Foto: Bildbyrån
Intervju

Johan Pehrson om ishallskrisen: "Det är allvarligt"

ANNONS

Sverige har många utmaningar när det kommer till ishockeyn. Men frågan är om någon är lika stor som att isyta efter isyta försvinner. En trend som på riktigt hotar den svenska ishockeyrörelsen.
– Det jag tycker om det här är att det är dåligt, säger arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson till Hockeysverige.se.

Minskandet av idrottsytor i Sverige är något som är en av de största utmaningarna för i princip alla idrotter i landet. Där ishockeyn inte är något undantag.

Det finns färre och färre tillfällen där ungdomslag kan gå på is, samtidigt som spontanidrotten har fått sig en rejäl törn av det faktum att många anläggningar har blivit rivna.

Inför SHL-matchen mellan Örebro och MoDo fick arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson, i Sveriges regering, frågor om hans syn på trenden vi ser i samhället. 
– Det jag tycker om det här är att det är dåligt. Oavsett om det är gräsytor, hockeyhallar eller innebandy. Det är allvarligt för att idrotten är ett stort glädjeämne för oss som supportar och utövar, men också för att det är en meningsfull fritid för unga människor. Det kan bidra med socialisering, kamratskap och sammanhang. 

Hur kan man som politiker resonera och agera kring problematiken?
– Det är allvarligt. Det försöker regeringen bemöta med att fokusera mycket på rörelse i skolan men också fritidskortet som gör att barnen ska kunna betala för aktiviteter oavsett föräldrarnas ekonomiska förmåga. Det ger en social gemenskap.

“Då måste man vara beredd att investera i det här”

När man pratar runt i hockeyvärlden, och inte minst bland aktiva och ledare inom juniorhockeyn, är det oftast just det här problemet som lyfts fram.

Där det nu kan ha blivit det enskilt största hotet mot den svenska ishockeyrörelsen i synnerhet. Och inte minst finns problematiken i Johan Pehrsons hemstad Örebro, där krisen är nästintill total.

Där har vi också sett att många breddspelare har sökt sig bort från Örebro Län.

Vad är risken med att låta det här fortgå?
– Om man fortsätter med att tränga bort idrottsytor med att bygga nya områden… då är det klart att då måste man vara beredd att investera i det här. I Landskrona gör man det nu i en ny hockeyhall. Så många kommuner gör de här investeringarna. En lösning som man tittar på, i mindre kommuner, är att man har kommunförbund där flera kommuner jobbar ihop för att få bredd på utbildning. På samma sätt kan man jobba med att nån har en bra simhall, nån för hästar, nån har fotbollsplaner och nån annan kan satsa på hockeyn. 

Svärsonen i laget: “Kan inte ge honom några tips…”

För Johan Pehrson har ishockeyn och Örebro Hockey växt fram till ett starkt intresse. Där han följer laget på plats så ofta som det går.
– Min relation till Örebro Hockey är på supporterbasis. Jag gick med farsan när man var liten. Det var hockey och bandy på vintrarna och fotboll på somrarna. Det har jag tagit med mig och för mig är det familj, vänner och ett sätt att umgås.

I Örebro är också kaptenen lite extra speciell för Liberalernas partiledare. Glenn Gustafsson är nämligen svärson.

Hur är det att ha honom i laget?
– Ja, man har ju Glenn och det är klart att jag har lite extra passion där. Men jag kan inte ge honom några tips för själv vet jag inte hur man åker baklänges.

Den här säsongen har han också fått se Örebro och sin svärson i en tuffare sits. Där det i stunder har blåst ordentligt runt föreningen. Bland annat har några spelare stämt klubben samtidigt som huvudtränaren Johan Hedberg har fått sparken.
– Säsongen inleddes väldigt starkt sen har det varit en hiss upp och ner. Innan Beijer hade vi viktiga segrar mot Luleå och Leksand. Hoppas det håller i sig till i kväll.

Pridevecka i SHL: “En viktig förebild”

Lagom till ministerns besök till kvällens match är det också pridevecka, något som har blivit ett återkommande inslag inom ishockeyn. Där man jobbar för en mer inkluderande kultur.

Det i en idrott där det ännu inte har kommit ut någon elitspelare som öppet homosexuell.
– Ishockeyn har haft mycket machoaura runt sig. Många klubbar gör nu ett fantastiskt jobb med killarna och tjejerna att man ska bli en hel person. Att man stödjer med att planera sin ekonomi, framtid och studier. Med vettiga attityder och värderingar, säger Johan Pehrson och fortsätter:

– Jag är glad över att en sådan kapten som Örebro har, som ser väldigt hård och tuff ut på isen, ändå kan stå upp för tolerans och respekt. Värderingar som pride står för. Det är stort och en viktig förebild.


TV: Det bästa från tvillingarna Sedins NHL-karriärer

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games