Dragans drag – en drömtillvaro i Schweiz: ”Alltid velat spela här”
Han lämnade svensk hockey 2012 och har inte behövt se tillbaka. Dragan Umicevic har funnit det ljuva hockeylivet i schweiziska Biel, en plats där han och familjen stormtrivs.
– Vi åker upp i bergen och vandrar, åker runt och kollar lite djur. Det är så fin natur här så man vill bara vara ute, berättar Umicevic för hockeysverige.se.
Dragan Umicevic, 29, har varit en färgklick inom svensk hockey sedan han debuterade i elitserien för Södertälje säsongen 2001/02 som 17-årig jättetalang. Det har blivit 6 A-landskamper så här långt och bland annat även spel en kort tid i Rysslands mest anrika klubb, CSKA Moskva.
Sedan säsongen 2012/13 har Dragan Umicevic valt att spela utomlands och inledningsvis då i finska ligan, men förra säsongen flyttade han, precis som så många andra svenskar, vidare till Schweiz. Där spelar han idag i Biel tillsammans med Pär Arlbrandt och Niklas Olausson.
– Jag hade en ganska bra säsong i Finland (Ässät). Sedan missade vi slutspel och då frågade jag om vi fick lämna för något lag som hade lite mer att spela för. Då drog (Niklas) Hagman iväg och spelade slutspel med Fribourg medan jag drog till Biel och fick där spela i kvalet. Det gjorde att vi fick en lite längre säsong, berättar Dragan Umicevic för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har alltid velat prova på schweiziska ligan. Det är ganska svårt att få kontrakt i den ligan, så när chansen med Biel dök upp så sa jag att vi kör på det. Jag hade lite andra erbjudande som också var väldigt intressanta, men det föll på att jag alltid velat prova på den här ligan.
Var det bud från Sverige du valde bland då?
– Ja, både från Sverige och Finland, men egentligen hade jag lite överallt ifrån. Jag hade ganska många erbjudanden vilket kändes bra.
– Som jag sa så lockade det med Biel och jag kände att den här ligan skulle passa mig. Jag hade inte så jättestora förväntningar direkt, men jag har kollat mycket hockey från schweiziska ligan och den påminner lite om den finska ligan. Man byter lite chanser och spelet böljar lite upp och ner. Det kände jag skulle passa mig bra.
Det är många svenska spelare som valt att flytta till Schweiz, inte minst inför årets säsong. Och det är inga dussinlirare. Inte mindre än tio svenskar återfinns bland dom 35 första i poängligan: 2) Fredrik Pettersson, 3) Nicklas Danielsson, 6) Mikael Johansson, 9) Daniel Sondell, 11) Niklas Persson, 15) Marcus Paulsson, 21) Pär Arlbrandt, 22) Linus Klasen, 26) Niklas Olausson och 33) Dragan Umicevic.
– Jag tror att det har att göra med att svenskarna gjort det ganska bra här nere senaste åren. Svenska spelare är också lite mer skolade medan det är ett lite annat stuk på kanadensarna. Svenskarna är lite mer lagspelare, kan man väl säga.
SVENSK INVASION. Dragan Umicevic, Pär Arlbrandt och Niklas Olausson ger Biel en svensk touch den här säsongen.
”ÅKER UPP I BERGEN OCH VANDRAR”
Givetvis påverkar den ekonomiska aspekten också men det skiljer sig ändå inte så enormt mycket mot SHL, enligt Umicevic.
– Dom riktiga topparna tjänar mycket pengar här. Annars vet jag inte om det är så jättestor skillnad även om det så klart är lite skillnad. Samtidigt finns det spelare i Sverige som också tjänar mycket pengar, men ett lite högre genomsnitt på lönerna är det nog här nere.
Hur upplever du Biel som stad att bo i?
– Vi trivs jättebra, men jag tror inte att den tillhör toppen av de finaste städerna i Schweiz. Man ska då också komma ihåg att allt är jättefint och jättebra här nere.
– Jag har ju två barn så det blir att man hänger mycket med dom vid sidan av hockeyn. Vi, min fru (Giovanna) och jag, åker ibland upp i bergen och vandrar, åker runt och kollar lite djur. Det är så fin natur här så man vill bara vara ute. Dessutom har det varit jättebra väder här nere.
– Ibland drar vi ner på stan och fikar eller kanske åker in till Bern där det också är jättefint. Det tar runt en timme att åka dit. Allt är så nära här i Schweiz oavsett var man vill åka.
Dragan Umicevic har inlett säsongen med att svara för två mål och totalt sex poäng på sju matcher.
– Det har fungerat ganska bra. Jag spelar i en kedja med två schweizare. Sedan har vi två powerplaylinor. Arlbrandt och Olausson spelar i den ena och sedan spelar jag och kanadensaren (Ahren Spylo) i den andra. Det rullar på och jag är absolut nöjd med starten.
Foto: All Over Press
ARLBRANDT OCH OLAUSSON IMPONERAR
Umicevic passar även på att hylla Niklas Olausson och Pär Arlbrandt.
– Båda ser bra ut. Man ser att Niklas och Pär har spelat ihop tidigare. Dom fungerar bra ihop och det är kul att se dom spela.
– Olausson kände jag inte sedan tidigare, men Arlbrandt spelade jag lite med i Södertälje då jag kom hem från Ryssland. Han drog ju till Österrike under den säsongen, men jag hann spela med honom en dryg månad då i alla fall.
Vem är annars den svenska hockeyspelare som man talar mest om i Schweiz i dag?
– Jag har faktiskt dålig koll, men jag kan tänka mig att det just nu är Linus Klasen och Fredrik Pettersson. Framför allt har det stått ganska mycket om Klasen.
– Vi torskade mot Lugano (där Klasen spelar) med 7-4 senast. Dom var faktiskt mycket bättre än oss i den matchen. Linus såg riktigt vass ut mot oss och han är en riktigt bra spelare. Dessutom tror jag att den här ligan passar honom jättebra. Samtidigt tar det ett tag att komma in i spelet här så han kommer bara att bli bättre och bättre även om han ser riktigt bra ut redan nu.
Coach för Biel är schweizaren Kevin Schläpfer, en coach som Dragan Umicevic uppskattar mycket.
– Han är absolut en grymt bra tränare. Han är detaljerad, noggrann och vi kollar mycket video. Det fungerar jättebra och dessutom är han en skön snubbe. Han är rolig och skämtar men samtidigt väldigt seriös när det väl gäller.
Håller träningarna samma nivå som i Sverige?
– Det är olika. Ibland ser det bra ut, men ibland ser det mindre bra ut, skrattar Umicevic.
– Om man jämför med hemma så är topp två kedjorna väldigt bra i alla lag. Sedan är det sämre i tredje och fjärde om man jämför med svenska lagen. Topplagen i Schweiz har dessutom dom bästa schweizarna och dom spelarna är riktigt bra.
Vilka förväntningar och personliga målsättningar har du annars den här säsongen?
– Vi kämpar för en slutspelsplats, men det kommer att bli tufft. Det är alla medvetna om.
– Jag brukar inte sätta upp så jättemycket personliga mål, men det är klart att man vill spela bra och kanske få chansen att vara kvar i ligan. Det gäller att ligga i, spela bra och ta vara på chansen när du får den.
Den här artikeln handlar om: