SHL-KVALET
Viktor Lodin och Simon Önerud.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Viktor Lodin och Simon Önerud inför kvalrysaren: “En jäkla möjlighet att få bli hjälte”

ANNONS

I morgon avgörs det. 
En sjunde och helt avgörande match i SHL-kvalet väntar där vinnaren stannar i SHL medan förloraren åker ner till HockeyAllsvenskan. 
För hockeysverige.se ger Viktor Lodin och Simon Önerud sina tankar inför rysaren.
– All press ligger på HV. Vi ska bara komma dit och förstöra festen, säger Lodin. 
– Som elitidrottare så gäller det att kunna hantera pressen, säger Önerud. 

Allt kokas ner till en enda match. 

SHL-kvalet mellan HV71 och IK Oskarshamn har gått hela vägen till sju matcher och under långfredagen kommer den avgörande matchen att spelas i Jönköping. 

Det var i tisdags kväll som Oskarshamn tvingade fram en “game seven” av kvalet då de stod för en stark insats och vann med 4-2 hemma i Be-Ge Hockey Center. 

IKO-stjärnan Viktor Lodin var då återigen i centrum och låg bakom det mesta för laget. 
– Jag tycker att det är en stabil match. De har absolut lite långa anfall men jag tycker ändå att vi håller dem bra på utsidan. I tredje perioden får de ett tidigt mål efter lite slarv av oss i egen zon. Men efter timeouten lugnar vi ner oss och kommer tillbaka till vad vi har sagt och vad vår gameplan är. Vi spelar bra igen och det är skönt att vi kunde stänga matchen, säger Lodin till hockeysverige.se.

När lagen möttes för den femte matchen i Jönköping i söndags så kom Oskarshamns offensiv inte alls upp i nivå med bar 22 skott på 60 minuter. I den sjätte matchen var det dock helt annorlunda då IKO kom ut frenetiskt och sköt hela 17 skott redan under den första perioden. 

Vad gjorde ni i offensiven för det var ju skilda världar mellan femte och sjätte matchen? 
– Det är klart att det är lite annorlunda att spela på borta- och hemmaplan. Man har lite mer tryck och lite mer puck. Det är nog lite det det handlar om. Men jag tycker att vi flyttar pucken bra i anfallszonen idag. Vi spelar ett bra och moget spel och slänger inte bort så mycket puckar, utan upp på back och mycket trafik framför målet. Nej, det var en bra match.

Hyllar fansen i Oskarshamn: “Magiskt”

Det var Oskarshamns sista hemmamatch för säsongen och Lodin hyllar då publiken för att de pushade laget till seger. 
– Ja, det är magiskt igen. Helt underbart att de kommer och sluter upp så här. Man kan bara gå på deras energi och deras tryck. Det är underbart att vi kunde ge dem den här matchen och vinna för dem.

Viktor Lodin har blivit populär i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Viktor Lodin har stundtals varit dominant i kvalet mot HV71. Men i den femte matchen försvann stjärnan och var relativt osynlig i matchbilden. I tisdags klev dock Lodin fram igen och visade vägen för Oskarshamn. Han stod för 1+2 och låg alltså bakom tre av lagets fyra mål i vinsten. 
– Ibland har man bättre och sämre matcher. Det var mycket boxplay senast och lite powerplay. Så det var lite svårt att komma in i matchen. Men det har blivit bättre från min sida också. Och det är skönt att kunna hjälpa till så vi vinner, säger Lodin om sin egen insats.

24-åringen har nu gjort hela fem mål och tio poäng på sex kvalmatcher – överlägset bäst av alla spelare i de båda lagen. 

Det känns som att du trivs bättre och lyfter dig ju hetare stämning det blir i matcherna? 
– Ja, det är skitkul. Jag tycker att jag blir bättre som spelare då också. Det är bara roligt.

Så ska HV71 repa sig: “Betyder jäkligt mycket”

För HV71 var det en tung förlust i tisdags. De hade chansen att säkra SHL-kontraktet vid vinst men i stället kom laget ut svagt och i starten och lyckades inte repa sig fullt ut. Simon Önerud var då missnöjd med lagets insats när de hade matchbollen. 
– Insatsen är inte tillräckligt bra för att vinna. Vi kommer ut jättedåligt i första perioden. Vi skvätter pucken, vi tar inte ansvar för pucken och lämnar över problemet till någon annan. Nu missade vi den här första matchbollen så då gäller det att ladda om och ta den andra matchbollen, sade veteranen efter matchen.

LÄS ÄVEN: Simon Önerud om HV71:s sumpade chans: “Nerver som spelar in”

Enligt Simon Önerud är det en tuff situation att spela SHL-kvalet. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Nu väntar alltså en sjunde och helt avgörande match i Jönköping för att avgöra HV71:s öde med antingen spel i SHL eller HockeyAllsvenskan nästa säsong. Önerud har tidigare varit med om att spela avgörande matcher för HV71, framför allt den sjunde SM-finalen 2017 där han blev hjälte. 

Men det är något helt annat att spela en avgörande final och en avgörande kvalmatch. 35-åringen medger också att det är ett jobbigt läge. 
– Det är klart att det är tufft. Det är mycket som står på spel och det betyder jäkligt mycket för allihopa, kanske lite extra för de som har vuxit upp med HV. Så det är klart att det är tufft, det är tuffa matcher. Du spelar hellre en SM-final än ett kval. Men det är en jäkla möjlighet också att få bli den där hjälten. Så som jag sade det gäller att försöka se tjusningen i det och gilla läget också.

Vad blir viktigt att tänka på nu när det blir en sjunde och helt avgörande match? 
– Att man är tänd men inte spänd. Man måste våga spela sitt spel där ute. Alla inne i omklädningsrummet har spelat hockey sedan de var tre, fyra, fem år gamla. Alla vet att vi kan spela så det gäller att ta tag i det och inte vänta på att någon annan ska göra det. Ta ansvar helt enkelt. Det går liksom inte att förlita sig på att någon annan gör det utan det är vi tillsammans allihopa.

Det har varit en lång serie med flera tuffa dueller, hur mår kroppen? 
– Strålande. Jag har aldrig haft mer energi faktiskt, säger Simon Önerud

Viktor Lodin: “Då kommer vi att gå segrande ur det här”

Även Oskarshamns öde avgörs under långfredagen och risken för degradering till HockeyAllsvenskan hänger också över laget från östkusten. Det andas dock en lite annan positivitet kring Oskarshamn efter att ha vunnit den sjätte matchen och Viktor Lodin frontar den känslan. 

Vad blir viktigt att tänka på nu när det blir en sjunde och helt avgörande match? 
– Att släppa ner axlarna och se hela matchen som en möjlighet att rädda upp hela den här säsongen och spela avslappnat. Göra det vi är bra på och följa gameplanen i 60 minuter. Vi ska göra vår bästa bortamatch för i år och då tror jag att vi kommer gå segrande ur det här nu, säger stjärnan.

Det har varit en lång serie med flera tuffa dueller, hur mår kroppen? 
– Det känns bra tycker jag. Kroppen känns bra. Det är klart att det är tuffa matcher och sådär men jag tycker att kroppen känns bra. Skönt med en extra dag ledigt här och att kunna återhämta sig lite. Jag ser fram emot fredag.

Lodin och Oskarshamn vill förstöra festen för HV71 i Jönköping. Foto: David Wreland/Bildbyrån

Vilka spelar i SHL nästa säsong?: “All press är på HV71”

Nu har båda lagen slut på livlinor. 

De kommer inte få fler chanser utan i morgon är det vinna eller försvinna som gäller på allvar. Pressen låg på Oskarshamn att vinna i tisdags eftersom de hade kniven mot strupen men hur ser den mentala pressen ut kring de båda lagen inför den sjunde och avgörande matchen? Det svarar spelarna på nu. 

Viktor Lodin menar att det är HV71 som är pressade nu: 
– All press ligger på dem. Vi ska bara komma dit och försöka förstöra festen och göra en grym match. Försöka dra nytta av att de har så pass mycket press på sig nu. Det ska bli skitkul. 

Simon Önerud delar dock på pressen men anser att HV ska kunna klara av situationen: 
– Det är klart att det är mycket press på oss men det är mycket press på Oskarshamn också. Så det är inga konstigheter. Som elitidrottare så gäller det att kunna hantera pressen också. Det är liksom ingenting nytt för någon inom elitidrott. Det gäller att kunna prestera under press med.

Den helt avgörande kvalmatchen spelas i Jönköping under långfredagen med start 18:30.


TV: Här överraskas Ebba Hedqvist med Eliteprospetcs Award

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games