Tre Kronor jagar nya guld.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Hockey-VM 2024 - spelschema, TV-tider, grupper och historia

ANNONS

Hockey-VM 2024 är mästerskapet där Tre Kronor ska jaga Sveriges första guld 2018. På hockeysverige.se kan du ta del av alla heta nyheter om JVM, och en komplett guide för hela mästerskapet med bland annat hela VM-spelschemat och alla TV-tider.

Komplett guide för ishockey-VM 2024

Hockey-VM 2024 blir den 87:e upplagan av mästerskapet. Bland de deltagande lagen hittar vi naturligtvis Sverige, Finland, Tjeckien USA och de regerande mästarna Kanada.

Sverige har vunnit elva VM-guld. Det senaste kom 2018. Ifjol åkte de ut mot värdnationen Lettland redan i kvartsfinalen.

Trupper i ishockey-VM 2024:

Här spelas mästerskapet

Årets Hockey-VM spelas i O2 Arena i Prag, och Ostravar Arena i Ostrava. Tre Kronor spelar sina gruppspelsmatcher i Ostrava.Turneringen pågår 10-26 maj 2024.

Ishockey-VM 2025 spelas däremot i Sverige och Danmark. Då kommer nyrenoverade Avicii Arena stå värd för Tre Kronors matcher.

Hockey-VM 2024 - så spelas det

Sverige inleder Hockey-VM 2024 en match mot USA, den 10:e maj klockan 20:20. Här hittar du hela spelschemat för turneringen.

Så TV-sänds det

Det är Viaplay som har sändningsrättigheterna för hockey-VM 2024 i Tjeckien. Matcherna kommer visas i deras kanaler samt på deras streamingtjänst.

Allt från Ishockey-VM

Hockeysverige.se storsatsar i vanlig ordning på Ishockey-VM - och här hittar du alla nyheter, intervjuer, videoklipp och allt annat från Hockeysverige.se's VM-bevakning.

Allt från VM.

GRUPPER

Grupp A - Prag

Tjeckien
Kanada
Finland
Schweiz
Danmark
Norge
Österrike
Storbritannien

Grupp B - Ostrava

Sverige
USA
Tyskland
Slovakien
Lettland
Frankrike
Kazakstan
Polen

Så funkar Hockey-VM 2024

Lagen möter de övriga sju lagen i sin grupp. De fyra bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal. Där möter ettan i Grupp A fyran i Grupp B, tvåan i grupp A möter trean i grupp B och så vidare. Vinnarna går sedan till semifinal, där det högst rankade laget möter det lägst rankade och det andrarankade möter det tredje högst rankade laget. 

Vinnarna där gör sedan upp i VM-finalen.

Favoriter

Som vanligt kommer Kanada med ett starkt lag till Ishockey-VM. Även Sverige är en av de stora favoriterna. Länder som Finland, Tjeckien, USA och Schweiz ska inte heller räknas bort från kampen om VM-final.

Förra året var dessutom Tyskland nära att vinna VM-guld - och Lettland tog en historisk bronsmedalj och ska inte heller räknas bort.

Ishockey-VM:s historia

Hockey-VM har formellt spelats sedan 1920, men de inledande mästerskapen var i själva verket bara hockeyturneringarna i OS. Så var det fram till 1930, då det första riktiga världsmästerskapet spelades. Kanada tog hem de sex första VM-gulden, och sju av de första åtta. Sverige tog sitt första av hittills elva guld när de vann VM på hemmaplan 1949.

Sedan VM startades på riktigt år 1930 har turneringen spelats varje år utom 1940-1946 (på grund av andra världskriget), samt 2020 då COVID-19 satte stopp.

Kanada är med sina 28 guld det mest framgångsrika landet. Tvåa är Ryssland/Sovjetunionen på 27 guld, och därefter kommer Tjeckien/Tjeckoslovakien på tolv guld. Sverige har vunnit elva guld, Finland fyra, USA två, och Storbritannien samt Slovakien har ett varsitt guld. Ytterligare fyra länder (Schweiz, Tyskland, Österrike och Lettland) har tagit medalj men inte guld.

Tre Kronor

Sveriges landslag brukar kallas för Tre Kronor. Förutom sina elva guld har de tagit 19 silver och 17 brons genom åren. Bara Kanada har tagit fler medaljer. Vid VM 2023 slutade Tre Kronors gulddröm redan i kvartsfinalen. Den senaste medaljen kom 2018, då de tog VM-guld för andra året i rad. 

Sven Tumba, Mats Sundin och Joel Lundqvist har vunnit tre VM-guld vardera och är med det Sveriges mest framgångsrika VM-spelare. Andra legendariska VM-spelare är Peter Forsberg, Tommy Salo, Henrik Lundqvist och Jonas Bergqvist.

Tre Kronor coachas numera av Sam Hallam. Det här blir hans andra VM-turnering.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL