Min egen lilla draft

God morgon och glad midsommar, Sverige!
Jag hoppas ni har bra väder där hemma och att solen för en gångs skull skiner på ert sill- och nubbebord. Själv har jag aldrig varit speciellt förtjust i midsommar. Det brukar alltid regna och vara kallt. Och festerna man gick på i sin ungdoms dagar slutade alltid med att man blev ratad av den där tjejen man trånade efter. Dagen efter vaknade man alltid med både brustet hjärta och huvudvärk. Jag får helt enkelt vara tacksam över att NHL nästan uteslutande väljer att anordna draften på midsommarafton. Det passar mig rätt bra.

Nog om det. Nu på morgonen har jag varit effektiv och lagt ut lite nya texter som ni förhoppningsvis har hunnit avnjuta. Dessutom hann jag med att avnjuta en lyxig frukost tillsammans med IIHF:s Szymon Szemberg. Han introducerade mig även för Göran Stubb som är NHL:s europeiska chefsscout och trogen läsare av hockeysverige.se. Jag försökte pumpa honom på information om vem som skulle väljas först i draften, men liksom alla andra jag har pratat med fick jag en axelryckning till svar. Spänningen är oliiiiidlig.

I stället för att gå ut och få fler axelryckningar till svar på mina frågor tänkte jag presentera Uffes egen lilla draft. Eftersom jag inte har tillräckligt på fötterna att uttala mig om mer än 15-20 spelare i draften begränsar jag mig till att göra en sammanställning av de tio första valen i första rundan. Jag kommer inte att basera dessa enligt principen ”bästa spelare väljs först” utan efter lagets behov. Det är ärligare att jag uttalar mig om något jag faktiskt har koll på än något jag får gissa mig till.

1) Edmonton Oilers: Ryan Nugent-Hopkins, c.
Kalla mig landsförrädare om ni vill, men jag tror att Oilers behöver Nugent-Hopkins mer än Adam Larsson. Åtminstone på sikt. Möjligheten att drafta en riktigt bra center är oftast mindre än möjligheten att drafta en bra back. Spelare som Ryan Nugent-Hopkins dyker inte upp speciellt ofta och är mer eller mindre omöjliga att tillskansa sig via en trejd. En framtida förstacenter är precis vad Oilers behöver för att få ut max av en spelare som Taylor Hall.

2) Colorado Avalanche: Gabriel Landeskog, fw
Colorado kan inte gå fel med Adam Larsson heller, men Gabriel Landeskog fyller ett större behov i organisationen. Efter trejden som såg Chris Stewart försvinna till St. Louis är en framfusig powerforward precis vad Avalanche behöver. Gabbe sa i går att han inte är någon Peter Forsberg junior, men nog finns det spår av Foppas vinnarskalle hos den unge stockholmaren. Jag ser honom som ett perfekt framtida komplement till en center som Matt Duchene.

3) Florida Panthers: Jonathan Huberdeau, c
Sorry, Adam Larsson! Du har större potential än Jonathan Huberdeau, men efter att ha draftat Dmitri Kulikov och Erik Gudbranson i de två senaste drafterna har jag svårt att se att Florida skulle drafta en back till. Panthers suktar efter en injektion på forwardssidan och Huberdeaus fantastiska slutspel för Saint John Sea Dogs i både QMJHL och Memorial Cup indikerar att han är en framtida förstacenter.

4) New Jersey Devils: Adam Larsson, b
Jag är fullt medveten om att jag för en månad sedan trodde att Devils skulle satsa på Sean Couturier i stället. Men sanningen är att de behöver en framtida stjärnback lika mycket, eller kanske till och med mer än en center. Om Adam Larsson fortfarande är tillgänglig här hyser jag inga tvivel att Lou Lamoriello kommer att drafta honom.

5) New York Islanders: Dougie Hamilton, b
Islanders är svårlästa eftersom de har samlat på sig så pass många draftval de senaste åren. Även om det finns en del backar i organisationen som kan bli intressanta på sikt är det ingen som är på Dougie Hamiltons nivå. Experter säger att han inte är långt ifrån Adam Larsson i potential och det borde övertyga Islanders om att han är rätt man för jobbet hos dem.

6) Ottawa Senators: Sean Couturier, c
Det vi kan vara säkra på är att Ottawa Senators absolut inte behöver någon back. Med Erik Karlsson, David Rundblad, Jared Cowen med fler i organisationen är det på forwardssidan de behöver förstärka. Om Sean Couturier fortfarande är tillgänglig här borde det vara en slam dunk. Jason Spezzas vara eller icke vara i den kanadensiska huvudstaden känns osäker på sikt. Det gör behovet av en producerande center ännu större.

7) Winnipeg (Jets): Ryan Strome, c.
Det mest spännande med Winnipegs första val är att de i samband med draften kommer att introducera hockeyvärlden till sitt nya namn och kanske till och med till sin nya logga. Jag tror att den kreative och offensivt lagde Ryan Strome blir spelaren som får dra på sig den tröjan. Atlanta Thrashers draftade förvisso en center i form av ryssen Alexander Burmistrov med förstavalet i fjol, men känslan är att Strome har potential att bli snäppet bättre på sikt.

8) Philadelphia Flyers: Mika Zibanejad, c
Flyers tillskansade sig Columbus förstaval i Jeff Carter-trejden. Och just bytesaffärerna som såg Carter och lagkaptenen Mike Richards försvinna från Philadelphia gör att det finns tomrum att fylla på centersidan. Mika Zibanejad kan vara redo att spela i NHL så tidigt som hösten 2012 och jag tror att han är precis vad Flyers är ute efter; en tvåvägscenter med bra attityd och förmågan att producera.

9) Boston Bruins: Ryan Murphy, b
Ryktet säger att Bruins har bestämt sig för att plocka backen Nathan Beaulieu från Saint John Sea Dogs. Han är mer av en tvåvägsback som både kan bidra offensivt och defensivt. Ryan Murphy är en mer renodlad offensiv back från samma fåra som Ryan Ellis och Erik Karlsson, lite liten men en fantastisk tillgång i powerplay. Jag är tämligen säker på att Bruins kommer att satsa på en back och det skulle inte förvåna mig om det blir den offensivglade Murphy. Om det är något som laget har saknat på senare år är det just en back som kan styra och ställa i numerära överlägen.

10) Minnesota Wild: Joel Armia, fw
Joel Armia är en sniper och skulle på sikt vara ett utmärkt komplement till playmakern Mikael Granlund. Enligt vad jag har hört är Wild dock väldigt sugna på att plocka Jonas Brodin med sitt förstaval. Jag tror inte att de går fel med endera spelaren, men med tanke på den finska prägeln som Wild har etablerat i sin organisation känns Armia som det mer spännande valet.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: