Melinda "Brallan" Olsson berättar historien bakom smeknamnet.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Intervju

Melinda Olsson berättar historien om smeknamnet "Brallan"

ANNONS

Melinda Olsson tar över som tränare för Luleå/MSSK till nästa säsong. 
Nu berättar den fyrfaldige mästaren då om hur hon fick det udda smeknamnet “Brallan”. 
– Det är roligt att en sådan grej kan hänga i hela livet, säger Olsson till hockeysverige.se. 

”Bullen”, ”Knatten”, ”EPA”, ”Vicke-Hallon”, ”Burret”, ”Stöveln”, ”Kneten”, ”Honken”, ”Lill-Prosten”, ”Tigern”, ”Mördarn”, ”Råttan”, ”Lill-Pröjsarn”, ”Överstegrisen”, ”Sudden”, ”Foppa”…Raden av smeknamn på hockeyspelare som vi har dragit på smilbanden till genom åren kan göras lång. Ett av alla smeknamn man kan fundera extra kring hur det uppstått är Luleås tränare Melinda Olssons smeknamn, ”Brallan”. Här kommer förklaringen – berättat av ”Brallan” själv. 

Historien bakom smeknamnet: “Sjukt att det har hängt i”

– Det är faktiskt Johanna Fällman som gav mig det namnet när jag var cirka 12-13 år gammal. Jag var yngst i regionslaget. Vi åkte buss och jag spillde en stor lokaflaska på mina gråa TPS-brallor så jag fick sitta utan byxor hela vägen hem. 
– Vid nästa samling när vi var och en skulle presentera oss var jag på väg att säga mitt namn då avbröt Fällman mig och sa ”hon kallas Brallan”. ”Brallan” har hängt med mig sedan dess. 
– Det finns ingen i hockey-Sverige som säger Melinda förutom min familj och sambo. Utöver det är det ”Brallan” som gäller, vilket är sjukt att det har hängt i men också väldigt roligt. 
– På laguppställningar, när tränare har använd namn/efternamn förutom nummer, har det alltid stått ”Brallan”. Kommentatorer har alltid nämnt Melinda ”Brallan” Olsson. Så ”Brallan” har blivit mitt namn och på något vis är jag idag stolt över det.
– Det är roligt att en sådan grej kan hänga i hela livet. Tänker inte så mycket på att det är en byxa utan numer är det är namn för mig. Det roligaste är när man ska förklara sitt smeknamn till utländska spelare, ”my nickname is pants”. Då brukar komma många skratt. 

Melinda ”Brallan” Olsson är sedan säsongen 2024/25 headcoach för Luleå i SDHL och spelade så sent som 2019 VM. Till och med på eliteprospects.com tituleras hon ”Brallan”.


TV: Mats Lusths drömlag i Mora

Den här artikeln handlar om: