Stortalangen blir en vinnare i Skellefteådebuten

Love Härenstam blir en vinnare i sin A-lagsdebut för Skellefteå.
17-åringen räddade 22 skott när Skellefteå besegrade ungerska Fehérvár AV19 med 4-2.

Love Härenstam blev en vinnare i sin A-lagsdebut för Skellefteå. Foto: Viaplay/Skärmdump

Efter att bara ha vunnit två av de fyra första matcherna i CHL så behövde Skellefteå vinna kvällens match hemma mot ungerska Fehérvár AV19 för att ta ett kliv mot slutspel.

Då valde klubben att rotera fritt i laguppställningen och ställde upp med elva juniorer i truppen. Mest noterbart var då att 17-årige målvaktstalangen Love Härenstam fick chansen att vakta kassen för Skellefteå och göra A-lagsdebut – bara en vecka efter att han värvats till Skellefteå från Luleå.

Härenstam visade då direkt vilken talang han besitter och blev en vinnare i sin första seniormatch i karriären. Härenstam stod nämligen för en fin insats i kassen och räddade 22 av 24 skott när Skellefteå vann matchen med 4-2.

Trots alla juniorer som Skellefteå hade i truppen så var det seniorspelarna som ledde vägen. Skellefteå rivstartade och gjorde 1-0 redan inom de tre första minuterna då Frans Haara avlossade ett skott från blålinjen som gick in mellan stolparna. Senare i första perioden kom även 2-0 i powerplay för västerbottningarna. Jonathan Pudas spelade över till Jonathan Johnson som sköt direkt för att utöka ledningen. Fehérvár reducerade dock via ett skott som gick in under Härenstam under slutet av perioden för att hålla liv i matchen.

Märkliga målen avgjorde för Skellefteå

I mittperioden så återtog dock Skellefteå ledningen efter ett mycket märkligt mål. Arvid Lundberg sköt ett skott mot målet och pucken träffade då Anton Heikkinen i bakhuvudet. Pucken styrdes då via Heikkinens hjälm och gick i en perfekt båge över målvakten och landade i målet för 3-1.

Det skulle däremot bli viss spänning i matchen då ungrarna reducerade igen. Den tidigare Västerås- och Kristianstadsspelaren Trevor Cheek sköt ett skott som gick stolpe in för 3-2 med halva perioden kvar. Men det var de märkliga målen som blev vinnande för Skellefteå. 4-2 kom nämligen bara några minuter efter Cheeks reducering efter en tilltrasslad situation. 17-årige Zeb Lindgren sköt ett skott mot målet som sedan studsade mellan målvakten och en back och in över mållinjen.

Zeb Lindgren har nu fått spela i tre CHL-matcher – och gjort poäng i alla tre med 2+1 som facit i sina första seniormatcher.

Hemmalaget kunde sedan hålla sedan undan och vinna matchen med 4-2 för att ta kliv mot en slutspelsplats i CHL.

Skellefteå – Fehérvár AV19 4–2 (2-1,1-0,1-1)

Skellefteå: Frans Haara, Jonathan Johnson, Anton Heikkinen, Zeb Lindgren.
Fehérvár: Bálint Magosi, Trevor Cheek.