SM-FINALEN
Luleå vinner den första SM-finalmatchen.
SDHL

Luleå kopplar grepp – vinner första finalmatchen

Mål efter 44 sekunder – därefter släppte Luleå aldrig ledningen. Norrbottningarna kopplar grepp om finalserien efter 4–1-segern i den första finalmatchen mot MoDo.
– Jag tycker att vi stänger ned dem ganska bra, säger Emma Nordin till SVT.

Luleå är på jakt efter sitt fjärde raka SM-guld. Under fredagskvällen tog man sig ett kliv närmare titeln, då man bortabesegrade MoDo med 4–1 i Hägglunds Arena.

Ronja Savolainen, Jenna Pirttijärvi, Anna Kjellbin och Emma Nordin stod för Luleås mål i matchen, medan MoDo-stjärnan Lina Ljungblom blev hemmalagets enda målskytt.

– Jätteskönt. Det är bortaplan och härlig atmosfär, men jag tycker att vi stänger ned dem ganska bra, säger Emma Nordin till SVT.

Drömstart för Luleå

Det dröjde bara 44 sekunder inte Luleå hade öppnat finalseriens målkonto. Ronja Savolainen, som missade de två sista semifinalmatcherna mot Frölunda, bröt sig in framför Andrea Brändli och tryckte in 1–0-målet mellan benskydden på MoDo-målvakten. Drygt fem minuter senare utökade Jenna Pirttijärvi ledningen efter att ha lyft pucken över axeln på Brändli vid första stolpe.

Efter kallduschen till start vaknade MoDo till liv och hade kort efter 0–2-målet ett stolpskott via Linnéa Andersson. Därefter fortsatte man att skapa tryck mot Sara Grahn i Luleå-målet, men något mål gjorde hemmalaget inte i öppningsakten.

– Jag vet inte om vi är nervösa eller så… Jag tycker att det släpper lite, men vi måste komma ur egen zon lite lättare. När de väl får snurr har vi väldiga problem, säger Lina Ljungblom till SVT.

I stället kom reduceringsmålet fyra minuter in i mittperioden, där Luleåförsvaret tappade markeringen på Ljungblom som sedan på ett elegant vis styrde in pucken bakom Grahn.

– Titta på den styrningen. Det är hockeygodis deluxe, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Serien vänder till Norrbotten

Närmare än så kom emellertid inte MoDo. I stället var det Anna Kjellbin som satte spiken i kistan med sitt 3–1-mål drygt halvvägs in i perioden, då landslagsbacken höll sig framme och lyfte in en lös puck framför MoDo-målet.

När MoDo sedan tog ut målvakten i jakten på en reducering i matchen slutskede kunde Emma Nordin sätta punkt för matchens målskytte, då hon prickade in 4–1-målet i tom kasse. Nu vänder serien till Luleå för två matcher i Norrbotten, där nästa match spelas på söndag i Coop Norrbotten Arena.

– Det kommer att bli liknande matcher. De kommer att behöva ösa på och gå för det, så det gäller att vi behåller tålamodet och jobbar i 60 minuter, säger Nordin.

MoDo – Luleå 1–4 (0–2, 1–0, 0–2)
MoDo: Lina Ljungblom.
Luleå: Ronja Savolainen, Jenna Pirttijärvi, Anna Kjellbin, Emma Nordin.

TV:  Magnus Welin om talanghetsen: "Det händer inte ett skit"