HOCKEY-VM
Isac Lundeström ger sina tankar om framtiden.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Isac Lundeström har utgående kontrakt med Anaheim Ducks: “Då är Luleå ett alternativ”

ANNONS

Trots utgående kontrakt och skadeproblem under säsongen så valde Isac Lundeström att åka på VM. 
För hockeysverige.se berättar 24-åringen nu om säsongen i NHL, tankarna om kontraktet och när en hemkomst kan bli aktuell.
– Luleå är första alternativet direkt om det inte skulle gå bra där borta eller om jag inte får någonting där, säger Lundeström. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är en stark NHL-prägel på den svenska truppen som spelar Hockey-VM i Tjeckien där hela 17 spelare från världens bästa hockeyliga är med i Tre Kronors lag. 

En av de lite mer anonyma spelarna som har anslutit från NHL är centern Isac Lundeström som till vardags spelar i Anaheim Ducks. 

– Det har varit kul än så länge och jag tycker att vi har spelat hyggligt också så det hjälper ju att det blir lättare att vara här. Än så länge så ser det ganska bra ut, säger 24-åringen om turneringen så här långt där Sverige har tre vinster på tre matcher.

Rollen i Tre Kronor: “Så jag varit hela karriären”

I den senaste matchen mot Tyskland i måndags så fick Lundeström också spräcka sin målnolla i mästerskapet då han punkterade slutresultatet 6-1 efter en fin passning från Erik Karlsson

Även om han inte är tänkt som någon offensiv spetsspelare så är det ändå en lättnad att ha fått göra sitt första mål. 

– Ja, lite skönt är det väl. Samtidigt så är jag kanske inte någon poängspelare så. Jag försöker bara vara en solid center som är bra i båda delar. Men det är klart att det alltid är kul att göra mål, säger han. 

Hittills i turneringen så agerar Lundeström center i tredjekedjan tillsammans med Fabian Zetterlund och Victor Olofsson.  

Ser du på din roll att du ska vara lite mer defensiv och stänga ner motståndarna? 
– Jag försöker väl vara bra i båda delarna, samtidigt så har jag ju Fabian och Victor som vingar och de är två offensiva spelare. Så det är klart att jag vill vara bättre där också, men annars så vill jag vara säker i båda delar. Det är väl egentligen det jag har varit hela min karriär i Luleå, Anaheim och allting. Jag försöker vara solid och kan egentligen spela i alla roller.

Den Malmbergetsfostrade centern gör sitt andra VM då han även var med och spelade i VM 2021 där Sverige inte ens lyckades ta sig förbi gruppspelet. Nu får alltså chansen för andra gången i ett kraftigt NHL-toppat lag.

Jag antar att det är en annan känsla att vara med nu jämfört med för tre år sedan? 
– Ja, verkligen. Det är stor skillnad och det har sett hästlängder mycket bättre ut nu. 

Isac Lundeström gör sin andra VM-turnering med Tre Kronor. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Tuffa säsongen i NHL: “Har varit en jobbig period”

24-åringen från Gällivare har nyligen avslutat sin sjätte säsong i NHL med Anaheim Ducks och på flera sätt var det hans tuffaste år i Nordamerika. 

Lundeström fick nämligen ingen rolig start där han drog av hälsenan redan innan han ens åkte över till USA. Han missade därmed nästan hela första halvan av säsongen och kunde inte göra säsongsdebut förrän efter nyår. 

När han sedan kom tillbaka så blev det elva poäng på 46 matcher för det tidigare förstarundevalet. 

Vad säger du om säsongen och hur den blev för dig?
– Framför allt så drog jag ju hälsenan där i mitten på sommaren så det är klart att det har varit en jobbig situation och en jobbig period. Det är väl egentligen den första långa skadan i hela min karriär, sedan jag började spela hockey, säger han och fortsätter: 
– Så det är klart att det har varit annorlunda att sitta halva säsongen på sidan av och missa ”training camp” och alla förberedelser och sådär. Det har varit tufft men samtidigt är jag ganska lugn som person så jag tycker ändå att det har gått bra. Det var kul att jag fick komma hit till VM också och förlänga säsongen.

En avsliten hälsena är en allvarlig skada som kan ta väldigt lång tid att rehabilitera. Lundeström och Anaheim kom överens om att genomföra en operation vilket gjorde att han missade halva säsongen och inte blev borta ännu längre. 

– Hur länge man blir borta beror ju lite på. Operationen gick bra men allt kan ju hända vid en operation av hälsenan har jag hört. Det är inte så vanligt att man opererar utan ibland låter man bara hälsenan vara. 
– Men när jag kom till Anaheim så hade vi en tidsplan på sex månader och jag tror att det var ganska exakt sex månader senare så var jag tillbaka på isen. Jag har mycket att tacka rehabteamet där i Anaheim för hur de har hjälpt mig hela säsongen. Så det har gått bra efter skadan sen. 

Det blev en tuff säsong i NHL för 24-åringen. Foto: Alamy/AP Photo/Alex Gallardo

“Jag är inte allt för orolig att jag inte ska hitta någonting”

Säsongen 2021/22 såg Isac Lundeström ut att gå mot ett lite större genombrott i NHL då han stod för en riktigt fin säsong i Anaheim Ducks. Han landade in på 16 mål och 29 poäng på 80 matcher och var då lagets fjärde bästa målskytt. Han belönades sedan med ett tvåårskontrakt värt 1,8 miljoner dollar (cirka 19,4 miljoner kronor) per säsong. 

Men sedan dess har han inte fått samma utdelning i offensiven. 2022/23 blev det fyra mål och 14 poäng på 61 matcher och den här säsongen blev det alltså fem mål och elva poäng på 46 matcher. 

Hur ser du på din utveckling i NHL de senaste säsongerna? 
– Vi har fått in många unga talanger i laget som är skickliga offensivt och då har jag väl fått lite mer av en defensiv roll som tredjecenter. Då har jag försökt vara stabiliteten och jag tycker väl ändå att det har gått bra utefter den rollen jag har fått. 
– Jag får vara inne och döda nästan varje utvisning och har fått spela många minuter. Det ser jag ändå som positivt att de litar på mig i många situationer ute på isen, i egen zon och allt sådant där. Det är kul det också.

Till nästa säsong har Lundeström då inget gällande kontrakt med Ducks utan hans avtal med Kalifornien-klubben löper ut under sommaren och han blir restrictred free agent. 

Trots att hans framtid hänger lite i luften utan sitt kontrakt så valde centern att tacka ja till VM-spel och nu förklarar han det beslutet. 

– Det är klart att det har varit lite snack kring hur jag skulle göra, speciellt med skadan som jag drog på mig i somras och att försöka rehaba upp den. Jag tycker ändå att jag kände mig fräsch de sista matcherna och sedan fick jag ju bara spela ungefär 40 matcher så det var kul att kunna förlänga säsongen. 
– Vi snackade väl lite med agenten och sådant och jag tror att landslaget hjälper ju lite med försäkring. Jag har väl inte allt för stort kontrakt om man jämför med många andra så det kanske är lite lättare från min sida också. Så det var bara kul att kunna komma hit.

Hur ser du på läget nu när ditt kontrakt löper ut? 
– Det är svårt att säga. Jag fick ju som sagt bara spela 40 matcher och det var lite synd att jag inte kunde bevisa mig lite mer. Men jag har ändå spelat ganska många matcher där borta och ändå gjort det solitt liksom. 
– Så vi får väl se vad det blir men jag är inte allt för orolig att jag inte ska hitta någonting utan jag tycker ändå att det har känts bra och jag har fått spela mycket. Jag är en ganska ung center så det känns ändå som att det är ganska positivt.

Det är osäkert hur framtiden ser ut för Lundeström. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Svaret om Luleå: “Det är mitt hem”

2022 hade Lundeström och Anaheim svårt att komma överens vilket gjorde att svensken ansökte om skiljedomstol. Så långt behövde det dock aldrig gå utan parterna kunna enas om ett avtal i augusti innan domstolen blev involverad. 

Nu hoppas Gällivaresonen på en snabbare lösning kring kontraktsläget. 

– Ja, så är det ju. Det är skönt, jag har väl alltid varit en sådan som gillar att veta vart man ska och inte behöva fokusera på sådant. Det vore skönt att kunna lösa det så. 
– Sedan är jag inte så stressad som person utan man får ta det som det kommer. Men det är alltid skönt att veta vart man ska spela så tidigt som möjligt liksom. Jag hoppas det för både mig själv och även min sambo för det är ju skönt för henne att veta lite mer också.

Men ditt fokus är att stanna i NHL? 
– Ja, det är prio ett. Det får vi hoppas på i varje fall.

Är en återkomst till Luleå helt ute ur bilden då? 
– Jag har sagt det att Luleå är första alternativet direkt om det inte skulle gå bra där borta eller om jag inte får någonting där. Luleå är mitt hem och det är där jag är på somrarna så det är ju absolut första alternativet när man väl kommer hem, avslutar Isac Lundeström.


TV: "Fimpen" på Guldskölden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL