Turneringssegrar för Växjö och HV71

Försäsongen rullar på och under lördagen avslutades ett par turneringar med SHL-lag som segrare.
Växjö vinner Red Bull Salute tack vare en makalös vändning medan HV71 vinner Svenska Spel Trophy trots isproblem.

Växjö Lakers förbereder inför den kommande SHL-säsongen genom att spela mot utländskt motstånd i Red Bull Salute Tournament. Smålänningarna hade då tagit sig till final efter att ha besegrat Red Bull München med 4-0 i fredags.

Under lördagskvällen ställdes Växjö då mot schweiziska ZSC Lions i en kamp om turneringssegern.

Det blev dock ingen rolig start på matchen för Växjö utan Zürich såg ut att rusa iväg mot segern. Schweizarna hade nämligen gått upp till en 3-0-ledning inför den tredje perioden. Men då vaknade Växjö till liv.

Emil Sylvegård var den som klev fram och han gjorde dubbla mål för att reducera två gånger om vilket skapade dramatik i matchen. Växjö tog sedan ut målvakten i slutet under jakten på en kvittering och det gav även utdelning. Med 13 sekunder kvar att spela så satte Joachim Blichfeld 3-3-målet som tvingade matchen till förlängning.

I övertidsspelet var det hemvändaren Dennis Rasmussen som klev fram och blev hjälte genom att sätta 4-3 till Växjö som alltså hade vänt 0-3 till 4-3 för att besegra ZSC Lions och ta hem turneringen.

HV71 vinner i Visby – efter isproblem

På Gotland väntade avgörandet i Svenska Spel Trophy där HV71 och Malmö spelade i en avgörande match för att avgöra vilka som skulle ta hem turneringen. Både HV och Malmö hade vunnit sina två första matcher mot Oskarshamn och Visby/Roma och vinnaren i gårdagens kamp skulle alltså koras som turneringsvinnare.

HV tog ledningen i andra perioden då nyförvärvet Joona Luoto gjorde sitt andra mål för turneringen men Malmö svarade snabbt då Carl Persson kvitterade till 1-1. Men det blev inte mer än 40 minuters ishockey i gårdagens match.

Isproblem i Visby gjorde att den tredje perioden inte kunde spelas färdigt. Därför bestämdes det att direkt hoppa till straffläggning för att kora en vinnare. Robin Hanzl gjorde mål för Malmö men Joona Luoto klev fram igen för HV och kvitterade straffarna.

I den sjunde straffomgången kom sedan avgörandet då Oliwer Kaski gjorde målet som säkrade HV:s vinst. HV71 tar därmed tre vinster på tre matcher i Visby och vinner Svenska Spel Trophy.

AIK tar revansch mot Östersund

I fredags möttes Östersund och AIK vilket slutade med en straffseger för ÖIK – men under lördagen ställdes lagen mot varandra för andra dagen i rad. Nu fick AIK då också sin revansch för att ta sin första seger under försäsongen.

Nyförvärvet Lukas Zetterberg satte 1-0 till AIK halvvägs in i matchen men det var i tredje perioden som vinsten säkrades – tack vare två juniorer. 19-årige forwarden Harry Ahlberg satte först 2-0 till AIK, därefter reducerade Östersund genom Albin Eriksson.

Slutresultatet blev sedan 3-1 till AIK då den 18-årige backen Gustav Sjöqvist gjort mål i tom kasse.

Östersund har därmed åkt på sin första förlust under försäsongen efter att ha besegrat både Mora och AIK innan dess.

TV: NHL-säsongens tio snyggaste mål