Jonas Brodins Calder Trophy-kampanj

Förra veckan bloggade jag om Minnesotas Ryan Suter som en av toppkandidaterna till att ta hem Norris Trophy. Om Suter blir nominerad är det många som menar att han inte borde vara den enda Wild-backen som får åka på NHL Awards (var och när de nu än bestämmer att hålla galan). Den senaste veckan har allt fler oberoende nordamerikanska NHL-bloggare nämligen börjat framhäva Jonas Brodin som en kandidat till Calder Trophy.

Brodin har varit stadig som en bergklippa så här långt. Acklimatiseringen till spel i NHL gick på nolltid och Karlstadgossen har snabbt funnit harmonin och stabilitet på backpositionen intill just Ryan Suter.

Det är både häpnadsväckande och väntat på en och samma gång:
Häpnadsväckande för att Brodin bara är 19 år, en ålder där de flesta backar fortfarande är alldeles för valpiga för att klara av det disciplinerade spelet i NHL.
Väntat för att Brodin har en spelmässig mognad bortom sin ålder, något vi såg tydliga bevis för redan i Färjestad och landslagen i fjol.

Det här med Calder Trophy då? I lördags lokaliserade jag två av varandra oberoende bloggare som tycker att det är hög tid att Brodin nämns med mer respekt i jakten på priset som årets rookie. Harrison Mooney på Yahoos eminenta hockeyblogg Puck Daddy skriver att Ryan Suters spel blev avsevärt mycket bättre när han parades ihop med Brodin i stället för Jared Spurgeon. Antalet skott som motståndarna fick i väg mot Wilds kasse när Suter var på isen minskade från i snitt 22 till 18 skott efter att han hade fått Brodin vid sida. Hans plus- och minusstatistik var dessutom -7 när han fick sitt svenska sällskap i en match mot Calgary den 11 februari. Sedan dess har han gått +6.

Adam Gretz på CBSsports.com framhåller också Brodin som en spelare fler borde hålla ögonen på. Han har tagit fram ett diagram som visar att den unge svensken i större utsträckning än någon annan av Minnesota Wilds backar spelar vad man i NHL refererar till som ”tough minutes”. Det innebär att han ofta ställs mot motståndarnas bästa spelare och att Wild trots det tillbringar mer tid i anfalls- än försvarszonen medan han är på isen. Gretz konstaterar också att Brodin utifrån statistiken gör det väldigt, väldigt bra.

Varken Mooney eller Gretz tror att Jonas Brodin kommer att nomineras till Calder Trophy, trots att han antagligen borde om man ser till helheten. Det grundar sig naturligtvis i bristen på poäng.

Så här långt har det bara blivit två mål och tre assist på 27 matcher. Det gör att han har elva rookiebackar framför sig i poängligan. Då kvittar det antagligen att Brodin snittar mest speltid (22.31) av samtliga rookies i ligan. Poäng är hårdvaluta i sådana här sammanhang och naturligtvis det första de röstande journalisterna tittar på när de utvärderar en spelare.

Historiskt har det dessutom varit svårt för backar att vinna Calder Trophy. De senaste 20 åren har bara tre stycken försvarsspelare tagit hem priset: Bryan Berard (1997), Barret Jackman (2003) och Tyler Myers (2010). Gemensamt för alla tre var att det under deras rookiesäsong inte fanns några högproducerande forwards att konkurrera med. Jackman gjorde visserligen bara 19 poäng på 82 matcher när han utmärkelsen, men det var också under ett nästan historiskt dåligt rookieår när Henrik Zetteberg vann nykomlingarnas poängliga på 44 poäng.

Att Jonas Brodin ska ha en chans att bli den första svenska backen som tar hem Calder Trophy är en utopi. Däremot tyder hans utvecklingskurva på att han kommer att gå en fantastisk hockeyframtid till mötes. Jag vågar påstå att ingen varken Erik Karlsson, Victor Hedman, Oliver Ekman Larsson eller Adam Larsson befann sig på Brodins jämna nivå under sina rookiesäsonger i NHL.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: