Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Viktor Andrén greppar Djurgårdens förstaspade inför slutspelet: "Det är målet"

ANNONS

Säsongen har inte riktigt gått som Viktor Andrén velat, men efter en stark insats mot Björklöven har han greppat förstaspaden i Djurgården - trots den tuffa konkurrenssituationen. 
– Nu börjar jag verkligen känna att självförtroendet kommer, säger 30-åringen till hockeysverige.se. 

HOVET (HOCKEYSVERIGE.SE)

Viktor Andrén storspelade i Almtuna förra året och bevisade att han kan vara en av Hockeyallsvenskans bästa målvakter, men efter flytten till Djurgården har det hela inte gått som en dans på rosor för den SM-guldvinnande målvakten. 

– Mitt mål är att bli ännu bättre under den här säsongen, det var en stor anledning till att jag gick till Djurgården, sa han till hockeysverige.se i september. 

Sedan dess har målvaktssituationen i stockholmslaget blivit lite av en följetong. Till stor del har Andrén delat på speltiden med unge Hugo Hävelid, men därefter har även Carl Lidö imponerat stort när han lånats in och utöver detta finns även förra säsongens slutspelsmålvakt, Jesper Myrenberg med som ett alternativ då han blivit dubbelregistrerad. 

Trots detta har Andrén kanske greppat förstaspaden. Medan slutspelet närmat sig har han fått chansen mer kontinuerligt igen - och imponerat. Under onsdagskvällens möte med toppkonkurrenten Björklöven var han dessutom bara några få minuter från första nollan i tröjan. 

– Ja… nej men spelet i stort börjar kännas jättebra. Det har inte varit tillräckligt bra under säsongen, men nu börjar jag verkligen känna att självförtroendet kommer, säger Andrén till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Det är en bra tuff match. Det är sådana här matcher vi till stor del har framför oss ett par veckor. Det var extremt bra för oss att känna på det redan nu. Många bra moment vi får känna på, fem mot sex, spela på ledning och att bli tillbakatryckta. Jag tycker verkligen det här var en jättebra match för oss för att testa oss lite.

Du har inte varit helt nöjd tidigare, vad är skillnaden nu?
–  Framförallt slappnar jag av lite mer och låter det komma till mig, läser spelet lite mer istället för att försöka förhindra chanser. Det är svårt att beskriva, men framförallt känner jag mig mer avslappnad där ute, säger Andrén.

Med tanke på detta, hur viktig var den här segern?
– Det är viktigt, framförallt som det var nu. Det var extremt varmt inne på Hovet i dag och är det något som tar energi så är det hjärnan och dess aktivitet. Det är otroligt viktigt att kunna vara så avslappnad som möjligt för att inte bränna onödigt mycket. 

“Han visar att han vill vara där”

Matchen slutade 2–1 till Djurgården, men det var, som Andrén är inne på, längre perioder där man var tillbakatryckta. Mot slutet kom även reduceringen och sedan en sista forcering från Björklöven. Ett skott som tog i stolpen med 40 sekunder kvar hade kunnat ändra bilden av det hela drastiskt. 

– Ja, den gången var marginalerna på min sida. Det är bara att tacka och ta emot, säger Andrén. 

Istället står den 30-årige burväktaren och greppar förstaspaden i Djurgården inför slutspelet. Trots den breda konkurrens som trycker på i form av Hävelid, Lidö och Myrenberg. 

– Han var riktigt bra idag, kul. Vi tar det dag för dag och just i dag (onsdag) går Viktor ut och visar att han vill vara där. Det är glädjande att han gör en så pass bra match, säger assisterande tränaren Patrik Andersson på presskonferensen efter 2–1-matchen. 

Jesper Myrenberg tog DIF till final förra året. Nu kan han komma tillbaka om LHC åker ur sitt slutspel tidigt. Foto: Bildbyrån.

Viktor själv menar att han inte lägger så stor vikt i det hela.

– Ska jag vara helt ärlig så lägger jag ingen som helst värdering i det. Jag kan bara göra mitt och sköta mina kort rätt. Jag vet vad jag har i mig, säger han. 

Har du fått ett lyft i spelet från den situationen?
– Nej egentligen inte. Återigen, jag kan inte påverka vad andra gör. Helt ärligt så lägger jag inte så stor vikt vid det. Jag tror väl inte på den biten. Det enda jag kan göra är att sköta mitt och ta mig själv till nya nivåer. Därefter är det någon annan som tar ut laget. 

Känner du att du har förtroende inför ett slutspel?
– Jag tycker framförallt att jag har spelat bra och börjar få lite självförtroende. Sen finns det andra delar i det, det handlar inte om att spela varje match utan för mig är det viktigast att jag spelar bra när jag väl får chansen och sedan ta med det självförtroendet till nästa chans. 

Är platsen din till slutspelet?
– Det är målet. 

I och med segern mot Björklöven har Djurgården chansen att avsluta grundserien riktigt starkt. Trots tre raka förluster dessförinnan har man fortfarande chansen att klättra hela vägen upp till en andraplats i den allsvenska tabellen. 

– Det här var otroligt viktigt. Framförallt att få spela en sådan här tuff match. Det är slutspelshockey där det handlar om moment i matcherna, framförallt i andra perioden där vi blir tillbakatryckta. Det kommer att ske i matcher, hur bra hanterar vi det? Vi har två boxplay på det i andra perioden, hur lyckas vi hantera det? De bitarna fick vi verkligen känna på idag och jag tycker verkligen vi gjord det bra. Även där får vi självförtroende in i slutspelet, avslutar Viktor Andrén.


TV: Calle Odelius: Tre anledningar till att Djurgården går upp

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games