Se firandet i videospelaren ovan.
Video: Viaplay
NHL

Oliver Ekman Larsson, Gustav Forsling och Kevin Stenlund är Stanley Cup-mästare

ANNONS

Oliver Ekman Larsson, Gustav Forsling och Kevin Stenlund. 
Det är namnen på Sveriges nya Stanley Cup-mästare. 
– Det är så jävla overkligt just nu, säger Forsling till Viaplay efter segern. 

Gustav Forsling har blivit trejdad två gånger i sin karriär och kom till Florida Panthers 2021 efter att ha blivit uppsatt på waivers av Carolina Hurricanes. 

Oliver Ekman Larsson blev utköpt av Vancouver Canucks för ett år sedan – men fick sedan möjligheten av Florida. 

Kevin Stenlund blev inte erbjuden något nytt kontrakt av Winnipeg Jets 2023 men Florida valde att ta chansen på forwarden. 

Alla de tre svenskarna blev ratade av sina tidigare klubbar – men nu står de som Stanley Cup-mästare med sitt Florida Panthers.

OEL: “Har knutit näven och trott på mig själv”

Florida vann den sjunde och avgörande finalmatchen mot Edmonton Oilers med 2-1 för att få lyfta Stanley Cup-bucklan. 

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är bara så jävla skönt, säger Ekman Larsson till Viaplay efter triumfen och fortsätter: 
– Det är glädje, vi har jobbat så jävla hårt hela säsongen. Vi har trott på det och gick upp till 3-0, då var det inte många som trodde att de skulle komma tillbaka. Men de kom tillbaka och då var det inte många som trodde på oss men det ska vara tufft. Vi har jobbat fantastiskt hårt och det är jävla bra gäng där inne.

Oliver Ekman Larsson har spelat 14 säsonger i NHL och gjort över 1 000 matcher i grundserien och slutspelet men fick nu äntligen vinna Stanley Cup för första gången. Han var då också en av de första att få ta emot bucklan.  

– Det är mycket som hände på vägen för att komma hit men jag har knutit näven, trott på mig själv och haft många fantastiska människor och familj som tror på mig. Det har varit helt fantastiskt, säger “OEL”. 

Forsling: “Svårt att ta in”

Gustav Forsling har inte haft någon spikrak väg till toppen utan blev ordinarie i NHL för endast ett par år sedan då han anslöt till Florida. Han har sedan utvecklats till en toppback och en av de bästa defensiva försvararna i NHL. 

Efter att ha fått lyfta bucklan ovanför sitt huvud var LHC-produkten tagen. 

– Det känns overkligt ska jag säga. Det är svårt att ta in tror jag, säger Forsling till Viaplay.

Bara tre och ett halvt år efter att ha blivit upplockad på waivers av Florida så har han nu varit med och lett föreningen till sin första titel någonsin. 

– Jag vet faktiskt inte. Det är så jävla overkligt just nu. Jag hoppas att jag kan förstå det snart men det kommer att bli en lång natt.

Stenlund: “Vi förtjänar det verkligen”

Kevin Stenlund har tidigare vunnit SM-guld med HV71 2017 men har nu fått vara med om något större genom att bli Stanley Cup-mästare. 

– Jag vet inte om jag fattar det än, det är helt otroligt. Mitt huvud är bara tomt och det snurrar på samma gång, jag vetefan, säger Stenlund till Viaplay och hyllar lagets insats i ‘game seven’: 
– Vi gör en så jävla bra match från start till mål. Vi förtjänar det verkligen i dag. Vårt försvar är så jävla bra och det har det varit hela säsongen. Alla bidrar i dag, vi har ett djup i laget som ingen annan hade.

Forwarden hade inte ens etablerat sig i NHL innan den här säsongen utan studsat upp och ner från farmarligan. Det var först i Panthers som han fick chansen fullt ut – och spelade då en nyckelroll i Stanley Cup-vinsten. 

– Jag måste säga att jag är inne i ligan nu i alla fall. Det är svårt att beskriva, jag har haft ett otroligt år. Jag har så många att tacka här och vänner och familj hemma… Jag finner inga ord. 

Stanley Cup-bucklan kommer nu i sommar att besöka Tingsryd (Ekman Larsson), Linköping (Forsling) och Tumba (Stenlund) efter Floridas seger.

Den här artikeln handlar om: