HOCKEY-VM 2024
Filip Gustavsson har spelat bra i gruppspelet.
Foto: Alamy
Hockey-VM

Filip Gustavsson hoppas få chansen i kvartsfinalen: “Spelat bra hockey”

ANNONS

Redan innan VM var det klart vilka gruppspelsmatcher som de båda målvakterna skulle stå. 
Men till kvartsfinalen är det ännu inte klart vem som får chansen i målet för Sverige.
– Vi får se vad Sam säger, man blir alltid besviken om man inte får spela, säger Filip Gustavsson efter segern mot Slovakien. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor avslutade gruppspelet på bästa sätt genom att vinna med 6-1 mot Slovakien på Hockey-VM. Därmed har laget vunnit alla sina sju matcher i gruppen och går med andra ord in med ett perfekt facit till slutspelet. 

En av anledningarna till det är målvaktsspelet. 

Filip Gustavsson och Samuel Ersson har delat på speltiden ganska broderligt då de hade stått i tre matcher vardera inför mötet med Slovakien. Det var dock Minnesota Wild-målvakten som fick förtroendet i målet och han räddade 17 av 18 skott i vinsten. 

Han har då totalt haft 93,02 i räddningsprocent på fyra matcher vilket är näst bäst på VM bakom Slovakiens Samuel Hlavaj som är bäst med 93,94 räddningsprocent. Ersson är dock tredje bäst på VM med 92,50 räddningsprocent. 

Gustavsson hoppas däremot få förtroendet när Sverige ställs mot Finland i kvartsfinalen på torsdag. 

– Jag tycker att jag har spelat ganska bra hockey ändå. Vi får se vad Sam (Hallam) säger men jag tycker att laget spelar bra framför mig så det känns bra, säger “Gus” efter segern mot Slovakien.

Prickar formen inför slutspelet

I gruppspelet var Sverige bäst på VM med endast nio insläppta mål på sju matcher – men trots det har laget aldrig hållit nollan utan det har alltid blivit något mål i baken för Tre Kronor. 

Men Gustavsson menar att han inte grämer sig över att det inte blev någon nolla nu heller. 

– Nej, så länge laget vinner så spelar det ingen roll vad som händer där bak, säger han.

Filip Gustavsson har spelat stabilt hittills i turneringen. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Tycker du att du har kommit upp i form inför slutspelet? 
– Ja, men det tycker jag. Det var en bättre hockeymatch i dag och det känns som att det var bättre att spela som vanligt eller vad man ska säga så det var skönt att få en sådan här sista match.

“Kom och sade att jag skulle spela de här matcherna”

25-åringen, som har Kågedalens AIF som moderklubb, har fått stå i de, på förhand, tuffare matcherna. Han har då vaktat kassen mot USA, Polen, Lettland och Slovakien. Samtidigt har Samuel Ersson tagit plats mellan stolparna mot Tyskland, Kazakstan och Frankrike. 

Filip Gustavsson förklarar nu då att fördelningen av speltiden mellan de båda målvakterna var klar redan inför turneringens start. 

– Det har väl varit bra. De har kommit före matcherna och sagt att jag skulle spela de här matcherna och att Samuel skulle spela de andra matcherna. Det har varit ganska uppgjort innan så det har bara varit bra för oss.

Både Gustavsson och Ersson har haft bra prestationer mellan stolparna men västerbottningen hoppas att det är han som får chansen när slutspelet börjar i slutet av veckan. 

– Man blir väl alltid besviken om man inte får spela, avslutar Gustavsson.


TV: Höjdpunkter från Sveriges kross mot Slovakien

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL