Trading deadline – vinnare och förlorare
16 trejder, 35 spelare och tolv draftval. Det var mycket väsen för ingenting när NHL i går stängde igen sitt transferfönster för den här gången. Ja, det var faktiskt så långsamt att en trejderna som inte blev av var de som skapade mest uppmärksamhet. På Twitter fabricerades det mängder med övergångar som flöt omkring och fick eget liv. Några av dem hamnade till och med på Elite Prospects innan verkligheten hann ikapp dem. Mer om de falska trejderna kan ni läsa i den här underhållande artikeln.
Efter trading deadline är det brukligt att göra någon slags summering i form av vinnare och förlorare. Jag vill inte riskera att bli petad från mainstream-fåran och tänker naturligtvis inte vara sämre. Jag har helt enkelt plockat ut fem vinnare och fem förlorare som jag rankar här nedan.
VINNARNA
1) Vancouver Canucks
Egentligen hade general managern Mike Gillis kunnat sitta med armarna i kors och ändå varit en vinnare. Hans lag har varit en självspelande dosa under större delen av säsongen och har egentligen inga direkta svagheter. Värvningarna av Maxim Lapierre och Chris Higgins ger ändå laget ett större djup och får ses som en försäkring mot eventuella forwardsskador. Lapierre har visserligen en katastrofsäsong bakom sig och har blivit trejdad två gånger inom loppet av ett par månader. Han är en retsticka i mästarklass när han är på sitt bästa humör och kan få motståndare ur balans enbart genom att hånle mot dem. Kan bli värdefull i ett slutspel om han kan balansera sitt humör. Det som talar för det är att han nu återförenas med sin gamle juniorcoach Alain Vigneault. Chris Higgins hade tre raka säsonger med 20 mål eller fler under sin tid i Montréal. Numera är han mer av en rollspelare, men kan säkert ge Vancouver offensiva bidrag om han får chansen i någon av toppkedjorna.
Summa summarum: Det luktar framgång om det här laget.
2) Edmonton Oilers
Ja, man kan vara en vinnare även genom att trejda en av lagets mest tongivande forwards. Oilers belönades ordentligt när man släppte den ojämne powerforwarden Dustin Penner till Los Angeles Kings. Backen Colten Teubert kommer aldrig att bli en NHL-stjärna, men hans tuffhet och defensiva stabilitet är välbehövlig för ett lag som saknar talangfulla backar i sin pipeline. Förstavalet som man också fick i trejden blir ännu en pusselbit i den spännande återuppbyggnad som pågår i Alberta. Utöver det här ger Penners avsked flera av de yngre spelarna möjligheten att få mer kvalitativ istid. Inte minst Magnus Pääjärvi.
Summa summarum: Ännu ett steg mot storslagen återupprättelse.
3) Los Angeles Kings
Motsägelsefullt med tanke på att Oilers hade andraplatsen? Inte alls! Om det är någon klubb som hade råd att betala det höga priset för Dustin Penner är det Los Angeles. Colten Teubert var bara en av många framstående och lovande unga backar i klubbens organisation och förstavalet kan Kings avvara efter att ha draftat profiler som Brayden Schenn, Tyler Toffoli och Derek Forbort de senaste två åren. Nu gäller det förstås att Penner visar sig från sin bästa sida i Los Angeles. Han har under karriärens gång visat sig vara en spelare med ytterst låg lägstanivå.
Summa summarum: Slutspelsplatsen finns inom räckhåll.
4) Florida Panthers
Först och främst får man tacka Floridas general manager Dale Tallon för att han satte fart på gårdagens spektakel. Tallon var utan tvekan den mest aktive figuren på spelplanen i går. Han levde därmed upp till uttalandet om att det inte fanns några heliga kor i laget. Utrensningen, som såg Dennis Wideman, Chris Higgins, Bryan Allen och Radek Dvorak försvinna inom loppet av ett par timmar, dödar visserligen den lilla chans det här laget hade att ta sig till slutspel. Samtidigt bidrar den till att hjälpa Panthers renovering och återuppbyggnad på traven. Klubben har inte gått till slutspel sedan 2000 och behöver bevisligen riva ned hela sitt fuskbygge innan man kan bygga upp något mer hållbart.
Summa summarum: Slutspel 2014?
5) Ottawa Senators
Ännu ett lag som har hängt en skylt med texten ”Ursäkta röran, vi bygger om” på dörren till omklädningsrummet. General managern Bryan Murray har varit en ambitiös man den senaste månaden och gjort sig av med allt han har fått så mycket som ett sent draftval för. Han avslutade säljhetsen med att skicka den mediokre backen Chris Campoli till Chicago i utbyte för bland annat ett andraval i draften. Ottawabossen har skördat mängder med draftval den sista tiden och även om Senators antagligen har ett par tuffa säsonger att se fram emot ser framtiden ljus ut.
Summa summarum: Siktet är inställt på Gabriel Landeskog.
FÖRLORARE
1) Montréal Canadiens
Ser man hur dåligt några av lagets nyckelspelare har producerat är det ett smärre under att de faktiskt befinner sig på slutspelsplats. Kanske framhäver det mer än någonting annat vilken fantastisk säsong Carey Price faktiskt har. Hur som helst hade Montréal behövt någon slags offensiv boost under gårdagen. Den uteblev och nu undrar jag om inte Canadiens riskerar att missa slutspelet. Att man har tre av sina viktigaste backar – Markov, Spacek och Gorges – skadade gör inte situationen bättre.
Summa summarum: Price och Plekanec räcker inte – Habs behöver mer från fler.
2) Nashville Predators
Det är alltid lite oroväckande när ett lag har en back som toppar den interna poängligan. Att det så må vara Shea Weber, en av världens bästa backar, spelar ingen roll. Nashville hade definitivt behövt förstärka sin offensiv under gårdagen. Lika starkt som laget är på målvakts- och backsidan, lika uddlöst är det framåt.
Summa summarum: Kan man verkligen gå till slutspel med en andrakedja och tre tredjekedjor?
3) Atlanta Thrashers
General managern Rick Dudley var en upptagen man under gårdagen, men trots alla sina spelaraffärer känns det ytterst tveksamt om hans Atlanta Thrashers blev ett bättre lag som kom närmare slutspel. Radek Dvorak hade sin peak för tio år sedan medan Rob Schremp varken har skridskoåkningen eller det taktiska kunnandet för att bli en NHL-stjärna, sitt offensiva register till trots. Samtidigt gör Atlanta sig av med Niclas Bergfors, en lovande spelare som har potential att bli en 30-målsskytt i NHL.
Summa summarum: Ett steg i fel riktning.
4) Phoenix Coyotes
Med Ed Jovanovski så allvarligt skadad att han riskerar att missa resten av säsongen kände general managern Don Maloney bevisligen att han var tvungen att agera. Men att plocka in en lika skadeförföljd som överskattad back i Rostislav Klesla känns både märkligt och fel prioriterat. 28-åringen har inte varit i närheten av att leva upp till den potential som gjorde att Columbus la klubbens allra första förstaval i draften på tjecken för elva år sedan. Att dessutom släppa både Scottie Upshall och Sami Lepistö för att få honom gör det hela ännu mer förvirrande. Känslan är att det här inte gjorde Phoenix Coyotes till ett bättre lag.
Summa summarum: På väg mot en ny förlust i första slutspelsrundan.
5) New York Rangers
Det blev ingen Brad Richards den här gången och lika bra var väl det med tanke på vad Dallas Stars begärde för 30-åringen. Rangers general manager Glen Sather hade ändå alla möjligheter att göra någonting åt lagets offensiva problem. Det gjorde han inte och nu måste Rangers ännu en gång förlita sig på att Henrik Lundqvist ska vinna matcher åt dem.
Summa summarum: Grishockey kan rädda slutspelsplatsen.
Text: Uffe Bodin
Den här artikeln handlar om: