Stortalangen som siktar högt

Landeskog om JVM, OHL – och främmande kylskåp

Blott 16 år gammal utmålas Gabriel Landeskog som nästa svenska stortalang. Och han har onekligen satt ribban högt. Förutom spel med Kitchener Rangers i OHL hoppas högerforwarden på en roll i Pär Mårts JVM-bygge. Redan i år.
– Jag har satt det som ett mål för säsongen, säger ex-djurgårdaren i en stor intervju med hockeysverige.se.

Det råder bråda tider för Gabriel Landeskog. På söndagen kom han hem från Memorial of Ivan Hlinka i Tjeckien där U18-landslaget blev trea efter att ha krossat USA med 9-2 i bronsmatchen. Inom de närmaste veckorna ska han även hinna med spel för U20-landslaget i fyrnationsturneringen i Finland innan han slutligen flyttar till Kanada den 8 september – samma dag som det är tänkt att han ska inleda sin skolgång i Kitchener.

Men mer om det längre fram. Först och främst är den unge forwarden entusiastisk att berätta om framgångarna i Tjeckien. Sverige åkte dit med ett på pappret rätt anonymt lag, men Gabriel Landeskog är stolt över tredjeplatsen som han anser visar att 92-kullen är bättre än sitt rykte.

Foto: eliteprospects.com (Arkivbild)

Gabriel Landeskog.

– Egentligen är man aldrig nöjd med något annat än guld, men jag tycker att vi visar många att vi är med i leken, att 92-kullen är att räkna med. Vi kanske inte är lika starka som 91:orna på pappret, men vi är ett sammansvetsat gäng som har pusselbitarna för att lyckas, säger han och ger en förklaring till lagets styrka.

– Inför turneringen satte vi upp tre hållpunkter. Det var att vi skulle hjälpa varandra, lita på varandra och stå upp för varandra. Det lyckades vi med. Vi gav allt vad det än stod på tavlan. Mot Kanada var respekten borta vid första nedsläpp. Vi visste att vi kunde slå dem.

Nu blev det förlust mot Kanada (2-3) som sedermera vann hela turneringen. Förlusten innebar att Sveriges finalschanser försvann. En tröst i sammanhanget är att svenskarna var de enda som spelade jämnt med kanadensarna, som utklassade ett haussat Ryssland i finalen.

För Gabriel Landeskog blev turneringen en poängmässig succé. Han svarade för fyra mål och åtta poäng på fyra matcher.

– Jag gjorde det jag skulle göra. Poängmässigt gick det riktigt bra. Jag är inte känd som någon stor poängmakare, men hela vår femma klickade och då kom poängen, säger Gabriel och framhåller övriga medlemmar i femman, brynäsarna Ludvig Rensfeldt och Johan Larsson samt backduon Adam Larsson, Skellefteå, och Kalle Johansson, Östersund.

Gabriel Landeskogs starka spel med U18-landslaget har gjort att även U20-landslagets förbundskapten Pär Mårts har fått upp ögonen för den genombrottsstarke forwarden. Han var uttagen i juniorlandslagets första samling på försäsongen och får nu en ny chans i fyrnationsturneringen i Finland runt månadsskiftet.

Hoppas på JVM

Att komma med i det äldsta juniorlandslaget innebär per automatik att man kommer med i förhandssnacket inför JVM. Gabriel Landeskog säger först att ”det inte är någon katastrof” om han inte kommer med eftersom han fortfarande är ung. Men efter en stund erkänner han att det är en målsättning att ta en plats i laget.

– Jag har satt det som ett mål för säsongen. Det är bara att göra sitt bästa för att lyckas, sedan är det upp till Pär Mårts. Nu ska jag ju flytta till Kanada, det blir som att jag börjar om från början. Man vet inte hur lång tid det tar att anpassa sig till allt där borta, resonerar han.

Ja, flytten till Kanada nämnde vi som hastigast i inledningen. Efter många om och men bestämde sig Gabriel Landeskog för att lämna Djurgården och satsa på spel i OHL. Det krävdes en hel del betänketid – och dessutom en trade – innan beslutet spikades tidigare i månaden.

Traden var ett resultat av att Plymouth Whalers tog en rövare och draftade Gabriel som tredje spelare i importdraften. Detta trots att han var helt inställd på spel för Kitchener Rangers.

Foto:

– Det var lite av en berg- och dalbana, skrattar Gabriel Landeskog, som slutligen hamnade i Kitchener trots allt.

– Jag vet inte varför Plymouth tog mig, kanske var det en chansning från deras sida. Jag hade varit och hälsat på i Kitchener, träffat deras coach och sett mig omkring i staden. Det är en klubb med bra traditioner som spelade Memorial Cup för två år sedan och har utvecklat många duktiga spelare. Dessutom är Kitchener en riktig hockeystad. Det var efter besöket där som jag bestämde mig för att jag ville spela där, förklarar Gabriel som får sällskap av Brynäsbacken Patrik Andersson i sin nya klubb.

Beslutet föregicks av en hel del ångest och långa samtal med både pappa Tony och agenten Peter Wallén.

– Vi gjorde långa listor med fördelar och nackdelar, skillnader och likheter. Jag kan bara utgå från vad jag tror är bäst för min utveckling och då kändes det här rätt för min karriär. Djurgården hade också varit ett bra alternativ, men de finns fortfarande kvar. Det här med att spela juniorhockey i Kanada är en dröm som jag har haft.

Annorlunda att öppna någon annans kylskåp

Beslutet underlättades av att Gabriel under sitt besök i Kitchener fick träffa den familj – ”billet family” (inkvarteringsfamilj) – som han ska bo hos under sin tid i Kanada. Personkemin stämde direkt.

– En jättetrevlig familj, det känns som vi ska komma bra överens.

Att flytta in hos en annan familj låter lite krångligt, eller?
– Det kommer nog att kännas lite annorlunda när man öppnar kylskåpet första gången (skratt). Men jag är en rätt social kille så det ska nog gå smidigt.

I och med flytten tvingas Gabriel Landeskog avsluta sina gymnasiestudier, men att hoppa av skolan helt och hållet var aldrig aktuellt.

– Man vill ha något att göra under dagarna, annars är risken att man bara sover bort dem. Skolan blir en viktig del av livet där borta, rent socialt slipper man bli isolerad, säger Gabriel som börjar high school samma dag som han flyttar till Kanada.

NHL-draften och dess effekter på tillvaron behöver den unge stockholmaren inte oroa sig för på länge. Eftersom han är född i november 1992 är han inte tillgänglig för att draftas förrän i juni 2011.

– Man kan se det på olika sätt, men jag tycker att det är positivt för mig. Det ger mig ett extra år att prestera, att få ögonen på sig. Nu har jag två säsonger på mig att spela bra ishockey, säger Gabriel Landeskog.

– Victor Hedman och John Tavares mådde inte direkt dåligt av att få ett till år på sig att utvecklas innan de draftades.

En bra poäng från en spelare som enligt egen utsago inte gjort sig känd som en poängmakare.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: