HOCKEY-VM 2024
Nicklas Rahm ansvarar för powerplay.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Nicklas Rahm om Tre Kronors strul i powerplay: “Vi vill växla upp”

ANNONS

Powerplay har hittills varit ett sorgebarn för Tre Kronor på Hockey-VM. 
Trots alla stjärnor på isen så är Sverige bara tia i powerplay på VM – och näst sämst av lagen som just nu ligger på kvartsfinalplats. 
– Vi har skicklighet i det här laget för att göra succé i powerplay, säger assisterande förbundskapten Nicklas Rahm.  

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

En ny vecka här börjat och det är också den sista veckan för Hockey-VM i Tjeckien. 

Tre Kronor inledde då veckan med en frivillig morgonvärmning där endast fyra spelare och två ledare deltog innan det väntar en match mot Frankrike under eftermiddagen. 

– Det är en bra känsla efter en ledig dag i går och vi känner att vi har vaknat upp med lite ny energi inför sista veckan, säger assisterande förbundskapten Nicklas Rahm till svensk media på plats och fortsätter med vad som blir viktigt för Sverige under matchen mot Frankrike: 
– Vi ska fokusera på att sitta ihop som lag och spelet utan puck. Vi ska fortsätta jobba med de detaljerna. I spelet med puck är vi duktiga, där är vi skickliga, har hög kreativitet och gjort mycket mål. Vi ska lita på varandra i spelet utan puck, det kommer bli avgörande för oss den här veckan.

“Det finns många som är sugna på att spela powerplay”

Nicklas Rahms ansvarsområde under VM är powerplay och forwards. Just spelet i numerärt överläge har då hackat för Tre Kronor. På fem matcher har Sverige fått 19 powerplay men bara gjort tre mål för en procent på 15,79. Det är på tiondeplats av de 16 lagen i turneringen. 

Det är då endast Kazakstan, Storbritannien, Norge, Lettland, Slovakien och Polen som är sämre än Tre Kronor. Av dem är det bara Slovakien som också ligger på en kvartsfinalplats. 

Rahm är medveten om Sveriges problem i PP-spelet. 

– Det har varit sådär hittills. Det har varit några parametrar, vi har jobbat mycket med tekningar och ingångar i zonen nu i början. Där tycker jag att vi har blivit bättre men just trycket mot kassen och att vinna tillbaka andrapuckar har vi haft lite strul med hittills. Det ska vi prata om innan matchen i dag, säger han. 

Hittills har Tre Kronor satsat på att köra alla de största stjärnorna i en och samma uppställning med Erik Karlsson och Victor Hedman på blålinjen och Lucas Raymond, Joel Eriksson Ek samt Adrian Kempe framåt i första powerplay-enheten. 

I den andra enheten är det Rasmus Dahlin som är ledande från sin backplats medan Marcus Johansson, André Burakovsky, Victor Olofsson och Fabian Zetterlund är med bland forwards. 

Nicklas Rahm menar dock att det i nuläget inte är aktuellt att ändra i manskapet som är inne och spelar med en man mer. 

– Det återstår att se. Det finns många som är sugna på att spela powerplay. Vi får se, alla kan inte spela. 

Hittills har den andra PP-enheten varit den bättre för Sverige. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Blir det lite för många kockar när alla stjärnor är inne samtidigt? 
– Ibland kan det bli så. Jag tycker inte riktigt att just det har varit problemet. Men det handlar väl lite mer om att de vågar ta ansvar där ute, att våga kliva fram och ta det där skottet när det kanske inte alltid finns en passning. Det blir att man litar på varandra och har de här rollerna kring vem som ska skjuta, när ska skottet komma och varifrån kommer det? 
– Därifrån kan vi vinna lite andrapuckar och när ska killen framför mål vara framför målvakten? Det är lite sådana parametrar som vi jobbar med. Men vi har skicklighet i det här laget för att göra succé i powerplay den här veckan. En sak i taget och vi ska bli lite bättre hela tiden.

Kommer Sverige vila spelare? “Chansen finns”

Nicklas Rahm menar att powerplay kommer att bli en nyckeldetalj för Tre Kronor under VM:s sista vecka. 

– Förra året hade vi superkläm på det fram till sista matchen. Nu vill vi vända på det i år. Förra året så såg vi ju att om powerplay hade fungerat bra mot Lettland så hade vi förmodligen vunnit den matchen. Vi gjorde ett bra gruppspel i powerplay förra året men har gjort det mindre bra i gruppspelet i powerplay det här året. Vi vill växla upp nu den här veckan. 

Om allt går enligt Sveriges plan och de tar sig vidare till medaljmatcherna så kommer laget att spela fem matcher på sju dagar. Enligt Rahm är alla spelare tillgängliga och han är hemlighetsfull kring ifall Tre Kronor kommer att vila spelare i de sista gruppspelsmatcherna för att göra sig redo inför slutspelet.

– Chansen och möjligheten finns ju alltid. Vi får se, ni får kolla på laguppställningen i eftermiddag och sedan får ni se vilka beslut vi har tagit. Möjligheten finns ju men vi har en väldigt frisk och kry grupp så det känns lugnt på så sätt, avslutar Nicklas Rahm.


Den här artikeln handlar om: