Anton Gradin och Niklas Wikegård.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Anton Gradin om Djurgårdens besked: "Det kom som en chock"

ANNONS

Trots 17 mål och ett lyft mot slutet av säsongen bryter Djurgården med Anton Gradin. 
Ett beslut som kommer efter halva kontraktstiden - och chockar huvudpersonen själv. 
– Jag var inställd på en till säsong, berättar han för hockeysverige.se.

När Anton Gradin värvades till Djurgården inför den gångna säsongen var förväntningarna höga. 28 mål i Tingsryd hade tagit honom till ett större uppdrag i hockeyallsvenskan och en kamp om SHL-platsen. Istället slutar det hela med en finalförlust och ett rivet kontrakt. 

– Jag fick veta det för någon vecka sedan. Det kom som en chock i början. Jag var inställd på en till säsong och sen fick jag ett samtal strax innan vi skulle köra igång, om att de inte riktigt hade rollen för mig. Det var inget jag såg framför mig, men det är som det är. Det blir nog bra ändå till slut, berättar Gradin när hockeysverige.se når honom strax efter att Djurgården gått ut med nyheten. 

Den nu 24-årige forwarden skrev på ett tvåårskontrakt när han anslöt, men får nu söka sig vidare - trots 17 mål över hela säsongen. 

– Jag såg det inte framför mig efter säsongen heller. Jag tycker att jag gjorde en bra avslutning. Det var en liten trög start och jag fick inte riktigt det självförtroendet som behövs för att komma igång. Ju längre säsongen gick desto bättre gick det, säger han. 

I motiveringen till beslutet uppgav Niklas Wikegård, som klivit in som sportsligt ansvarig i Djurgården att Gradin skulle ha fått en annan roll än han varit värvad för och att de därmed valt att avsluta samarbetet. Därmed blev chocken även lättare att smälta för MoDo-fostrade forwarden.

– Det hade varit jobbigare om de kom i oktober eller november och sagt att de ville bryta. Det är bättre att få det redan innan säsongen drar igång på sätt och vis, säger han själv.

Kunde inte få tillbaka självförtroendet: “Fick inte chansen”

Grundserien slutade med ett snitt på 14:17 minuter per match för Gradin och under perioder var han nere kring tio eller mindre. Ändå slog han sig tillbaka och gjorde två mål i finalserien mot Brynäs. 

– Vi hade tuff konkurrens och många bra spelare. Vi hade ju spelare som var bland de bästa på positionerna i ligan, så jag fattade direkt att det skulle bli tuffare när jag kom. Det svåra var när jag inte riktigt fick chansen jag tänkte att jag skulle få. Samtidigt jobbade jag mig till den ju längre säsongen gick, berättar Gradin. 

Upplevde du att du fick den roll som lovats?
– Jag fick ju chansen på försäsongen, men det gick kanske inte så jättebra och då är det lätt att man hamnar på sidan. Det var en blandning, att det inte gick jättebra, samtidigt som jag inte fick chansen att göra det så många gånger så att jag kunde få tillbaka självförtroendet. 

Har det hela påverkats av tränarbytet under säsongen?
– Jag tror jag aldrig har varit med om att en tränare får sparken under min karriär, så det var absolut något nytt. Vi hade starka ledare och karaktärer i gruppen, så på så sätt tycker jag att vi hanterade det bra. Man får se det som en lärdom. 

Anton Gradin deppar efter finalförlusten i mach fyra mot Brynäs. Foto: Bildbyrån.

Beskedet om det avslutade samarbetet kom under gårdagen (tisdag) för oss andra, men Gradin har även han det hela färskt i minnet. Nu behöver han plötsligt ställa om från att han en till säsong med Djurgården i huvudet till att söka efter ett nytt uppdrag. 

– Det är klart det blev snabba puckar. Jag hörde av mig till agenten direkt för att få bollen i rullning, så vi får se vart det leder, säger han. 

Just rollen i laget, är något som Anton Gradin trycker extra på när han pratar om valet av en ny klubb. 

– Det är klart det är viktigt, jag vill inte hamna i samma sits igen. Sen är det klart att det är upp till mig att visa vem jag vill vara och hur mycket jag vill spela, men det är väldigt viktigt med vad de ser mig som i alla fall. 

Placeras i Västerås: “Strävar efter att hamna i SHL”

Frågar man Expressen blir det spel i seriekonkurrenten, Västerås kommande säsong, men i skrivande stund är det inget som Anton Gradin vill kommentera. 

– Jag har inga kommentarer till det, svarar han. 

Oavsett är det tydligt att den hockeyallsvenska nivån passar 24-åringen från Örnsköldsvik. 

– Jag tycker att jag kommit in bra. Det gick över förväntan i Tingsryd. Sen blev det Djurgården med mer konkurrens och lite mindre speltid, men jag tycker ändå att jag har gjort det relativt bra. Jag vet att jag kan spela bra på den här nivån, säger Gradin. 

Vad har du för mål för 2024/25?
– Att göra det så bra som möjligt vad det än blir här framöver. Sen vill jag ju uppåt, antingen med laget jag spelar i, eller individuellt. Det är klart att jag strävar efter att hamna i SHL eller i högre rankade ligor, avslutar Anton Gradin.


TV: Robert Ohlsson om att träna Djurgården

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL