Tunga beskeden: Sju svenskar på waivers

NHL-klubbarna närmar sig sina premiärlag.
Bland de som inte tar plats är sju svenskar som nu satts upp på waivers.

Engvall, Högberg och Fagemo. Foto: Bildbyrån (montage).

En har sex år kvar på kontraktet, en annan kommer från en historiskt bra säsong i AHL. Gemensamt har Pierre Engvall (NYI) och Samuel Fagemo (LA), tillsammans med William Lagesson (DET), Marcus Högberg (NYI), Fredrik Karlström (NYI), Erik Brännström (VCR) och Sebastian Aho (PIT), att de nu blivit uppsatta på waivers av sina NHL-klubbar. Detta med endast ett fåtal dagar kvar till premiären.

Detta innebär att under 24 timmar har de resterande NHL-klubbarna möjligheten att plocka upp svenskarna utan ersättning. Gör inte någon det passerar spelarna listan och kan bli nedskickad till AHL för att inleda säsongen där.

Rekordbra säsong i AHL: “Frustrerande”

Som nämnt ovan, innebär detta att några av dessa svenskar sätts i en speciell situation. Engvall kan få spela i AHL för första gången sedan 2019/20, samtidigt som han fortsatt sitter på ett långt kontrakt. Detta i och med de sju år han kritade på för under sommaren 2023.

För Marcus Högberg kommer detta sena besked efter att han valt att lämna Linköping och testa på Nordamerika ännu en gång. Förra vändan slutade det med 42 framträdanden i NHL innan han vände hem till Sverige.

Sist, men inte minst, hamnar Samuel Fagemo i samma sits som han kämpat med under de senaste åren. Trots att han producerar och producerar, nere i AHL, i fjol även på rekordnivå för en svensk kommer ingen chans på den stora scenen.

– Det är väl det som är lite frustrerande, att jag känner att jag kan spela där uppe i NHL, men att jag inte har fått en ärlig chans riktigt. Det är det som är det stora målet till nästa år, att få den chansen och ta en riktig plats, sade Fagemo till hockeysverige.se i augusti.

TV: Fagemo visar iskyla – gör sitt första mål i NHL (2022)

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: