Karl Helmersson och Shane Gersich.
HockeyAllsvenskan

Västerås studsar tillbaka efter tuffa tiden – Shane Gersich skjuter hattrick

I fredags kritiserades Västerås hårt av TV4:s experter efter att ha förlorat igen.
Men nu studsar VIK tillbaka och vinner med 6-3 mot Nybro sedan Shane Gersich fullbordat ett hattrick.

Västerås har varit inne i en tung period ett tag och sedan nyår har VIK faktiskt varit det sämsta laget i HockeyAllsvenskan med blott en seger på de sju senaste matcherna. Det har gjort att laget har tappat mark i tabellen. Efter fredagens förlust mot rivalen Karlskoga kritiserades då VIK hårt av TV4:s experter.

– Det är ett felbygge i sin helhet i kombination med en slags övertro eller ambition att man ska vara ett topplag. Sedan börjar det mullra och det finns en frustration. Man förlorar match efter match, det är ett jättejobbigt läge, sade Fredrik Söderström.
– Det handlar om att hantera det här sättet. Men felbygget, man har plockat den spelaren och den spelaren men vad är tanken med alla spelare? Man har tagit individuella skickliga spelare, satt ihop en grupp och kastat in de tillsammans med Karl Helmersson som står för en defensiv. Det funkar inte. Var är tänket, var är upplägget? Det ser jag inte, sade Mikael “Daggen” Eriksson.

Under söndagen svarade dock Västerås på sågningen genom att ta en viktig seger och besegra Nybro Vikings med 6-3.

Matchstraffet togs bort efter videogranskning

VIK fick dock en kalldusch tidigt i matchen då Nybros lagkapten Adam Persson satte 0-1 efter fyra minuter spel. Västerås kunde dock kvittera genom Shane Gersich men bortalaget återtog sin ledning då Rihards Marenis gjorde 1-2. Gersich klev däremot fram igen och kvitterade återigen.

I slutet av den första perioden delade sedan rutinerade backen Nichlas Torp ut en tackling på VIK-forwarden Jared Dmytriw och domarna på isen dömde ett större straff på isen. Men efter videogranskning togs utvisningen bort helt då det bedömdes vara en schysst tackling. Ställningen var då 2-2 efter 20 minuter.

I den andra perioden kom dock hemmalaget ut hetast och fick även utdelning. Erik Flood sköt 3-2 till Västerås och direkt efteråt fick VIK spela i powerplay och då kunde Isac Skedung styra in 4-2. Två mål på 39 sekunder vilket tvingade Nybro att ta timeout.

Efter timeouten lyfte Nybro upp sitt spel rejält och började skapa press mot VIK-målet men då stod Västeråsmålvakten Niilo Halonen emot och såg till att 4-2 stod sig efter två spelade perioder.

Shane Gersich fullbordade ett hattrick

Det skulle dock visa sig bli dramatiskt i den tredje perioden. Västerås slarvade nämligen med pucken i offensiv zon vilket ledde till att Juho Liuksiala kunde komma i ett friläge och sätta 4-3 och Nybro hade då fått kontakt.

Mer spännande än så blev det däremot inte.

Västerås kunde nämligen säkra segern då Shane Gersich fullbordade ett hattrick med 5-3 i tom kasse och Konstantin Komarek blev sedan också målskytt i tom kasse för att fastställa slutresultatet 6-3.

VIK studsar därmed tillbaka och tar en efterlängtad seger på hemmais då det är deras första vinst hemma i Västerås under 2024. I och med vinsten går Västerås plötsligt upp på sjundeplats i tabellen eftersom de passerar både Nybro och Karlskoga.

Västerås – Nybro 6–3 (2-2,2-0,2-1)

Västerås: Shane Gersich 3, Erik Flood, Isac Skedung, Konstantin Komarek.
Nybro: Adam Persson, Rihards Marenis, Juho Liuksiala.

TV: Pittsburghs genanta miss – Malkin gör självmål