Så ska Tre Kronor undvika underskattning mot Polen: “Spelar för sitt land”

Tre Kronor inledde VM med ett styrkebesked mot USA – men nu väntar något helt annat. 
Under söndagskvällen ställs Sverige nämligen mot Polen som gör sitt första VM på 22 år – och därmed är ett helt oskrivet kort. 
– Jag hade inget att gå på sedan innan men det vi såg var ett väldigt strukturerat lag som spelar tajt, säger förbundskapten Sam Hallam. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

I VM-premiären var det tuffast möjliga motstånd direkt för Tre Kronor med USA på andra sidan isen. Men då imponerade Sveriges lag och vann med 5-2. 

Nu väntar dock någonting helt annat då Polen står för motståndet. Polen har inte spelat i A-VM sedan 2002 och gjorde sin första VM-match på 22 år under lördagen då de lyckades ta en poäng mot fjolårets bronslag Lettland i en 5-4-förlust efter förlängning. 

Sverige ska alltså ställas mot ett lag som man inte har några tidigare kunskaper om. 

– Jag har sett sekvenser och klipp. Jag hade inget att gå på sedan innan men det vi såg var ett väldigt strukturerat lag som spelar tajt och spelar efter sina förutsättningar även offensivt. Vi kommer att förbereda oss som alltid och försöka kartlägga lite vad som vi ska vara förberedda på, säger Sam Hallam inför söndagskvällens match mot Polen. 

Polen har VM:s äldsta lag med en snittålder på 30,40 år (att jämföra med Sveriges 27,48 år i snitt) och nästan hela truppen består av spelare från den inhemska ligan. Det är alltså inga kända spelare även för den svenska landslagsledningen. 

Alltså blir detta något helt annat jämfört med senaste matchen mot USA. 

– Det ska bli en bra match. Vi såg lite av deras match mot Lettland och de spelar med enormt mycket fart, energi och hjärta. Vi förväntar oss det och behöver kommer upp i en bra nivå själva om vi ska vinna, säger Lucas Raymond till media efter dagens morgonvärmning.

Omdömet om Polen: “Ett väldigt etablerat lag med en hög medelålder,”

Hallam har då planen klar för sig kring hur Sverige ska spela i matchen. 

– Jag ser gärna att vi kommer ut och har foten på gasen direkt. Man vet hur det är i en VM-turnering, det kommer olika hinder. Det räcker att bara titta på de första dagarna här så ser vi ju att Norge var nära att ställa till det mot Tjeckien, hur Storbritannien såg ut mot Kanada och även hur Polen spelade mot Lettland, säger förbundskaptenen och fortsätter: 
– Sedan har vi saker i vårt spel som vi behöver göra lite bättre och vi vill ta kliv där också. 

Behöver ni ledare göra något för att det inte ska bli underskattning hos spelarna inför matchen? 
– Jag vet inte, man försöker alltid hitta vinklar in i alla matcher. Vi var väl där redan i går och pratade om Polen och hur de har tagit sig upp till A-gruppen genom att verkligen spela för sitt land. 
– De har ett väldigt etablerat lag med en hög medelålder, vilket jag inte menar som något negativt. Sedan såg vi en ung kille (Krzysztof Macias) i går som såg riktigt vass ut. Vi försöker liksom trycka på, vi har ett uppdrag här och vi vill bli lite bättre för varje match.

För Sam Hallam är det en utmaning att sätta ihop spelplanen inför Polen. Foto: Bildbyrån

Tre Kronors otestade vapen: “Får se hur vi ser ut där”

Under söndagens morgonvärmning så tränade Tre Kronor en hel del powerplay då de aldrig fick chansen i numerärt överläge i matchen mot USA, även om Joel Eriksson Ek visserligen gjorde mål under en avvaktande utvisning. 

Nu hoppas Sverige få spela testa sina powerplay-enheter mot Polen.  

– Det vore kul, mer än att göra det så här på förmiddagen. Nu gjorde vi mål i sex-mot-fem där så om vi gör det så blir jag nöjd. Men det är klart att det vore bra för oss att få in lite powerplay i matcherna och se hur vi ser ut där, säger Hallam.

Lucas Raymond förväntas då få en viktig roll i PP-spelet där han ingår i första enheten. 

– Det hade varit kul, powerplay är alltid roligt så vi får se om det blir något i kväll, säger han och fortsätter: 
– Jag har spelat i den här rollen en del under säsongen. Att vara där i mitten, försöka vara ett alternativ under press och även ett alternativ för skott, andrapuckar och så vidare. 

22-åringen har en central roll i powerplay och får då spela ihop med Victor Hedman och Erik Karlsson som båda kommer att stå på blålinjen. 

– Det är två av de bästa backarna i världen så att ha dem i samma powerplay-enhet och samma backpar är få förunnat. Det är enormt skoj, säger Raymond. 

Lucas Raymond är assisterande kapten för Tre Kronor andra året i rad. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

“Det är lite annorlunda med laget som vi har nu i år”

Det blev mål redan i premiären för Detroit Red Wings-forwarden som därmed spräckte sin målnolla tidigt i årets VM, efter att ha fått vänta till fjärde matchen innan första målet kom i förra årets turnering. 

Han matchas då i förstakedjan med Joel Eriksson Ek och Adrian Kempe, en trio som trivs ihop. 

– Det kändes rätt bra för att vara första. Det är bara en match men både Joel och Adrian är två väldigt duktiga spelare. Det kändes som att vi hittade varandra rätt bra och ska försöka bygga vidare på det. 

Lucas Raymond var en bärande spelare redan i fjolårets VM och var då det stora affischnamnet från NHL i det svenska laget. Men då blev det uttåg direkt i kvartsfinal mot Lettland.

Nu är dock Raymond en av flera NHL-stjärnor i truppen. 

Är det en annan känsla den här turneringen? 
– Jo, men det är det väl absolut. Det är alltid extremt speciellt att spela för Sverige och det är alltid lika roligt men det är självklart lite annorlunda med laget som vi har nu i år. Men det är fortfarande lika roligt.

Blir det en annan press i år då? 
– Både ja och nej. Jag tycker att när man spelar för Sverige så kommer det alltid finnas förväntningar om att man ska vinna och det är vårt mål varje gång, avslutar han. 

Här hittar du alla nyheter om hockey-VM 2024.

Här hittar du spelschema och resultat för VM 2024.

Här hittar du all information du behöver om Hockey-VM 2024.


TV: Peter Forsberg om VM-debuten mot Polen 1992

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: