Jannes inspirerande SHL-plan: ”Har inte varit så sugen på flera år”
Det ekonomiska strulet i Karlskrona fick Janne Karlsson att leta efter ett nytt uppdrag. Nu står den välmeriterade tränaren inför utmaningen att tillfredsställa de kräsna Södertälje SK-fansen och försöka ta den anrika klubben tillbaka upp till finrummet i SHL.
– Med Karlskrona kändes som att det skulle bli en säsong där vi får kämpa med näbbar och klor. Här lät det spännande på det sätt som dom skulle satsa, säger Karlsson i en stor intervju med hockeysverige.se.
SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev bara en och en halv säsong i Karlskrona för Janne Karlsson. Efter att med små medel ha lyft Blekinge-laget från botten av Hockeyallsvenskan till att vara nära att nå kvalserien till SHL valde han att lämna örlogsstaden för att starta en ny resa i tränarkarriären.
Hockeysverige.se reste ned till Janne Karlssons nya hemmaarena, AXA Sport Center i Södertälje, för att träffa honom för en pratstund inne på tränarkontoret i arenans innandömen. I ett hörn står tv:n på med NHL-hockey från natten. Resten av SSK:s tränarstab ”Ante” Karlsson och Jimmy Blixt samt sportchefen Per Nygårds kommer alla fram och hälsar, liksom Jannes hund som gärna vill ha sin nos med i intervjun.
Till att börja med är vi nyfikna på varför Karlsson tog det drastiska beslutet att lämna KHK efter den mycket framgångsrika säsongen han hade med laget nere i Blekinge.
– Ja du, bra första fråga. Jag hade en ”out” så att jag kunde bryta. Nu tror jag och hoppas att Karlskrona kommer att ordna det här ändå, men efter säsongen vi hade i fjol hoppades jag att vi skulle kunna ta ännu ett kliv. Sedan var det mycket med ekonomin. Jag har varit i klubbar med dålig ekonomi tidigare så jag gick på magkänslan helt enkelt. Jag kände väl att jag inte ville sitta och vänta för att se åt vilket håll det bar iväg åt.
Har man förutsättningar i Blekinge för att inom en snar framtid få ett lag som tar klivet upp i SHL, intresset är stort publikt i alla fall?
– Jag tror att man har alla möjligheter till det. Jag vet inte varför intresset är så stort där nere, men jag tror intresset grundade sig i på 1960- eller 70-talet när Tingsryd var utan arena och spelade sina matcher i Karlskrona. Den publiken hängde sedan med och det skapades ett intresse. Många äldre människor åker än i dag från Blekinge för att se på Tingsryd. Det är den historia som jag har hört i alla fall.
Foto: Ronnie Rönnkvist
”SOM TRÄNARE FÅR MAN VARA EN KAMELEONT”
Janne Karlsson har lyckats bygga lag som svarar för prestationer över det vanliga. Innan han gjorde Karlskrona till ett allsvenskt topplag var han med om att lyfta upp Växjö i SHL. Vad nyckeln i hans ledarskap ligger har han lite svårt att svara på.
– Det är jättesvårt att sitta och prata om sig själv. Den frågan är kanske lättare att ställa till andra, svarar han svävande.
Om du skulle beskriva ditt ledarskap, hur skulle det låta?
– Det är svårt att förklara, men jag vill allt, skrattar Janne Karlsson innan han försöker utveckla sitt svar:
– Jag tror att jag ändå är rätt så avslappnad och inte spelar någon roll. Jag är den jag är och ställer krav men vill spela en hockey där jag släpper mycket till spelarna. Ändå har jag några punkter som jag håller stenhårt på. Det gäller alla spelare. Sedan får vi göra misstag och även få spelarna att agera där ute och inte fundera så mycket.
– Det är svårt, men som tränare i dag får man vara som en kameleont, man får ändra sig med generationerna och försöka hänga med. Det har jag också försökt göra och jag tror att mitt ledarskap har förändrats ganska mycket om du jämför med tio år tillbaka i tiden.
Behövde du förändra ditt ledarskap mycket när du blev elitserietränare med Växjö?
– Nej, det tycker jag nog inte. Det var tufft att gå upp. Vi fick kämpa som djur och vi hade problem. När jag sedan fick ”kicken” andra året hade vi ett lag som inte räckte till på något sätt. Det saknades någonting.
– Jag kände väl också att jag inte hade den här energin samtidigt som jag kanske inte riktigt trodde på det laget som vi hade. Kanske borde jag ha trott mer på spelarna som tog upp laget och kört mer på dom spelarna. Det gjorde vi första året när vi tog 22 poäng på tio matcher trots att vi gick på tre lines när stjärnorna var skadade. Det var inget flashigt lag. Andra året hade vi kanske inte det optimala laget som jag ville ha. Vi var ganska begränsade. Vi jobbade hårt och försvarade oss bra, men hade svårt för att föra matcher.
– Jag var dessutom inne på mitt sjätte år i Växjö och den sommaren var det nära att jag fick ett KHL-bud. Jag var till och med där i Ryssland på besök. Jag trodde att jag hade ett bud och blev sedan väldigt besviken när jag inte fick det och hade lite svårt att komma över det.
Nu ligger både Växjö och KHL i det förflutna. Nästa utmaning för Janne Karlsson ligger i att försöka få fason på Södertälje SK, som hade ett riktigt tungt fjolår och länge såg ut att hamna i kvalserien. Så här förklarar han valet att ta över SSK.
– Det lät spännande på det sätt som dom skulle satsa. Sedan bor vi i Växjö och det tar inte så långt att åka hit. Det tar tre timmar upp hit med tåg och det var hanterligt på något sätt. Sedan känner jag att det kan bli en otroligt spännande säsong. Med Karlskrona kändes som att det skulle bli en säsong där vi får kämpa med näbbar och klor. Nu kan det gå bra för Karlskrona, men när inte ekonomin finns där blir det lite av ett lotteri.
Jimmy Blixt, ”Ante” Karlsson och Per Nygårds blir Janne Karlssons närmaste män kommande säsong. Foto: Ronnie Rönnkvist
”JIMMY ÄR EN SUPERNÖRD NÄR DET GÄLLER HOCKEY”
Som assisterande tränare i Södertälje får Janne Karlsson två andra namn som kommer in utifrån. Det handlar om Anders Karlsson, som senaste säsongen hade samma uppgifter i Timrå, och Jimmy Blixt, som närmast kommer från jobbet som general manager i Björklöven.
– Jimmy, som jag tränat tidigare i Björklöven, har jag handplockat. ”Ante” var ett förslag från ”Nygge” (Per Nygårds), men jag fastnade för ”Ante” direkt så det var klockrent. Den konstellation vi har nu kan inte bli bättre.
– Jimmy är otroligt laglojal. En supernörd när det gäller hockey och studera spelare. Ger man han en uppgift kan han hålla på och gräva ett dygn i sträck för att få fram uppgifter.
– ”Ante” är nog den som spelarna, dom som är lite försiktigare, har lättast att ty sig till och vågar att prata med. Han kanske är den mjukaste personen av oss.
– I ett hockeylag i dag tror jag att man behöver se alla. Du måste få med alla på tåget.
Just nu har Södertälje två målvakter, sex backar och elva forwards klara inför nästa säsong.
– Jag är hyfsat bekant med truppen. En del spelare får man ju på köpet så att säga. Sedan är jag givetvis med i processen med att rekrytera spelare.
– SSK vill ju ha mig och har på något sätt köpt min filosofi. Sedan vet jag att det är svårt att ändra något som sitter i väggarna. Jag vet hur jag vill spela. Sedan är det inte säkert att det går och då får man korrigera lite. Ska vi gå upp i SHL handlar det ändå om att vinna.
Du hamnar nu i en hockeystad där ”det var bättre förr”, hur tror du att grabbarna och du själv kommer att klara av att tackla det under säsongen om det börjar svaja?
– Jag har varit med så pass länge att man är förberedd på allt, svarar Janne Karlsson blixtsnabbt innan han med ett leende tillägger:
– Det kommer inte svaja.
Hur tänker du och Per Nygårds kring sista platserna som finns kvar att fylla upp?
– Vi ska ha in två bra centrar. Jag vill ha in skridskostarka tvåvägscentrar som kan jobba åt båda hållen. Sedan vill jag ha in tre vingar. Visserligen kommer vi vara övertaliga då. Jag vill också ha in ytterligare två backar.
Är det en order och önskan från Per Nygårds och Södertälje att det här laget ska kunna ta steget upp i SHL den här säsongen?
– Ja, självklart. Det blir en otroligt spännande säsong i och med att det potentiellt kan vara fyra allsvenska lag som kan gå upp, minst två går upp. Det blir ett race och jag tror inte att jag har varit så här sugen på många år.
Janne Karlsson kommer från Kiruna och tanken/drömmen har funnits att återvända hem till Norrbotten och bygga upp ett bra hockeylag där.
– Jo, men det har lockat, självklart. Nu bor vi i södra Sverige, där har jag familjen och vi trivs bra. För några år sedan kände jag att jag aldrig kan flytta upp dit igen. Samtidigt när man blir äldre känner man att det kanske skulle kunna bli så.
– Just nu är jag en lakej, en handelsvara som ska leverera eller gå. Att vara head coach innebär en otrolig press. Du måste ha en organisation som jobbar och du måste kunna känna att du inte saknar någonting. Det är viktigt om det ska fungera.
Din pappa Hans Karlsson tränade Kiruna AIF när laget senast var i högsta serien, har du ärvt några av hans ledaregenskaper?
– Jag har ingen aning. Jag var så liten då, men han måste självklart varit duktig. Nu växte jag upp i en hockeyfamilj och i en hockeystad. Brorsan Lasse spelade och farsan var tränare. Personligen hade jag aldrig någon ambition att bli tränare egentligen. Det var mer av en slump som det blev så och ett sätt att hålla sig kvar vid hockeyn. Vi är väl alla olika och jag är på mitt sätt, säger Janne Karlsson med ett brett leende.
Den här artikeln handlar om: