Anton Hedman inför SM-finalen mellan Luleå och Färjestad
Anton Hedman har ett förflutet i både Luleå och Färjestad.
I dag får han se två av sina tidigare klubba inleda finalserien om Raoul Le Mats-pokal – och tror på en tät och jämn final.
– Jag är tudelad, men jag hoppas Luleå tar hem det med 4–3 i matcher, säger Hedman till hockeysverige.se.
I dag inleds finalserien mellan Luleå och Färjestad. Två lag med relativt olika spelidéer. En spelare som spelat i båda finallagen är Anton Hedman. Mellan 2013 och 2018 spelade Hedman i Luleå förutom säsongen 2014/15 då han representerade Färjestad.
– Jag spelade fem säsonger i Luleå och en i Färjestad så min anknytning till Luleå känns större, säger Anton Hedman och fortsätter:
– Min äldsta son föddes där uppe och jag var där i två olika sejourer så jag känner betydligt starkare band till Luleå än Färjestad. Jag kan väl säga att jag håller på Luleå i finalen.
Hur ser du både Luleå som förening?
– Det finns ett otroligt engagemang där uppe. Hela staden andas hockey. Laget har ett stort stöd, alla brinner verkligen för hockeyn och det finns en hockeykultur där. Luleå som förening har blivit starkare och starkare samtidigt som dom har varit där uppe och nosat senaste åren. Sedan ”Bulan” (Thomas Berglund) kommit tillbaka har dom gjort det bra.
– Tittar jag på hur lagen spelar tycker jag att Färjestad spelar en roligare hockey. Jag tror pendeln kommer svänga tillbaka lite och hoppas att den hockeyn blir belönad. Framför allt i Skellefteå-serien tycker jag att Färjestad spelade en riktigt bra hockey, men med hjärtat håller jag på Luleå.
– Styrkan hos Luleå som förening är att dom vill vara i framkant. Engagemanget och kunskapen finns där.
“Jag hoppas med hjärtat att Luleå vinner”
Finns det likheter hos Färjestad som förening och kring intresset för laget i Karlstad?
– Ja, absolut. Samma sak där egentligen, men det kändes som jag kom in i livsstilen i Luleå på ett bättre sätt än vad jag gjorde i Karlstad.
Hur tänker du kring att det är just Luleå och Färjestad som är i final?
– Det jag tycker ha varit roligt nu då jag sett SHL från sidan och jämför med tidigare säsongen är att det funnits fler lag som varit med och hotat, vilket har varit positivt. Innan slutspelet började tyckte jag att det fanns fyra, fem lag som kunde vinna.
– Tidigare har Växjö varit starka och gått rent i ett slutspel eller Skellefteå som varit lite för bra för andra lagen. Nu tycker jag att det har varit öppet på ett annat sätt.
– Båda finallagen har gjort det otroligt bra. Luleå får bra lag att se dåliga ut, är otroligt disciplinerade och konsekventa. Dom gör samma saker och alla köper in i det, vilket är Luleås styrka.
Det är två olika spelmodeller som kommer mötas, vad förväntar du dig av finalerna?
– Det är svårt att säga. Färjestad har spelat tyngre, fysiskt och en mer kraftfull hockey. Luleå får, som sagt var, bra lag att se dåliga ut. Dom är såklart också fantastiskt skickliga
– Luleå har en bra defensiv samtidigt som (Linus) Omark varit fantastiskt, bra backar med (Sami) Lepistö och (Erik) Gustafsson… Det kan gå hur som helst. Jag hoppas med hjärtat att Luleå vinner, men samtidigt tycker jag att Färjestad spelar en liten skönare hockey.
Tror att Omark avgör – i sjunde matchen
Vilka spelare har stuckit ut lite extra i Luleå?
– Omark har varit bra, vilket alla sett. Lepistö har varit bra liksom Gustafsson och Pontus Andreasson. Alla köper in till det systemet, vilket på något vis är deras styrka.
Och i Färjestad?
– Jag har spelat med (Gustav) Rydahl uppe i Luleå. Det har varit fantastiskt att se hur många olika steg han tagit. Gustav är en helt annan spelare idag. Jag tycker om att se på när han spelar. Han är oerhört dynamisk och kraftfull i sitt spel. Det är en favorit.
– Färjestad har en skicklighet och bredd. Efter det att (Tomas) Mitell kommit in har laget också spelat lite bättre.
Hur slutar finalserien?
–Som jag så kan det gå lite hur som helst. Jag är tudelad, men jag hoppas Luleå tar hem det med 4–3 i matcher. I match sju avgör Omark i ”sudden”.
TV: Uppsnack inför finalserien mellan Luleå och Färjestad
Den här artikeln handlar om: