27 matcher. I Minnesota finns det emellertid ingen oro. Klubbledningen med general managern Chuck Fletcher hävdar att man hade förväntat sig att det skulle ta tid för Granlund att anpassa sig till det tuffare och snabbare spelet i NHL. Inom Wilds organisation är man fortfarande övertygade att de har en blivande storspelare i sina händer.
Foto: Getty Images.
6) Alex Galchenyuk, c, Montréal Canadiens
Ett avslitet korsband spolierade hela Galchenyuks fjolår. Därför var det många som tvivlade på att han skulle vara redo att kliva in i NHL direkt. Ett stark höst med 61 poäng på 33 matcher för Sarnia Sting i OHL suddade ut alla frågetecken. Efter att ha vunnit JVM-guld med USA åkte drafttrean till Montréal och spelade till sig en ordinarie Canadiens-tröja. 27 poäng är ett klart godkänt facit för den rysk-amerikanske 19-åringen som länge figurerade i Calder Trophy-snacket. Han avslutade säsongen med att avgöra straffläggningen mot Finland i USA:s bronsmatch på VM.
Foto: Getty Images.
5) Nail Jakupov, fw, Edmonton Oilers
Draftettans första NHL-säsong blev en ojämn historia som började bra, var medemåttig i mitten för att åter bli bra i slutet. 19-åringen delade segern i nykomlingarnas poängliga med Floridas Jonathan Huberdeau (31 poäng) och var dessutom den rookie som sköt flest mål (17). Trots det kom han bara femma i omröstningen till Calder Trophy som ligans främsta nykomling, vilket litegrann speglar ojämnheten i hans insats. Det har redan cirkulerat trejdrykten med Jakupovs namn, men Oilers gör nog klokt i att hålla fast vid den vasse målskytten i någon säsong till. Potentialen är skyhög och även om Oilers har en hel del offensiv talang är det sannolikt ingen som matchar Jakupovs näsa för motståndarmålet.
Foto: Getty Images.
4) Dougie Hamilton, b , Boston Bruins
20-åringen var ombytt i alla utom sex av Stanley Cup-finalisten Bostons matcher under grundserien och registrerade 16 poäng (5+11) under sin rookiesäsong i NHL. I slutspelet har Dougie Hamilton dock mest suttit på läktaren, precis som Adam Larsson fick göra när New Jersey Devils gick till final i fjol. Att som ung back anpassa sig till spelet i NHL är tufft, speciellt i slutspelstider när varje litet misstag kan bli oerhört kostsamt. Hamilton svarade för en klart godkänd rookiesäsong, men måste i likhet med de flesta andra offensiva unga backar lära sig att göra rätt avvägningar i den egna zonen och hitta rätt i positionsspelet. Gör han bara det kommer Bruins att ha en ny storback inom ett par säsonger.
Foto: Getty Images.
3) Jevgenij Kuznetsov, c, Tjeljabinsk (KHL) – Washington Capitals
Kuznetsov stod fast vid sitt ord, tackade nej till Washington Capitals kontraktserbjudande förra sommaren och tecknade ett nytt tvåårsavtal med sin KHL-klubb Traktor Tjeljabinsk. Detta för att ge sig själv bättre möjligheter att slå sig in i den ryska OS-truppen inför turneringen i Sotji i vinter. Kuznetsov, som var etta på motsvarande ranking i fjol, hade en bra säsong i KHL och hjälpte sitt Tjeljabinsk att ta sig till Gagarin Cup-final där det sedermera blev förlust mot Dinamo Moskva. Många hade ändå trott att Kuznetsov skulle leverera ännu fler poäng i KHL än de 44 poäng han samlade ihop. Det finns de som tror att Kuznetsovs utveckling kommer att stanna av om han inte tar steget till NHL och ställs inför en tuffare utmaning. Det är ett påstående som han själv har viftat bort som nonsens. Själv säger Kuznetsov att han kommer att flytta till Nordamerika efter nästa säsong.
Foto: Getty Images.
2) Justin Schultz, b, Edmonton Oilers
Hajpen kring Justin Schultz nådde bibliska proportioner när han tokdominerade AHL från sin backplats i höstas. Under en lång period toppade han till och med farmarligans poängliga. Fansen i Edmonton var av den anledningen väldigt uppspelta över 22-åringens inträde i laget när säsongen väl startade i januari. Men det blev väldigt snabbt tydligt att AHL och NHL är två vitt skilda saker. Schultz gjorde på det hela taget en helt okej rookiesäsong med 27 poäng (8+19) på 48 matcher, men spelet i den egna zonen behöver justeras och det är något som måste åtgärdas om den puckskicklige backen ska bli lika bra som förväntat. Schultz draftades ursprungligen av Anaheim Ducks i andra rundan 2008, men utnyttjade förra sommaren ett kryphål i kollektivavtalet och lyckades bli free agent, en status han använde till att skriva kontrakt med Edmonton Oilers.
Foto: Getty Images.
1) Vladimir Tarasenko, fw, St. Louis Blues
Två mål i NHL-premiären mot Detroit Red Wings och totalt tio poäng på sina åtta första NHL-matcher. Vladimir Tarasenko fick en kanonstart i St. Louis och klev blixtsnabbt fram som en av huvudfavoriterna till att ta hem Calder Trophy. Dessvärre gjorde sig verkligheten snabbt påmind och efter att ha ådragit sig en hjärnskakning i en match mot Colorado Avalanche i februari hade den ryske supertalangen svårt att finna sig till rätta igen och förlorade sin plats i laget. I slutspelet var han bara ombytt i en av lagets sex matcher. St. Louis har uppmanat ryssen att ägna sommaren åt att komma i bättre fysisk form, något som även den ryske förbundskaptenen Zinetula Biljaletdinov påminde Tarasenko om när han petade honom inför VM i fjol. Sina fysiska tillkortakommanden till trots är 21-åringen en spelare utöver det vanliga. Hans speltidigt under NHL-säsongen visade att det finns en potentiell superstjärna i den lika explosive som tekniske ryssen. Tarasenko kan göra saker med pucken i hög hastigt som andra bara drömmer om att kunna göra stillastående. Kan St. Louis Blues bara locka fram det bästa ur honom har man en spelare att bygga laget kring i framtiden.
Text: Uffe Bodin
Den här artikeln handlar om: